Wiem, że moje pytanie tak bardzo pasuje do wątku o przetwornicach, że właściwym będzie, bym zaczął od wyjaśnienia
dlaczego zadaję je tutaj...
Bardzo ważne dla mnie jest, by znaleść doskonały zamiennik dla tego układu...
Inny scalak, lub rozwiązanie układowe dające analogiczne możliwości podobnym nakładem środków...
Rzecz dotyczy oczywiście zasilania warikapów, czyli zastosowania do którego ten scalak - o ile wiem - został stworzony...
W szczegółach mój problem wygląda tak, że jakieś kilka lat temu skończyły mi się UL1520 i zacząłem radzić sobie w ten
sposób, że po prostu stosowałem nowocześniejsze diody pojemnościowe...
Nie wymagające tak wysokich napięć dla uzyskania szerokiej zmiany pojemności...
W zasadzie takie rozwiązanie problemu zadowala mnie całkowicie...
Pozostaje tylko jeden, drobny, acz niezwykle ważny problem...
Oto od kiedy zacząłem stosować w swoich dziwolągach VCO na wysokie częstotliwości z linią paskową
( wzorem Matiaza Vidmara ) otwiera się takie oto zagadnienie...
Nie wszystkie diody pojemnościowe dają się z sukcesem zastosować w tych generatorach...
W przypadku większości nowszych diod o małej pojemności, jakie wpadły mi w ręce...
Rzecz wygląda tak, że VCO zrywa drgania bardzo szybko przy przestrajaniu w dół...
Tzn przy małym napięciu na katodzie. Co, wedle zapewnień producenta - nijak nie powinno mieć miejsca...
Dodatkowo diody tego samego typu zachowują się różnie w zależności zarówno od producenta ( chyba -
bowiem rozróżniam nie producentów a dostawców ) jak i konkretnego egzemplarza diody...
Różnice te, przy częstotliwościach rzędu 1,5 - 2,3 GHz określił bym nawet jako kolosalne

Posiadam jednak pewną ilość starszych diod, które pracują zadowalająco, jednak wymagają
zastosowania wyższego napięcia polaryzującego...
I oto mamy banalny w sumie problem...
Chcąc zastosować w urządzeniu taką diodę ( generator strojony taką diodą ) muszę dodatkowo
budować zasilacz z dobrą stabilizacją na wyższe napięcie... Co wiąże sie, jak wiemy, z dodatkowym
uzwojeniem transformatora najczęściej...
Urządzenia o których mowa zawierają zazwyczaj zasilacz z najwyższym stabilizowanym napięciem wynoszącym 12 - 16 V...
Do tej pory problem rozwiązywało dołożenie przetwornicy na UL1520L...
Teraz okazuje się, że nigdzie nie mogę tych przetwornic dostać...
Co zatem robić ?
Pozdrawiam
Marek