Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?

Post autor: tarasw »

Jak w temacie.

Po kilkumiesięcznej renowacji (opis tutaj) okazało sie, iż radio złożone do odnawianej obudowy po kilku minutach grania w mieszkaniu zaczyna wydzielac typowy "piwniczny" zapach.

Jest on bardzo intensywny, jednak rozchodzi się po wyłączeniu, a więc jezt związany z wydzielaniem ciepła. Najbardziej podejżana jest ścianka tylna.

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby jak rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?

Post autor: tszczesn »

tarasw pisze: Jest on bardzo intensywny, jednak rozchodzi się po wyłączeniu, a więc jezt związany z wydzielaniem ciepła. Najbardziej podejżana jest ścianka tylna.

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby jak rozwiązać ten problem?
Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć. No i oczywiście dokładnie umyć chassis, Jak szybko wywabić zapach z samej ścianki to mi nic do głowy nie przychodzi.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

No i oczywiście dokładnie umyć chassis
Oczywiście umyłem, ze dwie butelki benzyny poszło. Sam "werk" w warsztacie się trochę wygrzał przy naprawach i strojeniu. Sama obudowa była z zewnątrz do cna oskrobana i od nowa polakierowana. Jedynie ścianka zostaje podejżana.

Myślałęm przez chwilę o wygrzaniu w temperatorze gdzieś 80 stopni na termoobiegu, ale piekarnik przed świętami zajęty :-(

Pozdrawiam

Wojtek
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

tarasw pisze:
No i oczywiście dokładnie umyć chassis
Oczywiście umyłem, ze dwie butelki benzyny poszło. Sam "werk" w warsztacie się trochę wygrzał przy naprawach i strojeniu. Sama obudowa była z zewnątrz do cna oskrobana i od nowa polakierowana. Jedynie ścianka zostaje podejżana.

Myślałęm przez chwilę o wygrzaniu w temperatorze gdzieś 80 stopni na termoobiegu, ale piekarnik przed świętami zajęty :-(

Ja tak miałem z odbiornikiem BC348Q z zawilgoconego wiecznie stanu "W" w USA i w dodatku przechowywanego pewnie w zas... piwnicy.Capił tak jakby się stado małp zes...o.Kolega Tomasz miał niewątpliwą przyjemność poznać to organoleptycznie,lekkomyślnie odwiedzając mnie w tym czasie. Wystawiłem chassis na słoneczko,odkurzyłem.Na przemian sprayem do styków i zmywaczem bezacetonowym kilka razy myłem tymi aerosolami w odstępach tygodniowych,zwłaszcza przewody w oplocie w grubych wiązkach .Teraz już jest ok,choć gdybym wsadził wewnątrz nochal,coś bym wywęszył.
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

tszczesn pisze:Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć.
Potwierdzam. Czekać, czekać.. Mam jedno takie, 20 lat minęło i.. "pachnie". :lol:
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Co do tylnej ścianki to u mnie przeważnie jest ona kilkakrotnie moczona w czystej wodzie i suszona w dwóch płytach drewnopochodnych lakierowanych. Ściankę jeszcze okładam czymś do suszenia np.: papierem ksero.
Warunek podstawowy to temperatura ze trzydzieści stopni w cieniu no i przeprowadzenie procesu na zewnątrz na powietrzu.
Efekt jest powójny bo po pierwsze ścianka się prostuje , a po drugie zapach też się znacznie ulatnia.
Nie trafiła mi się ścianka ,gdzie od czystej wody zniszczeniu uległyby napisy , ale zawsze próbuję wcześniej na jakimś bardzo małym fragmencie.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Może by tak...dezodorant męski albo damski, według gustu.
lubię szum starej płyty
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tom_299 »

Witam
Ja w celu pozbycia się przykrych zapachów wystawiam takie radio na mróz, tak z -20 stopni.
Leżakuje tak sobie tydzień do dwóch - pomaga nawet na zapach mysich odchodów.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wietrzyć i grzać.Można dać w woreczku ryż albo kawę.Wspaniale chłonie zapachy.Babcie wiedziały a młodzież juz nie.
Pozdrawiam życząc wam słodkich aromatów przeświątecznych.
Tomasz
PS Kolega Roman nieco przesadził.Pachniało pięknie DOLARAMI
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

TELEWIZOREK52 pisze:
tszczesn pisze:Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć.
Potwierdzam. Czekać, czekać.. Mam jedno takie, 20 lat minęło i.. "pachnie". :lol:
Mi po pół roku z Kosmosa 85A przestało śmierdzieć, bez żadnych zabiegów. Oryginalnie pokryty był ok 1cm warstwą mysiego guana + 1 zwłoki.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Do walki ze smrodem z samochodowej klimatyzacji używa się ozonu. Może i z radiami dałby sobie radę?
Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Koleszek »

Można spróbować specjalnego aerozolu do usuwania zapachu kociego moczu. Powinno zadziałać, tak przynajmniej kiedyś twierdził znajomy, robiący rewolucję w piwnicy. Osobiście nie używałem.
_idu

Post autor: _idu »

Jeśłi skrzynka zniszczona to wysuszenie - ale ostrożnie by nie dupuścić do wypaczenia, zaimpregnowanie środkami na bazie terpentyny a potem lakierowanie skutecznie zabije "zapaszki".
Kiedyś w sklepach można było środek do pielęgnacji drewna - pachący tepentyną z notą drewna iglastego. Jasnobrązowa ciecz w małej szklanej butelce.
Świetnie się wchłaniał w suche drewno, które traciło wygłąd wysuszonego, zszarzałego itd.
Nie kolidował z lakierami poliuretanowymi.
Stare drewno "pije" niemiłosiernie - lakier to trzeba nawet i 8 - 10 warstw położyć.
Przed lakierowanie można barwić bejcą - nawet tanią rustykalną - lakier pogłebi barwę. Odradzam badziewia jak lakierobejce.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

STUDI pisze: Przed lakierowanie można barwić bejcą - nawet tanią rustykalną - lakier pogłebi barwę.
A są lepsze i gorsze bejce? Po czym poznać? Można trochę rozwinąć temat?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Witam kolegów i dziękuję za bardzo ciekawą dyskusję.

Osobiście nie bardzo wierzę w areozole i inne kocie pochłaniacze zapachu.

Szukałbym sposobu na zapach poprzez wyeliminowanie żródła - trzeba by określić jakiego rodzaju bakterie czy grzyby są źródłem tekiego zapachu.

Po wtóre czym i jak to usunąć - myśłe o jakiejś metodzie chemiczno - termicznej.

Poszukam na wśród miłośników starych książek, może tam walczyli z tym "śmierdzącym problemem".

Na razie wygrzewam.

Pozdrawiam

Wojtek
ODPOWIEDZ