Ozon zabija jednokomórkowe organizmy, grzyby, pleśnie.brys pisze:Do walki ze smrodem z samochodowej klimatyzacji używa się ozonu. Może i z radiami dałby sobie radę?
Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?
Można jeszcze spróbować z lampą UV.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Gdzieś ten smród powstaje, prawda? Trzeba zabić, dosłownie, źródło. Nie jestem pewien jak głęboko w materiał dotrą promienie UV. Wydaje mi się że dobre zagazowanie ozonem zadziała głębiej.AZ12 pisze:Można jeszcze spróbować z lampą UV.
Ozon zabija jednokomórkowe organizmy, grzyby, pleśnie.brys pisze:Do walki ze smrodem z samochodowej klimatyzacji używa się ozonu. Może i z radiami dałby sobie radę?
Dwa dni temu sterylizowałem deskę głośnika z powodziowego Pioniera. Wrzuciłem do piecyka do wypalania SMD na 140 °C i "wypiekałem" przez godzinę, może dwie. Deska wyschła na wiór i prawie przestała śmierdzieć, a przypadek ciężki bo już na niej puszysta pleśń kwitła. Jak naprawię rozlazłą sklejkę to zostawię ją na jakiś czas i zobaczę czy znów coś nie rośnie. Ciekawostka - deska po wyjęciu z pieca, według pirometru, miała 110 °C, a wyjąłem ją gołymi rękami i chwilę oglądałem. Drewno tak słabo przewodzi ciepło, że nawet gorące nie parzy.
-
- 1250...1874 posty
Ozon, jak i ultrafiolet nie są za zdrowe dla ludzi - więc ostrożnie z tymi eksperymentami. Wietrzyć pomieszczenie, unikać ekspozycji.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 375...499 postów
Albo...wyżarzyć w mikrofalówce...jednak rozmiary aparatu...
lubię szum starej płyty
-
- 1875...2499 postów
Po tylu propozycjach sądzę że najlepsza byłaby bombka A.
Grzać ,wietrzyć i dać kawusię lub ryż.
T
PS.Ozon także dobrze działa i w firmach ktore ozonuja auta da rade to zrobic.Ale kosztuje a tak prawie darmo.
Grzać ,wietrzyć i dać kawusię lub ryż.
T
PS.Ozon także dobrze działa i w firmach ktore ozonuja auta da rade to zrobic.Ale kosztuje a tak prawie darmo.
-
- 1 post
Witam i życzę Radosnych Świąt, no może tego co jeszcze zostało. Obserwuję forum od dłuższego czasu i postanowiłem odezwać się w tym temacie. Kiedyś trafiłem na wyjatkowo śmierdzącą piwnicą książkę, była nie do czytania, próbowałem wietrzenia, słońca, ciepła, aż w końcu użyłem mało lubianego dezodorantu - przepsikałem kartki dość obficie włożyłem do foliowej torebki, jeszcze napsikałem, szczelnie zamknąłem i zapomniałem o niej na dwa tygodnie(chyba). Po tym czasie, po lekkim wywietrzeniu dało sie czytać. Nie jestem pewien ale ten specyficzny zapach powoduje chyba jakiś grzyb, więc może uderzyć w płytę czymś fachowym na grzyba? 

-
- 1250...1874 posty
Takimi bardzo aromatycznymi książkami trzeba bardzo uważać. Niektóre gadziny które rosną na papierze są bardzo trujące.
-
- 375...499 postów
Bardzo dziękuję za wszystkie porady.
Nieco natchniony przez kolege Tomasza (obok kawy i ryżu, proponował bombkę A) zastosowałem broń biologiczną.
Na rezultaty przyjdzie poczekać chyba do nowego roku - radio schnie.
Krótki opis ataku i skutków ubocznych zamieściłem na blogu - zapraszam.
Udanego Sylwestra i Wszelkiej Pomyślności w Nowym 2014 Roku wszystkim forumowiczom serdecznie życzę!
Wojtek
Nieco natchniony przez kolege Tomasza (obok kawy i ryżu, proponował bombkę A) zastosowałem broń biologiczną.
Na rezultaty przyjdzie poczekać chyba do nowego roku - radio schnie.
Krótki opis ataku i skutków ubocznych zamieściłem na blogu - zapraszam.
Udanego Sylwestra i Wszelkiej Pomyślności w Nowym 2014 Roku wszystkim forumowiczom serdecznie życzę!
Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 1875...2499 postów
Wojciechu,tak trzymać.
A bejce jak wszystko sąróżniste.I lepsze i gorsze.Używam spirytusowych.
Najgorszy smród jest od rozlanego mlicka.Piwko zas pieknie pachnie.Wiem bo mi sie w aucie zamroziły i rozlały 2 kartony Łomża Beer jak było dobre.Teraz to płyn do polerowania klamek.
Za to wylanie kubła z białą emulsyjną 10 l to było coś.W autko wlałem z 15 wiader wody i dalej to białe wyłaziło ale po wychnięciu było OK.Za to ulica na 100m jak w zimie.
Spokojnego Sylwestra i oby Wam grzdyli nie urwało.
Pozdrawiam T
A bejce jak wszystko sąróżniste.I lepsze i gorsze.Używam spirytusowych.
Najgorszy smród jest od rozlanego mlicka.Piwko zas pieknie pachnie.Wiem bo mi sie w aucie zamroziły i rozlały 2 kartony Łomża Beer jak było dobre.Teraz to płyn do polerowania klamek.
Za to wylanie kubła z białą emulsyjną 10 l to było coś.W autko wlałem z 15 wiader wody i dalej to białe wyłaziło ale po wychnięciu było OK.Za to ulica na 100m jak w zimie.
Spokojnego Sylwestra i oby Wam grzdyli nie urwało.
Pozdrawiam T
-
- 3125...6249 postów
Tak, do 20xx. Nie tak dawno bo zaledwie w ubiegłym roku pisałem że czekam już 40 lat i efekt ten sam. Teraz i zawsze na wieki wieków....tarasw pisze:Na rezultaty przyjdzie poczekać chyba do nowego roku
Tyle to ja do płukania jednego wałka zużywam.chrzan49 pisze:Za to wylanie kubła z białą emulsyjną 10 l to było coś.W autko wlałem z 15 wiader wody i dalej to białe wyłaziło
Jak widać, słychać i czuć, jeszcze żyję a jutro (dzisiaj) sprawdzę co mi urwano. Pozdrawiam Tomaszu i resztę towarzystwa też.chrzan49 pisze:Spokojnego Sylwestra i oby Wam grzdyli nie urwało.
-
- 375...499 postów
Mycie przed wszelką pracą, po sprawdzeniu, czy działa. Dużo wody. Obstawiam trafko. Wolno się nagrzewa i chłonie na wieki w amen.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 1875...2499 postów
Jak wlazło tak i wyjdzie .Pokornie czekać.Tez tak mam bo nie capia na początku ale jak się nagrzeją to z tydzień smród wali.Grzać ,piweczko trącić albo i ze 4 i się wyprowadzi.
Telewizorze ,jaki ty wałek myjesz w 10 kubłach wody?Oświeć mnie starego dziada please!
Prezent na Sylwestra czyli TFK TA 750 90 W w kanałku sinus zagrał bosko ino zbieram na prund bo to zeżre ze 450 watów jak sie rozegra.Talkie czasy że prezent kupiłem sobie sam.O tempora o mores!
A jak się Wam podobał kicz Sylwestrowy w TV.Musiałem bo byłem u sąsiadki ale na szczęście tyłem do TV,
Chyba jednak pora umierać.
Pozdrawiam Tomasz
Telewizorze ,jaki ty wałek myjesz w 10 kubłach wody?Oświeć mnie starego dziada please!
Prezent na Sylwestra czyli TFK TA 750 90 W w kanałku sinus zagrał bosko ino zbieram na prund bo to zeżre ze 450 watów jak sie rozegra.Talkie czasy że prezent kupiłem sobie sam.O tempora o mores!
A jak się Wam podobał kicz Sylwestrowy w TV.Musiałem bo byłem u sąsiadki ale na szczęście tyłem do TV,
Pozdrawiam Tomasz
-
- 500...624 posty
Miałem okazje widzieć Rodowicz. Mądrze ktoś pomyślał, do Maryli przyczepili kilkanaście, kilkadziesiąt? balonów z helem. Nie przypuszczali jednak, że się tak roztyje i niestety nie odfrunęła z tej sceny w piguły...chrzan49 pisze: A jak się Wam podobał kicz Sylwestrowy w TV.Musiałem bo byłem u sąsiadki ale na szczęście tyłem do TV,
Pozdrawiam Tomasz

Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 375...499 postów
Bardzo mnie zanipokoiła myśl o transformatorze. Sprawdziłem organoleptycznie i termometrem (rtęciowym - a jak!).
Organoleptycznie zapachu z transformatora nie specyjanie wyczuwam. A obudowa po drugim ataku Bronią B - suszy się.
Pozdrawiam,
Wojtek.
Z rachnku sumienia to Jeden RELAKS i jedno Calypso uratowane. Z drugim walczę. NA kiolejny ro czeka tyle że chyba kilka lat mi zajmie spełnić swoje noworoczne zobowiązanie.
Na oko trochę ciepły. Bez obudowy temperatura na powierzchnni jest do 54 deg C po dłuższym graniu bez obudowy. Nie bardzo mogę powiedzię czy to dużo, w czasch mojej tranzystorowej praktyki to trafa nie były tak dociążane. Jednocześnie dosyć brzęczy. Brum jest na poziomie brumu z głośnika - też ne małego. Oj, przyjdzie mi jeszcze całę zassilanie zweryfikować.Organoleptycznie zapachu z transformatora nie specyjanie wyczuwam. A obudowa po drugim ataku Bronią B - suszy się.
Pozdrawiam,
Wojtek.
Z rachnku sumienia to Jeden RELAKS i jedno Calypso uratowane. Z drugim walczę. NA kiolejny ro czeka tyle że chyba kilka lat mi zajmie spełnić swoje noworoczne zobowiązanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 1875...2499 postów
Adalbercie miły.Sprawdź pobór prądu.Zapewne któryś z kondensatorów ma jednak upływność.Trafo może byc ciepławe a u Ciebie jednak gorące że jajca można smażyć.
Ostatnio robiłem Etiude i nie dałem rady usunąć przydźwieku.Kolega lepsiejszy fachowiec pocieszył mnie że i on się poddał.
Ale trafko ledwo ciepłe.
T
Ostatnio robiłem Etiude i nie dałem rady usunąć przydźwieku.Kolega lepsiejszy fachowiec pocieszył mnie że i on się poddał.
Ale trafko ledwo ciepłe.
T