Transformator głośnikowy PP do GU-50 - słuszność obliczeń.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Transformator głośnikowy PP do GU-50 - słuszność obliczeń.

Post autor: Danilewicz »

Witam!
Jestem w trakcie budowania wzmacniacza audio na GU-50, 2*30W, układ PP UL. Jako, że w kwestii nawijania transformatorów jestem laikiem postanowiłem posiłkować się programem amator2000. Zastanawia mnie tylko słuszność obliczeń tego programu. Czy ktoś może rzucić na to okiem? Byłbym bardzo wdzięczny, bo dzisiaj chciałem zamówić drut nawojowy.
Nowy Obraz - mapa bitowa (2).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Transformator głośnikowy PP do GU-50 - słuszność oblicze

Post autor: Einherjer »

Chcesz przepuścić 30W przez rdzeń 7,2cm^2? Nie zastanawia Cię ko(s)miczna liczba zwojów uzw. pierwotnego?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Piszę właśnie dla tego, że mnie to zastanawia. Trafa są dość spore. Środkowa kolumna w rdzeniu ma wymiary 2,4cmx3cm, więc przekrój, to 7,2cm^2. Taki rdzeń nie wystarczy?
TRAFO.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

To zależy czy potrafisz upchnąć na kilkunastu cm^2 uzwojenia, które normalnie zajmują 4 razy tyle. Dwie rady:
1. Pisałeś, że jesteś laikiem w kwestii obliczania transformatorów. Przestań nim być.
2. Jeśli uważasz, że bez jakiejkolwiek wiedzy uda Ci się obliczyć i wykonać transformator głośnikowy to zmarnujesz tylko czas i pieniądze.

PS Program powiedział Ci jakiego rdzenia potrzebujesz.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Ad. 1
Jak rozumiem, kolega ma na myśli to, żebym się douczył?
Ad. 2
Myślę, że się uda. Jeżeli chodzi o stronę praktyczną, to znam kogoś, kto się na tym zna. Problemem jest obliczenie wszystkiego. Jak rozumiem, te rdzenie się nie nadają?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Podobny przekrój ma TWOP19 który jest za mały do audio 12W na 2xEL84,do gitarowca 20W się nada ale nie do hi-fi.Na stronie Fonaru->programy->Projektowanie transformatora wyjściowego wzmacniacza lampowego możesz policzyć TG-mi wyniki jakie tam wychodzą wydają się bardzo zbliżone do dostępnych w literaturze.Ilość zwojów rzeczywiście kosmicznie komiczna,znakomicie sobie utrudniasz ustawiając dolną częstotliwość na 20Hz-zastanów się czy naprawdę tego chcesz,czy to usłyszysz,na jakich głośnikach?Żeby trafo to przeniosło musi być olbrzymie z ogromną ilością miedzi(nie zwojów).Podstaw różne wartości w programie z Fonaru i zauważ co się dzieje,co się zmienia.Bo ja widzę znacznie mniej zwojów na pierwotnym za to znacznie grubszym drutem a to wszystko na wiele większym rdzeniu(ponad 20cm2).Być może Amator2000 tak oblicza bo ma zadany wymiar rdzenia-ten podany przez Ciebie to 7,2cm2 w dolnym żółtym okienku.
Trafo z fotki ma rozmiary zapalniczki-jest za małe z samych gabarytów do dobrego i mocnego(50W) hi-fi.

Edit.
Nawet przy 30W rdzeń jest dwa razy większy.
No i samo nawijanie-przy takim wzmacniaczu warto pokusić się o nawinięcie wielowarstwowe oczywiście na dzielonym karkasie,schematy są tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... #Wykonanie
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Poza tym pamiętaj o nieprzekraczaniu napięcia Us2 - dla GU50 ma być do 250V max. Przy układzie ultralinear bywają z tym kłopoty, gdy chcemy osiągnąć większą moc. Ja w ubiegłym roku sprzedałem wzmak własnej konstrukcji oparty na 2xGU50. Napięcie anodowe 600V, siatki drugie 250V. Z pary lamp wycisnąłem 60W.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

@Andrew
Dzięki za podpowiedź. Myślę, że z Us2 nie będzie problemu, bo napięcia we wzmacniaczu będą znacznie niższe niż 600V. Bazuję na artykule z EP 4/2008

@stepa
Na pewno będę nawijał w ten sposób.

W sumie, to zastanawiam się, czy jest sens polować na dwa identyczne trafa o określonych wymiarach. Będzie to raczej ciężkie. A może lepiej wykonać samemu karkasy i zamówić blaszki? Czy któryś z kolegów zna może jakiś sklep internetowy, który sprzedaje blaszki? Jaki rodzaj wybrać?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

http://telto.nazwa.pl/sklep/index.php?c ... dd6df2cfa2
Niestety blachy tylko 0.5mm, lepsze byłyby cieńsze. Karkasy też mają, ale nie mają dzielonych.
Ty potrzebujesz czegoś wielkości 150W trafa sieciowego.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...ale w EP autor rozwiązania zupełnie pominął w swojej konstrukcji fakt, że Us2max=250V i o ile pamiętam, ekrany są zasilane większym napięciem, co nie wpływa dodatnio na trwałość lamp i parametry układu. W układzie ultralinear siatki drugie otrzymują większe napięcia, niż anody...
Sprawdziłem - faktycznie, jest 415V anodowego, co jest nie do przyjęcia dla tych lampek...
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

@Einherjer
Dzięki :)

@Andrew
Nie rozumiem, co jest nie tak z napięciem 415V? Przed chwilą kolega pisał, że w swoim wzmacniaczu miał 600V. Co do napięcia Us2 w układzie UL - czy nie jest to tylko kwestia przesunięcia odczepu?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Ja nie zastosowałem układu ultralinear, tylko klasyczny. Siatki drugie zasiliłem z oddzielnego zasilacza 250V. W układzie ultralinear, gdy na niego spojrzysz, zauważysz, że siatki drugie mają bliżej do plusa zasilania, niż anody... Wtedy, jeśli chcesz zasilać te lampy napięciami zgodnymi z danymi katalogowymi, napięcie anodowe nie może przekraczać 250V. Istotne jest nieprzekraczanie wartości 250 V dla siatek drugich.
Ostatnio zmieniony śr, 22 stycznia 2014, 23:24 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Sowieckie GU50 ("licencja" niemiecka, po Wehrmachcie...) mogą pracować przy anodowym nawet 1100V, polskie niestety, tylko do 800V... Lampa była dedykowana do radiostacji czołgowych.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Im więcej o tym czytam, tym bardziej czuję, że od strony teorytycznej mnie to przerasta. Czy kształtki EI-84 wystarczą? Poza tym coś z tym wyliczeniem 28cm^2 mi nie pasuje... Patrząc chociażby na ten transformator:
http://www.ogonowski.eu/transformatory/ ... lo-pp40-1/
Nie wydaje mi się, żeby rdzeń miał 28cm^2
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wszystko zależy od tego jaką przyjmiesz dolną częstotliwość graniczną i maksymalną indukcję w rdzeniu. Póki nie dokształcisz się chociaż trochę będzie Ci trudno. Z UL też Ci za bardzo nie idzie :P A sprawa sprowadza się do tego, że w tym układzie spoczynkowe napięcie na siatce drugiej jest praktycznie równe napięciu na anodzie. Ty na anodę chcesz dać 600V czy tam ile, a katalogi zalecają dla siatki drugiej max 250V
http://www.sizei.idsl.pl/category.php?id_category=14
Ostatnio zmieniony śr, 22 stycznia 2014, 23:31 przez Einherjer, łącznie zmieniany 1 raz.