Transformator sieciowy - moc , wydajność prądowa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator sieciowy - moc , wydajność prądowa.
Witam szanownych kolegów. Mam pewien dylemat w związku z transformatorem sieciowym i określeniem jego parametrów. Transformator na kształtkach EI105 - "grubość " złożonych kształtek to 5.8cm. Poszukałem w sieci i obliczyłem przekrój rdzenia - powinien mieć jakieś 300W ( jeżeli nic nie pomyliłem ) . Porównałem z transformatorami w sieci o podobnych wymiarach i niby powinno się zgadzać. Natomiast pewności nie mam , bo nie jestem biegły w temacie transformatorów. Napięcia wtórne to : 360V , 6,3V , 50V ,14V . Pierwotnie ponoć zasilał 2XEL34 i 3Xecc83. Moje pytanie : Jaki jest związek pomiędzy mocą transformatora a wydajnością prądową uzwojeń wtórnych. Wiem ,że zależy też od średnicy drutu nawojowego , ale jaki wpływ ma moc transformatora (jego wymiary) na wydajność prądową . Do żarzenia trzech ecc83 potrzebne jest 900mA , dwie EL34 pobierają 3A -tyle na pewno pociągnie ten transformator. Ale jaki jeszcze ma zapas? Pozdrawiam Michał.
Re: Transformator sieciowy - moc , wydajność prądowa.
25W pobierze żarzenie.To 50V było pewnie do biasu a prąd przezeń pobierany jest tak minimalny że można pominąć moc pobieraną przez to uzwojenie.Nie wiem do czego było 14V ale można przyjąć że zapewni kolejne 25W-mamy więc 50W.Pozostała moc teoretycznie powinna drzemać w uzwojeniu anodowym ale wydaje się że więcej jak 300mA z niego nie było potrzebne do dwóch EL34 a to daje 100W.Razem mamy 150W,nawet licząc z większym zapasem przyjmijmy 200W to i tak trafo jest sporo za duże-ale to nie wada,jest porostu z dużym zapasem mocy dla dwóch EL34.A może ono było w piecu 4xEL34 ?Albo coś źle liczysz-napisz przekrój okna karkasu.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Witam, kształtka to na pewno EI105 - wymiary się zgadzają. Porównywałem ze stroną: http://elektronikjk.republika.pl/p3.html
Pomierzyłem jeszcze raz i o to co policzyłem. Ponoć moc transformatora w przybliżeniu to pole przekroju środkowej kolumny kształtki podniesionej do kwadratu.
Policzyłem dla EI105 podstawiając wymiar F 3,5 cm ( http://elektronikjk.republika.pl/p3.html ) i pomnożyłem przez grubość transformatora 5,8cm. Wyszło 20,3cm2. Podniesione do kwadratu wynosi 412 . Czyli trafo ma w przybliżeniu 400W. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Wymiary zewnętrzne transformatora to 105 x 88 x 58mm (grubość transformatora). Czyli ma spory zapas. Natomiast gdzie mogę poczytać o tym ile Watt pobierają poszczególne uzwojenia wtórne transformatora w zależności od ilości i rodzaju lamp ?
Policzyłem dla EI105 podstawiając wymiar F 3,5 cm ( http://elektronikjk.republika.pl/p3.html ) i pomnożyłem przez grubość transformatora 5,8cm. Wyszło 20,3cm2. Podniesione do kwadratu wynosi 412 . Czyli trafo ma w przybliżeniu 400W. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Wymiary zewnętrzne transformatora to 105 x 88 x 58mm (grubość transformatora). Czyli ma spory zapas. Natomiast gdzie mogę poczytać o tym ile Watt pobierają poszczególne uzwojenia wtórne transformatora w zależności od ilości i rodzaju lamp ?
To trafo ( w zależności od rodzaju blachy) ma od 190 do 260W. Jaka gruba blacha z której jest zrobiona kształtka?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Witam, nie mam aktualnie suwmiarki w domu , jutro pomierzę i dam znać. Przykładając do miary wychodzi 0,5 - ale to jest na "oko".
Odlicz 10 blach i zmierz miarką...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Witam, blacha to 0,5. Projektując transformator sieciowy daje się jakiś margines bezpieczeństwa ,tzn w moim przypadku pobór prądu na żarzeniu to na styk ~ 4A (zakładając ,że wzmacniacz miał dwie EL34 i trzy ecc83 jak mi powiedziano ). No ale nie projektuje się niczego na styk. Jaki Panowie dajecie zapas nawijając własne transformatory sieciowe ?
Takie minimum zapasu to 10% mocy maksymalnej, ale trafo będzie "ciepłe".
W twoim przypadku przekrój rdzenia X współczynnik wypełnienia żelazem ,który przyjmuje się 0,9 wyniesie 3,5X5,8X0,9=18,27cm/2 . Do obliczeń przyjmi 18 cm/2 czyli moc do uzyskania z tego rdzenia to 200W. Następny krok oblicz moc uzwojeń wtórnych, kolejny krok obliczamy moc transformatora wg wzoru P tr =1,2X moc uzwojeń wtórnych ,otrzymujemy moc transformatora z uwzględnieniem strat jakie powstają w uzwojeniu i rdzeniu. Aby transformator pracował w optymalnych warunkach moc jaka jest stale pobierana po stronie wtórnej powinna wynosić 80% mocy transformatora, dlatego moc transformatora jaką obliczysz zwiększ o 10% .Następny problem to określenie indukcji w rdzeniu , ogółnie dla rdzeni z kształtek EI, LL , UI przyjmuje się maksymalnie 1,2 T lub 12000Gs ten parametr wyznacza liczbę zwojów przypadających na 1V na konkretnym rdzeniu.Dla transformatorów zasilających układy audio najlepiej wybrać tę wartość w przedziale 0,8 T do 1T. Jeśli chodzi o obliczanie przekroju rdzenia jaka jest wymagana ze względu na moc to liczymy go według wzoru S=1,2X pierwiastek kwadratowy mocy transformatora.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie łatwiej obciążyć tymi 4A (żarówka 6v/30W), anodowe(dwie połączone szeregowo żarówki 40W 230V) i popatrzeć czy się nie grzeje? Jeśli po dwóch-trzech godzinach jest ciepłe(tak z 50-80 stopni) to jest ok.
-
- 2500...3124 posty
No i po obliczeniu pasowałoby parę zwojów z pierwotnego ująć a do wtórnego dodać np.2-5% ze względu na spadki napięć.
- krzem3
- 1250...1874 posty
A co szkodzi, jeżeli transformator będzie ponadwymiarowy i ledwo jest letni po godzinie pracy wzmacniacza, po co komu nadmiar ciepła w obudowie.
krzem3
krzem3