Nabłyszczanie bakielitu

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Nabłyszczanie bakielitu

Post autor: Witek »

Zawsze jak myję obudowę bakielitową, razem z brudem, spływa "coś" żółtego. Po tym zabiegu bakielit przestawał sie błyszczeć.
Nacieranie olejem, sidoluxem, polerowanie pastą tempo dawało efekt jakiś nie taki.
Otóż można pięknie nabłyszczyć bakielit, politurując go. Zastosowałem bardzo rzadką politurę i odrobinę oleju lnianego. Obudowa lśni po około 15 minutach nacierania. Tampon musi być prawie suchy, dosłownie parę kropli politury.
Warstwa szelaku jest znikoma i nadaje wspaniały połysk.
Wniosek, przy myciu bakielitu, to szelak lub coś podobnego spływa, niszcząc połysk.
Skrzynka po opolerowaniu lśni jak przysłowiowemu psu jajka. :D
Ostatnio zmieniony pt, 18 czerwca 2010, 18:02 przez Witek, łącznie zmieniany 2 razy.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Re: Nabłyszczanie bakielitu

Post autor: jurek968 »

Dobrze wiedzieć,ja też próbowałem różnych specyfików np. Plack do nabłyszczania plastików w samochodach ale niedokońca zdawały egzamin.Spróbuję tej metody!
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Silol też dobrze nabłyszcza.
Poszukuję 1R5T.
Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Tom333i »

Pasty polerskie do aluminium również dają duży połysk. Probowałem na mojej Sabie i jest bardzo ok .
polecam pastę "AUTOSOL METAL POLISH" jest na allegro do kupienia.
Do tego bawełniany filc polerski lub szmatka i intensywne polerowanie :)
można ta pasta polerować wszystkie metale , plastiki , lakiery itp

Jeżeli ktoś ma zmatowiałe szkło skali np można kopić tlenek ceru , posypać delikatnie szkło które chcemy wypolerować , pokropić woda i rozmazać wszystko żeby zrobiła sie maź i bierzemy wiertarkę z bawełnianym filcem i jazda :) wiertarka najlepiej żeby miała regulacje obrotów .
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wiertarką to Kolego możesz sobie wypolerować to co się błyszczy jak psu na Wielkanoc.
Tylko rączka.Doskonałe były pasty do "zymbów" ale stara tania Nivea.Obecne maja mażące się dodatki.
Pozdrawiam
PS Nie chce już mi się robić kolejnego wykładu dlaczego nie wiertarka.Początkujacy narobi nią nieodwracalnych szkód.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

chrzan49 pisze:Doskonałe były pasty do "zymbów" ale stara tania Nivea
Jak widać pasta ta miała wszechstronne zastosowanie,pomijając polerowanie pleksy i podobnych materiałów,w latach 60tych bieliło się "fefegi" produkcji chińskiej,parę lat później w wojsku polerowało się krany.Podobno zapobiegała...... Kto zna inne zastosowania?
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Też z dużym sentymentem wspominam starą pastę do zębów Nivea . Doskonale się nadawała oprócz wymienionych wyżej technicznych zastosowań także do czyszczenia i polerowania platerów i sreber.
A dzisiaj nie mam czym wyczyścić rodowych sztućcy. Jak wyczyściłem ze trzy razy cukiernicę Frageta jakimś współczesnym płynem to nadaje się do ponownego platerowania.
Bakelitów narazie nie polerowałem-chociaż się przymierzam do tego zadania , natomiast jeśli chodzi o metale to jednak chyba najlepiej używać zielonej pasty polerskiej i filcu.
Pozdrawiam Edward
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Współczesne pasty do zębów nijak nie chcą polerować. W niektórych nie ma w ogóle "substancji ciernej" W zeszłym roku znalazłem w niemieckiej ziemiance pośród różnych łusek, sprzączek i kilku jajek tubkę z pastą do zębów (ziemianki używane pod koniec 1944 roku, zimową porą) to to była pasta! Nie używałem oczywiście do mycia własnego uzębienia, ale nie omieszkałem sprawdzić jak to wyglądało. Konsystencja pasty Tempo.

Z polerowaniem bakielitu bywa różnie. Mam obudowę Pioniera z poziomymi szczebelkami która się pięknie wypolerowała. Inna chyba nieco starsza z pionowymi szczebelkami ma o wiele większą zawartość wypełniacza (drobne wióry drewniane najprawdopodobniej, w dużym powiększeniu widać pory w bakielicie) i tej żadne polerowanie nie pomagało, nawet maszynowo. Dopiero lakier akrylowy doprowadził tą obudowę do ładnego wyglądu. Niestety ciężko kupić lakier inny niż połysk, zagramaniczne wyroby które kupowałem za morzem miały różne poziomy połysku, myślę że do takich sprzętów odpowiedni by był 60%-80%
Ale to ostateczność w trudnych przypadkach jak ta obudowa moja obudowa, chyba mam szczęście do tych oszczędnościowych których nijak nie idzie wypolerować. Gałeczki co innego, te potrafią lśnić.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

jacekk pisze:" W zeszłym roku znalazłem w niemieckiej ziemiance .
Ej ej ej ! Kolega chodzi na wykopki? Jaki sprzęt?
Pozdro od użytkownika kanara ACE250 i whites XLT
Darz dół!
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No proszę i tu się ktoś "nawiedzony" znalazł :lol: Chodzę z porównywalnym sprzętem, to znaczy Proximą. Wolę polską myśl techniczną zwłaszcza że nie jest gorsza a za to sporo tańsza. Kolega monetkowiec że Kanarek?

Coś czuję że ktoś nas stąd zaraz pogoni ;)

Darz dół!
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

monetki i militarka (ale bez urwiłapek).
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

jacekk pisze:...Coś czuję że ktoś nas stąd zaraz pogoni ;)

Dobrze czujesz :evil:
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

E chyba pozwolą Wam zostać urwiłapkom.
Bakelity zachowują sie różnie w zależności od wypełniacza. Były 2 rodzaje. Mineralne i organiczne. Te pierwsze sa bardziej trwałe. Zaś organiczne to zrębki drewna, ścier drzewny lub szmaty potrafią po latach ulegać rozpadowi. Wilgoć sie przedostaje przez szczelinki. Zwłaszcza drewno może być niestabilne i puchnąc rozsadza tworzywo.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

ed_net pisze:Witam !
Też z dużym sentymentem wspominam starą pastę do zębów Nivea . Doskonale się nadawała oprócz wymienionych wyżej technicznych zastosowań także do czyszczenia i polerowania platerów i sreber.
A dzisiaj nie mam czym wyczyścić rodowych sztućcy. Jak wyczyściłem ze trzy razy cukiernicę Frageta jakimś współczesnym płynem to nadaje się do ponownego platerowania.
Bakelitów narazie nie polerowałem-chociaż się przymierzam do tego zadania , natomiast jeśli chodzi o metale to jednak chyba najlepiej używać zielonej pasty polerskiej i filcu.
Pozdrawiam Edward
Witam Kolegów!
Dawna pasta do zębów zawierała ok. 90 % zwykłej kredy, oczywiście oczyszczonej i dlatego doskonale nadawała się do polerowania oraz do czyszczenia srebra i platerów. Te ostatnie pokrywają się czarnym nalotem siarczku srebra (przyczyna - duża ilość siarkowodoru w powietrzu), na który świetnie działa właśnie wapień. Moja żona przechowuje srebrne sztućce w szczelnym opakowaniu, zwłaszcza że nikt w domu ich nie lubi. Zamiast pasty do zębów używam do delikatnego polerowania zwykłej kredy szkolnej, takiej do tablicy (można jeszcze kupić!). Potłuc drobno, najlepiej w moździerzu, rozrobić wodą na papkę i gotowe! Pozdrawiam - W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

chrzan49 pisze:E chyba pozwolą Wam zostać urwiłapkom.
Wilgoć sie przedostaje przez szczelinki. Zwłaszcza drewno może być niestabilne i puchnąc rozsadza tworzywo.
Pozdrawiam Tomasz
Faktycznie, czasem można zaobserwować na powierzchni bakelitu zwłaszcza tego Pionierowskiego coś co wygląda jak delikatne bąbelki czy tez może pęcherzyki które odstają od równej powierzchni między nimi. I faktycznie jest to częstsze w tych egzemplarzach po których widać że były przechowywane w wilgotnych miejscach (skorodowane chassis, spróchniała sklejka głośnika)