2xECC85+ECL86 czyli wzmak ze smieci ;-)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: 2xECC85+ECL86 czyli wzmak ze smieci ;-)
Nowe próbki nie brzmią tranzystorowo, ale przester nadal jest twardy - zapewne taki urok ECC81 wetkniętej żywcem do aplikacji pod ECC83.
Nasunęła mi się taka myśl odnośnie do nazywania tego wzmacniacza "Bogner" - jest ono nieco mylące (jakby nie było Bognerów jest troche modeli). Jako układ DIY oparty na modelu Ubershall proponowałbym nazywać go "uber", analogicznie do popularnego na forum "atoma". To tylko takie dywagacje z mojej strony i luźna, niezobowiązująca propozycja.
Nasunęła mi się taka myśl odnośnie do nazywania tego wzmacniacza "Bogner" - jest ono nieco mylące (jakby nie było Bognerów jest troche modeli). Jako układ DIY oparty na modelu Ubershall proponowałbym nazywać go "uber", analogicznie do popularnego na forum "atoma". To tylko takie dywagacje z mojej strony i luźna, niezobowiązująca propozycja.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jak na śmieciówki to brzmi całkiem nieźle.
A co do nazwy to może przeciwstawnie do Uber dać przedrostek Unter i wyjdzie Untershall
A co do nazwy to może przeciwstawnie do Uber dać przedrostek Unter i wyjdzie Untershall

-
- 375...499 postów
co do pasma to wszystko jasne, jest to wpływ impedancji głośnika, a te zakrzywienia to jego rezonans, zmierzone na sztucznym obciążeniu pasmo jest takie jak trzeba, że też na to wcześniej nie wpadłem 
co do nazwy to przekonałeś mnie do "Untershall"

co do nazwy to przekonałeś mnie do "Untershall"

-
- 375...499 postów
Mała modyfikacja schematu, zmiana kolejności połączenia rezystorów przy 2 triodzie. Zastanawiałem się kilka razy nad tym punktem i po obejrzeniu jeszcze kilku schematów i prześledzonej płytki kolegi "bulabla" postanowiłem to zmienić. Jest trochę więcej gainu i delikatnie mniej basu.
Kolega "hybryd15" chciał próbkę "Deep purple" - nagrane na 8" głośniku, ale z innym mikrofonem i jego ustawieniem - teraz brzmienie jest porównywalne z tym co słyszę na żywca
Chyba nie najgorzej jak na 8"
w każdym bądź razie do warsztatu jest w sam raz, ale może zainwestuje w jakiś lepszy głośnik. Obudowa ma 43x38x22 ale miejsce na głośnik 34x31 więc tylko 10" wchodzi w grę, co polecacie w rozsądnej cenie?
Kolega "hybryd15" chciał próbkę "Deep purple" - nagrane na 8" głośniku, ale z innym mikrofonem i jego ustawieniem - teraz brzmienie jest porównywalne z tym co słyszę na żywca

Chyba nie najgorzej jak na 8"

Dzięki, za próbkę.
Po nowym roku coś za kombinuję z tymi lampkami i struny do wymiany nowe i do wyrzucenia..
Po nowym roku coś za kombinuję z tymi lampkami i struny do wymiany nowe i do wyrzucenia..
HYBRYD15
-
- 375...499 postów
Wie ktoś co nieco o głośniku Tonsil Pro GD25/60 - Professional Guitar Speaker, warto go kupić za 5 dych?
Ostatnio zmieniony pn, 30 grudnia 2013, 15:43 przez thn.technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakiejs rewelacji sie nie spodziewaj. Glosny i agresywny jest.
Za "50 dych" , czyli : 50 x 10 = 500zł to raczej się nie opłaca . To w kwestii wyjaśnienia , jeżeli chodzi o te 50zł , to lepiej pozbierać troszkę i później kupić coś lepszego - myślę że nic nie goni z zakupem głośnika . Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Do 3 watowego wzmaka ze śmieci to więcej niż 5 dych nie chcę inwestować, a przypadkiem wypatrzyłem go na aukcji...
Na pewno by trochę lepiej gadało niż to 8" co mam teraz, nazywa się ML080815 i więcej nic o nim niewiem
Na pewno by trochę lepiej gadało niż to 8" co mam teraz, nazywa się ML080815 i więcej nic o nim niewiem

-
- 375...499 postów
Tak sobie ogrywałem tego wzmaka i stwierdziłem że moje stare wiosło lepiej sobie z nim radzi niż mój "strat"
Przypomniałem sobie że w moim kosmosie przerabiałem elektronikę, oryginalnie była tam osobna regulacja volume i tone dla każdego pickupa. Prześledziłem to i u mnie wygląda to tak że mam "master volume", oddzielne "tone" dla pickupów, pokrętło "master bass"
i przełącznik pickupów - schemat w załączniku.
Odwzorowałem częściowo ten układ w piecu, zmieniłem przełącznik "Hi/Low" na "Normal/Bright", w pozycji bright jest mniej basu i piec lepiej gada z takim sygnałem
Z perspektywy czasu wydaje mi się że oryginalne potencjometry które zastosowałem mają zbyt małą wartość w stosunku do użytych przetworników...

Odwzorowałem częściowo ten układ w piecu, zmieniłem przełącznik "Hi/Low" na "Normal/Bright", w pozycji bright jest mniej basu i piec lepiej gada z takim sygnałem

Z perspektywy czasu wydaje mi się że oryginalne potencjometry które zastosowałem mają zbyt małą wartość w stosunku do użytych przetworników...
-
- 375...499 postów
Kupiłem tego Tonsil Pro GD25/60 i tak jak "painlust" napisał "Głośny i agresywny jest." Nie nadaje się do "hi gainów", do wokalu i do cleana owszem. Powędrował do wzmacniacza córki (5 watowa Bugera V22). Córka gra tylko na cleanie
Z tamtego comba wyciągnąłem Celestion'a Tube 10 i wsadziłem go do tego piecyka
taka transakcja wiązana
Brzmienie się zmieniło na plus i jest zauważalnie głośniej. Na 8" głośniku natężenie dźwięku było około 109 dB, na 10" celestionie dochodzi do 115 dB. Przy porównaniu 10" i 8" głośnika ósemka wygląda jak zabawka
ale ta ósemka nie taka najgorsza jest. W załączniku trochę luźnego pitolenia na "nowym" głośniku, gain 8-10, (palce już nie te
)
Polecam, bardzo fajny piecyk do grania w domku.
Tak na marginesie to ten celestion tube według specyfikacji powinien mieć rezystancje DC 6,7 Ohm, a ja jak bym nie mierzył to mam 5,2 Ohm, napisałem do Celestiona to mi odpisali:
"A DC resistance of 5.2 sounds ok for the 8ohm Tube 10. I would expect the minimum impedance to be around 6.7ohm so I think if we have published a dc resistance of 6.7ohm we have published the wrong number. Sorry about that."
Taaaaa....

Polecam, bardzo fajny piecyk do grania w domku.
Tak na marginesie to ten celestion tube według specyfikacji powinien mieć rezystancje DC 6,7 Ohm, a ja jak bym nie mierzył to mam 5,2 Ohm, napisałem do Celestiona to mi odpisali:
"A DC resistance of 5.2 sounds ok for the 8ohm Tube 10. I would expect the minimum impedance to be around 6.7ohm so I think if we have published a dc resistance of 6.7ohm we have published the wrong number. Sorry about that."
Taaaaa....
-
- 375...499 postów
Aktualizacja schematu,
zmiana potencjometru wysokich w korektorze z 200k lin na 500K log plus rezystor 270K - tak jest w oryginalnym układzie i dzięki temu regulacja jest dużo bardziej optymalna, wcześniej potencjometr ustawiałem na 2-3 teraz ustawiam od 4-7
doszedł wtórnik przed korektorem na IRF BC40 - zgodnie z zasadą doboru rezystorów siatkowych i anodowych rezystor anodowy powinien mieć wartość mniejszą lub przynajmniej równą wartości rezystora siatkowego następnego stopnia, w tym przypadku jest to rezystancja korektora która wynosi około 45K. By to zapewnić oryginalnie zastosowano wtórnik na triodzie a ja znalazłem w szufladzie IRF z telewizora
Dzięki temu "uwolniona" 4 trioda "łatwiej" się przerejestrowuje bo widzi dużo mniejsze obciążenie.
w kanale clean poprawka filtru - było trochę za dużo wysokich i efekty z podłogi dziwnie grały
zmiana potencjometru wysokich w korektorze z 200k lin na 500K log plus rezystor 270K - tak jest w oryginalnym układzie i dzięki temu regulacja jest dużo bardziej optymalna, wcześniej potencjometr ustawiałem na 2-3 teraz ustawiam od 4-7
doszedł wtórnik przed korektorem na IRF BC40 - zgodnie z zasadą doboru rezystorów siatkowych i anodowych rezystor anodowy powinien mieć wartość mniejszą lub przynajmniej równą wartości rezystora siatkowego następnego stopnia, w tym przypadku jest to rezystancja korektora która wynosi około 45K. By to zapewnić oryginalnie zastosowano wtórnik na triodzie a ja znalazłem w szufladzie IRF z telewizora

w kanale clean poprawka filtru - było trochę za dużo wysokich i efekty z podłogi dziwnie grały

-
- 375...499 postów
Powiedział bym że ECC85 graja bardzo twardo, ale żeby im tak odrazu wrzucać od tranzystorówCanio pisze:Doskonałe, "tranzystorowe" brzmienie.

Ależ to nie jest tragedia. W ogóle może nie być jakimkolwiek problemem. Bo brzmi nieźle, ale jednak struktura tego "sałndu" jest b. zbliżona do uzyskiwanego z "podłogowych" dobrych distorów. Częściowo jest to pochodna zastosowanych lamp, częściowo "tone shapingu", który zastosowałeś. Ale ogólnie, uzyskałeś na ECC85 całkiem dobry efekt.