Zasilacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Zasilacz

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Mam pytanie w jaki sposób zrobić zasilacz DC o następujących parametrach ok.35-40KV i wydajności ok.30-50ma?
Dobrze by było gdyby takie coś dało się zrobić na lampach(może być na GU-81 lub tym podobnych).
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Zasialcz

Post autor: tszczesn »

Piroman1024 pisze:Witam.
Mam pytanie w jaki sposób zrobić zasilacz DC o następujących parametrach ok.35-40KV i wydajności ok.30-50ma?
Dobrze by było gdyby takie coś dało się zrobić na lampach(może być na GU-81 lub tym podobnych).
Jezu kochany, po co ci to? Krzesło elektryczne robisz? ;) Weź pod uwagę, że ten zasilacz ma dawać 2kW na wyjściu, ta moc i to napięcie to śmiertelnie niebezpieczne połączenie. Proste do zrobienia to nie będzie - musi to być rzaczej przetwornica impulsowa (chyba, że znajdziesz kogoś kto co taki transformator nawinie na 50Hz, ale wątpię). Nawinięcie trafa impulsowego do takiego wynalazku też proste nie będzie - musisz uzwojenia odpowiednio izolować, żeby nie następowały przebicia wewnątrzuzwojeniowe, musi on byc odpowiednio duży (moc + izolacja), co nie jest takie proste do kupienia. Prostowanie napięcia na wyjściu to dodatkowy problem - w przypadku lamp musisz je żarzyć - najlepiej dodatkowym transformatorem z izolacją pomiędzy uzwjoeniem pierwotnym i wtórnym na 50kV lub lepiej. Lampy prostownicze na te napięcia są dość rzadkie, ale dostępne.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Zasilacz ten ma posłużyć do zasilania lasera CO2 lub na inny gaz.
Właśnie nie mam pojęcia w jaki sposób takie coś zrobić - zero pomysłów.
Myślałem z początku że może by tak generator tesli i jakoś to potem wyprostować - tylko właśnie czym?
Czytałem gdzieś o generatorze Marksa(mogło się to inaczej nazywać) ale nie wiem czy będzie miało odpowiednią wydajność prądową.
Na jednej stronce widziałem coś co wyglądało na powielacz napięcia - z opisu wynikało że był zanurzony w oleju transformatorowym - ale czy to był powielacz to nie mogę stwierdzić tylko po zdjęciu.

Ogólnie lasery CO2 są mało wydajne i z 1KW osiąga się jakieś 50W we wiązce o średnicy 0.01mm - ale to nie wystarczy do cięcia stali ,nie wiem nawet czy wystarczy do cięcia miedzi.
Na początek planuje tym laserem 'robić' płytki drukowane - mechanika jest w tym przypadku prosta bo konstrukcja nie wymaga w zasadzie żadnej sztywności(wystarczy pożenić dwie drukarki i gotowe).
Bardzo proszę o wszelki porady.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Mam pytanie koniecznie chcesz żeby było lampowe :?:
Jakbyś zmniejszył prąd to miałbym do załatwienia lampę prostowniczą .

Pozdrawiam :D

PS Jakby to cudeńko podłączyć do parapetu to gołębie możnabybyło smażyć :lol:
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Możesz popróbować z diodami WN od TV- połącz kilka (np. 3szt. na 18kV) szeregowo. Sprawa trafa będzie natomiast dużo trudniejsza. Może podpasuje coś od mikrofalówki?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Vault_Dweller pisze:Możesz popróbować z diodami WN od TV- połącz kilka (np. 3szt. na 18kV) szeregowo. Sprawa trafa będzie natomiast dużo trudniejsza. Może podpasuje coś od mikrofalówki?
Ja bym raczej próbował łączyć diody usprawniające (ale nie lampowe), np. te od Rubinów, albo kilkadziesiąt 1N4007, tanie są. Co do traf, to raczej bym próbował z trafami od neonów, ale potrzebne będą ze 3 sztuki, albo też jakiś przekładnik napięciowy.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

A propo trawek to znalazłem tekie 2 rzeczy :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70321488
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70321490
Możnabyłoby podłączyć uzwojenia wturne szeregowo albo zwiększyć częstotliwość w celu zwiększenia mocy .

Obrazek
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Diody W.N. od telewizorów się nienadają. Nie ze względu na napięcia, lecz prąd dopuszczalny. Dioda EY86 ma prąd dopuszcalny raptem 0,18mA. Oznacza to, że będzie trzeba połączyć w sposób mieszany mnóstwo lamp. Np. dla prądu 40mA połączyć trzeba by 222 lampy równolegle, a potem jeszcze ze 3 takie pakiety szeregowo. Problem też z żarzeniem tego, bo każda lampa musiałaby mieć osobny uzwojenie dla grzejnika. Lepsze już by było te kilkadziesiąt 1N4007 szeregowo z rezystorami ograniczającymi. Cały pakiet diod treba izolować, bo powietrze pomiędzy kaskadą diod też może się przebić. Należy też pamiętać o tym, że diody 1N4007 nie radzą sobie na przebiegach impulsowych o dużych częstotliwościach.

Jedyne sensowane co mi przyszło do głowy to trafa z mikrofalówek (co najmniej 20 szeregowo, bo tam masz napięcie 2KV na wtórnym), potem prostownik na 1N4007.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Uzyskanie tak wysokiego napięcia i i przy tym dużej mocy będzie bardzo trudnym do wykonania zadaniem. Samo zdobycie odpowiedniego transformatora o mocy 2kW uważam za mało realne. Na dodatek kłopotliwe będzie też wyprostowanie i wygładzenie otrzymanego wysokiego napięcia. Diody używane w powielaczach W.N. stosowanych w telewizorach przeznaczone są do prostowania prądu o wartości do 1mA (maksymalnie do 5 mA), a tu potrzebne są prądy dziesięciokrotnie wyższe i znacznie większe napięcia. Gdyby wystarczyła mniejsza moc to można by spróbować zrobić generator z powielaczem W.N. wykorzystując transformator zakupiony np. na Allegro, którego producent twierdzi, że może on dostarczyć napięcia 20kV przy mocy maksymalnej 300W: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70321488 . Ale dla uzyskania mocy 2kW trzeba by było połączyć ich aż siedem sztuk, a napięcie wyjściowe powielić dwukrotnie, co byłoby od strony finansowej mało opłacalne. Skąd poza tym wziac kondensatory na takie napiecie :(

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Można jeszcze rozważyć trafo od mikrofalówki i powielacz napięcia...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Witam.
Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
W załączniku dodaje zdjęcie zasilacza który gdzieś znalazłem.
Te kondensatory to mi wyglądają na takie od rubina ale pewny nie jestem.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze: Samo zdobycie odpowiedniego transformatora o mocy 2kW uważam za mało realne. Na dodatek kłopotliwe będzie też wyprostowanie i wygładzenie otrzymanego wysokiego napięcia.
Trafo da się nawinąć smemu - do przetwornicy impulsowej (ja bym zrobił przeciwsobną) na rdzeniu ferrytowym. 2kW jest do uzyskania, gorzej z nawinięciem i izolowanem uzwojeń - to jest IMO nie do zrobienia w domu. I oddzielny transformator do żarzenia lamp prostowniczych (może być na 50Hz), oczywiście z izolacją na 100kV pomiędzy pierowotnym a wtórnym (baaaardzo długi rdzeń i uzwojenia na przeciwsobnych końcach).
Romekd pisze: Diody używane w powielaczach W.N. stosowanych w telewizorach przeznaczone są do prostowania prądu o wartości do 1mA (maksymalnie do 5 mA), a tu potrzebne są prądy dziesięciokrotnie wyższe i znacznie większe napięcia.
Dość łatwo można kupić radzieckie diody na te moce i napięcia
Romekd pisze: Skąd poza tym wziac kondensatory na takie napiecie :(
Do kupienia w internecie. Drogie jak jasny pieron.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
Romekd pisze: Skąd poza tym wziac kondensatory na takie napiecie :(
Do kupienia w internecie. Drogie jak jasny pieron.
Chyba że łączyć mniejsze w baterie, ale nie wiem czy to wyjdzie taniej: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71057640
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Co do kondensatorów to można zrobić samemu - z akwarium i grubościennego naczynia plastikowego(taka prymitywna butelka lejdejska - jedną elektrody będzie stanowić np.roztwór NaCl).
Coś mi się wydaje że zasilacz ten będzie zajmował całą szafę - w zasadzie mi to nie przeszkadza byle tylko udało się wytworzyć napięcie ok-30-40KV i wydajności 30-50mA.

Na zdjęciu które ostatnio podałem jest zasilacz do lasera o mocy 1KW i napięciu 35KV.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Zamiast akwarium proponuję użyć fiolek . Wielkość mniejsza :D

PS Ciekawe jaką to może mieć pojemność jutro sprawdzę :D
Obrazek