Czym najlepiej wyczyścić materiał od głośnika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czym najlepiej wyczyścić materiał od głośnika

Post autor: djivo »

Mam do was pytanko restauruję dla siebie radyjko i chciałem umyć materiał.
Ale jeszcze gdy byłem mały to czyściłem coś takiego i materiał pod wpływem wody się potrafi skurczyć i jest kłopot.
Jak czyścić taki stare materiały ?
Może jakaś podpowiedź.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Czym najlepiej wyczyścić materiał od głośnika

Post autor: jacekk »

Wszystko zależy jaki to materiał, czy jest naklejony na "deskę" czy jest osobno no i najważniejsze w jakim jest stanie i czy ewentualnie nie jest czymś "upaskudzony" dodatkowo. Nie ma uniwersalnej metody niestety.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Najlepiej zdjąc tkaninę jak na desce i wyprac w letniej wodzie z Kokosalem o ile do zdobycia .Pierzemy ręcznie ale tylko wygniatamy delikatne.Po wypłukaniu rozpinamy na desce i pozostawiamy do wyschnięcia.Potem naklejamy na deche..
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Ja staram się nie odklejać bo zwykle tkanina jest "na styk" a poza tym jak ma jakieś kreski czy poziomy wzorek to zawsze mi się skrzywi... Używam delikatnej szczoteczki do demakijażu za kilka PLN w drogerii, tyle że rączkę wygiąłem nad gazem pod kątem prostym. Dla wygody. Jak tkanina jest zatłuszczona ( np. radio stało w kuchni) to używam Ludwika, a jak normalna to używam szamponu dla dzieci, potem spłukuję i stawiam na 2 dni w przewiewnym miejscu...

Trzeba to zrobić sprawnie i jak najmniej moczyć deskę...

Powodzenia.
Załączniki
DSC_2946.JPG
Robert SP5RF
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A ma toto roto head jak np Braun do zymbów?
T
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mój materiał jest przyklejony do tej deski frontowej właśnie na styk.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Czyli lepiej nie odklejać. Trudno przykleić a i potrafi się postrzępić czasem :( Ostatnio używałem zszywacza z najkrótszymi zszywkami i "przystrzeliłem" tkaninę do deski po obwodzie w miejscu gdzie jej nie widać. A reszta jak napisał Fycz, tylko że najczęściej używam płynu do prania delikatnych tkanin z lanoliną.

A samo pranie wygląda tak że wlewam roztwór wody i detergentu do płaskiej i dużej miski, niewiele, raptem wystarczy jeśli całe dno zniknie. Chodzi o to aby jak najmniej nasączać sklejkę. Wkładam na minutkę do tej letniej cieczy deskę z tkaniną w dół tak aby cała tkanina była mokra. Po minucie pędzelek, gąbka, czy coś innego delikatnego. Jak się już upierze to przecieram tył deski aby ją tez odświeżyć. Płukanie w ciepłej wodzie.

I na koniec mam "myk"
Kładę ręcznik na płaskim stole, na ręcznik kładę tkaniną w dół deskę i przykrywam ręcznikiem. Potem można a wręcz trzeba chwilkę mocno docisnąć wszystko razem, w otworze po głośniku delikatnie aby tkaniny nie uszkodzić. Dzięki temu większość wody wsiąka w ręcznik, szmatka schnie znacznie szybciej i mniej się klej rozpuszcza.

Jak do tej pory metoda bezstratna.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

jacekk pisze:Czyli lepiej nie odklejać. Trudno przykleić a i potrafi się postrzępić czasem :( Ostatnio używałem zszywacza z najkrótszymi zszywkami i "przystrzeliłem" tkaninę do deski po obwodzie w miejscu gdzie jej nie widać. A reszta jak napisał Fycz, tylko że najczęściej używam płynu do prania delikatnych tkanin z lanoliną.

A samo pranie wygląda tak że wlewam roztwór wody i detergentu do płaskiej i dużej miski, niewiele, raptem wystarczy jeśli całe dno zniknie. Chodzi o to aby jak najmniej nasączać sklejkę. Wkładam na minutkę do tej letniej cieczy deskę z tkaniną w dół tak aby cała tkanina była mokra. Po minucie pędzelek, gąbka, czy coś innego delikatnego. Jak się już upierze to przecieram tył deski aby ją tez odświeżyć. Płukanie w ciepłej wodzie.

I na koniec mam "myk"
Kładę ręcznik na płaskim stole, na ręcznik kładę tkaniną w dół deskę i przykrywam ręcznikiem. Potem można a wręcz trzeba chwilkę mocno docisnąć wszystko razem, w otworze po głośniku delikatnie aby tkaniny nie uszkodzić. Dzięki temu większość wody wsiąka w ręcznik, szmatka schnie znacznie szybciej i mniej się klej rozpuszcza.

Jak do tej pory metoda bezstratna.
Ja robię jeszcze jedną rzecz - Cały kraj tkaniny i deskę wzdłóż takaniny nasączam lakierem i pozostawiam do wyschnięcia. Zapobiega to strzepieniu się tkaniny i odklejaniu od deski w czasie mycia. Nasączam całą tkaninę gąbką nasączoną ludwikiem( tkaninę w otworze nasączam na leżąco od "tyłu" ;-) i płukam pod bieżącą wodą. Czynności te staram się wykonywać szybko aby deska za bardzo nie na mokła bo ją może powykrzywiać. Wg mnie nie ma sensu na siłę czyścić tkaninę, aby była jak nowa, bo możemy ją bepowrotnie uszkodzić. Lepiej robić to etapami. W miarę szybko wymyć, wypłukać i pozostawić do całkowitego wysuszenia. I wtedy albo jeszcze raz myjemy, albo pozostawiamy w takim stanie jaki jest.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

jacekk pisze:I na koniec mam "myk"
Kładę ręcznik na płaskim stole, na ręcznik kładę tkaniną w dół deskę i przykrywam ręcznikiem. Potem można a wręcz trzeba chwilkę mocno docisnąć wszystko razem, w otworze po głośniku delikatnie aby tkaniny nie uszkodzić. Dzięki temu większość wody wsiąka w ręcznik, szmatka schnie znacznie szybciej i mniej się klej rozpuszcza. Jak do tej pory metoda bezstratna.
Postępuję podobnie, tylko stosuję ręcznik z papieru (made in biedronka). Zmieniany kilka razy, wypije wodę i tkanina jest prawie sucha.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

zagore1 pisze:Wg mnie nie ma sensu na siłę czyścić tkaninę, aby była jak nowa, bo możemy ją bepowrotnie uszkodzić. Lepiej robić to etapami. W miarę szybko wymyć, wypłukać i pozostawić do całkowitego wysuszenia. I wtedy albo jeszcze raz myjemy, albo pozostawiamy w takim stanie jaki jest.
Ja bym chciał aby wyglądała jako nowa. Ciekaw jestem wyglądu np. Telefunken Symphonica w oryginalnie wyglądającą tkanina w paski.

BTW - gdzie trafić tkaninę do Kosmosa K95? Moja była okrutnie porwana, w żadnym sklepie, ani z tkaninami, ani meblarsko-obiciowym nic nawet podobnego nie ma.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Akurat w K95 tkanina jest bardzo prosta, choć pewnie najlepszy efekt byś uzyskał podmieniając deskę z czeskiego 470A. Ilukrotnie wchodziłem do tapicera z oryginalną tkaniną to zawsze rozkładał ręce, praktycznie zawsze trzeba było zastosować coś zaledwie podobnego do oryginału.
SQ9KQZ
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Panowie.Tkanin nie ma i nie będzie ale złapcie kontakt z dekoratorami z filmów o ile mozliwe.Rekwizytorzy i dekoratorzy MUSZA zdobyć zblizone wzory do epoki.
Kilka lat temu rozmawialem z kustosz Muzeum Włokiennictwa w Łodzi i zdobywali tkaniny szperając po całym Świecie.
Zapytajcie ,co szkodzi?
Pozdrawiam Tomasz
Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Tom333i »

wkaldam w wode wymieszna z proszkiem do prania posypuje dodatkowo proszkeim po materiale i zostawiam na noc , jak mocno zabrudzona to zmeinaim wode raz czy dwa i gotowe . maaterail od deski zawsze odkeljam an wode schodzi bezproblemowo jak do tej pory
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tom333i pisze:wkaldam w wode wymieszna z proszkiem do prania posypuje dodatkowo proszkeim po materiale i zostawiam na noc , jak mocno zabrudzona to zmeinaim wode raz czy dwa i gotowe . maaterail od deski zawsze odkeljam an wode schodzi bezproblemowo jak do tej pory
Tomi a co jak się skurczy i nie można go już przykleić - nie zdarzało się to Tobie? Bo tego się obawiam?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Najlepiej udać się do sklepu z tanią odzieżą, kupić coś odpowiedniego. Wymienić tkaninę przyklejając na jednym boku rantu, lub zawinąć i przykleić na stronę wewnętrzną deski. Po wyschnięciu naciągnąć tkaninę do drugiego boku itd, można użyć klej butapren. Zawsze należy kleić jeden bok, następnie naciągamy do drugiego boku. Po włożeniu deski do obudowy nie będzie widać klejenia. Dawno temu we Wrześni, można było na metry kupić tkaniny obiciowe do kolumn głośnikowych, można jeszcze spróbować kupić kawałek materiału obiciowego w zakładzie tapicerskim.

krzem3
ODPOWIEDZ