Używał ktoś z kolegów napięcia z wyprowadzenia 15 układu UL1200 ( albo odpowiednika ) do sterowania regulacją wzmocnienia
poprzedzających go stopni ( ARW ) ?
Z tego co się orientuję jest tam podawane napięcie do wykorzystania w opóźnionej ARW...
Bardzo bym był wdzięczny za opis takiego doświadczenia...
U mnie rzecz będzie się sprowadzać do czegoś podobnego jak na poniższym schemacie, z tym, że objęte pętlą będzie chyba dwa stopnie...
Pracujące raczej na tranzystorach bipolarnych...
ARW w UL1200
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
ARW w UL1200
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Re: ARW w UL1200
To ARW to tylko do wzmanciacza w.cz. w głowicy. Raczej tylko dla zabezpieczenia się przed przesterowaniem głowicy.MarekSCO pisze: Bardzo bym był wdzięczny za opis takiego doświadczenia...
U mnie rzecz będzie się sprowadzać do czegoś podobnego jak na poniższym schemacie, z tym, że objęte pętlą będzie chyba dwa stopnie...
Pracujące raczej na tranzystorach bipolarnych...
Generalnie z tego nie korzystano i raczej dla tego celu stosowano detektor poziomu napięcia p.cz. na wyjściu głowicy i sterowanie bramką FET'a/MOSFET'a. Z krajowych głowic pamiętam serię głowic chybs Diory do radii samochodowych gdzie stosowano japoński FET - 2SK41E (fakt miały te głowice świetną czułość w porównaiu z resztą na BF215/195....) serii GFS np. GFS212 (OIRT+CCIR +we ARW plus napieciowe przełączanie OIRT/CCIR). To ARW miało zapobiec przekroczeniu poziomu sygnału w.cz. które może zrobić psikus warikapom.
Dla zakresów AM w tamtym okresie stosowano specyficzny przedwzmacniacz aperiodyczny w.cz. na dwóch importowanych tranzystorach BF256, który szybko stawal się tłumikiem tak aby nie przekroczyć poziomu sygnłąu w.cz. mogacego wywołąć intermodulację na warikapie - w torze AM stosowano potrójna bioda BB113 - jedna dla heterodyny, i dwie dla wzmanciacza w.cz. )obwó antentowy i wyjściowy wzmanciacza). Polecam schemat radia Akropol.
Tylko tyle bowiem w OIDP w żadnej z pożniejszych tj po 1981r. konstrukcji krajowej nie stosowano ARW i podejrzewam że tej części struktury mogło nawet nie być w sporej liczbie wyprodukowanych układów.
Wracamy do UL1200N. Pierwowzorem jest CA3089 oraz podaje się że jest odpowiendikiem TDA1200. I tu są problemy. Bowiem różne klony CA3089 były różnie wyposażane w te dodatkowe funckje. Był informacje że przynajmniej na początku mogło nie być opoźnionego napięcia ARW. Ale to jest do sprawdzenia w układzie testowym. TDA1200 zdaje się te zmiało inne przypisanie funkcji dla nóżki 15. W początkowej fazie produkcji Mekrurego stosownao wykonanie jeszcze innego producenta (HA coś tam...) i była niezgodność z pobieraniem sygnału dla wskaźnika dostrojenia (poziomu sygnału w.cz.) z aplikacją UL1200N. Zreszta jak planowano wdrożyć do produkcji odpowiednik CA3089 to miało nie być tych dodatkowych funckji w strukturze scalaka przynajmniej takie info krążyło (czyli wręcz uboższa wersja CA3089).
To napięcie ARW moża było zastosować dla bipolarnego tranzystora oraz polowego i wymagało zaprojektowania dodatkowych elementów dla dopasowania do odpowiedniego punktu pracy regulowanego stopnia. To że nie stosowano tego może potwierdzać że nie ma penwości czy jest w ogóle blok opoźnionej ARW w każdym wyprodukowanym egzemplarzu.
-
- 2500...3124 posty
STUDI 
Bardzo Ci jestem wdzięczny za tak dokładną odpowiedź...
Miałem przed oczyma schemat "Fausta" i tam ARW ( coś na kształt ARW ) zrealizowana była zdaje się inaczej...
Też nie byłem pewien dlaczego tego nie wykorzystywali...
Ponadto rozważałem kiedyś zastosowanie tego układu ( UL1200 ) jako takiego prymitywnego niby-logarytmicznego detektora
w takim prymitywnym analizatorze widma i coś mi sie przypominało z tamtych czasów, że nie wszystkie realizacje tego układu miały wykorzystane
wyprowadzenie 15...
Ale dokładnie już nie pamiętam, bo to było 4 lata temu...

Bardzo Ci jestem wdzięczny za tak dokładną odpowiedź...
Miałem przed oczyma schemat "Fausta" i tam ARW ( coś na kształt ARW ) zrealizowana była zdaje się inaczej...
Też nie byłem pewien dlaczego tego nie wykorzystywali...
Ponadto rozważałem kiedyś zastosowanie tego układu ( UL1200 ) jako takiego prymitywnego niby-logarytmicznego detektora
w takim prymitywnym analizatorze widma i coś mi sie przypominało z tamtych czasów, że nie wszystkie realizacje tego układu miały wykorzystane
wyprowadzenie 15...
Ale dokładnie już nie pamiętam, bo to było 4 lata temu...
Dam sobie chyba spokój z tą ARW z wykorzystaniem sygnału z pin 15 i zrobię to inaczej...STUDI pisze:To napięcie ARW moża było zastosować dla bipolarnego tranzystora oraz polowego i wymagało zaprojektowania dodatkowych elementów dla dopasowania do odpowiedniego punktu pracy regulowanego stopnia. To że nie stosowano tego może potwierdzać że nie ma penwości czy jest w ogóle blok opoźnionej ARW w każdym wyprodukowanym egzemplarzu.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty

Okazuje się, że w UL1200 krajowej niegdysiejszej produkcji, na wyprowadzeniu 15 w istocie udostępniane jest
napięcie do sterowania opóźnionej ARW dla głowicy...
Po przekroczeniu pewnego poziomu napięcie na wypr 15 zmienia się odwrotnie proporcjonalnie do poziomu sygnału na wejściu

Tego wiekopomnego odkrycia dokonałem dzisiejszego poranka uruchamiając taki oto odbiornik UKF...
Radyjo jakoś tam gra, ale do końcowego zestrojenia trzeba będzie tą głowicę zaekranować...
Zwłaszcza odseparować wewnętrzne obwody od siebie, co wprawdzie w projekcie przewidziałem, ale wykonanie pozostawiam na razie na
jakąś "lepszą okazję"... Albowiem słuchanie audycji radiowych na UKF doprowadziło mnie do załamania nerwowego ( prawie

Pytanie...
Koledzy - dajecie radę słuchać tych wszystkich "eremefów", reklam itp "pałerplejów" ?
Jest na to jakiś sposób ?
Czy może i w tej sprawie powinienem pewnie "skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą"

Pozdrawiam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Konsultacja jak najbardziej wskazana........Przecież teraz w telewizji czy radiu nie można sobie spokojnie obejrzeć czy wysłuchać reklamy bo ciągle są przerywane jakimiś fragmentami filmów czy urywkami piosenek........