Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?
Jak w temacie.
Po kilkumiesięcznej renowacji (opis tutaj) okazało sie, iż radio złożone do odnawianej obudowy po kilku minutach grania w mieszkaniu zaczyna wydzielac typowy "piwniczny" zapach.
Jest on bardzo intensywny, jednak rozchodzi się po wyłączeniu, a więc jezt związany z wydzielaniem ciepła. Najbardziej podejżana jest ścianka tylna.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję
Wojtek
Po kilkumiesięcznej renowacji (opis tutaj) okazało sie, iż radio złożone do odnawianej obudowy po kilku minutach grania w mieszkaniu zaczyna wydzielac typowy "piwniczny" zapach.
Jest on bardzo intensywny, jednak rozchodzi się po wyłączeniu, a więc jezt związany z wydzielaniem ciepła. Najbardziej podejżana jest ścianka tylna.
Z góry dziękuję
Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Jak się pozbyć piwnicznego zapachu starego radia ?
Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć. No i oczywiście dokładnie umyć chassis, Jak szybko wywabić zapach z samej ścianki to mi nic do głowy nie przychodzi.tarasw pisze: Jest on bardzo intensywny, jednak rozchodzi się po wyłączeniu, a więc jezt związany z wydzielaniem ciepła. Najbardziej podejżana jest ścianka tylna.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Oczywiście umyłem, ze dwie butelki benzyny poszło. Sam "werk" w warsztacie się trochę wygrzał przy naprawach i strojeniu. Sama obudowa była z zewnątrz do cna oskrobana i od nowa polakierowana. Jedynie ścianka zostaje podejżana.No i oczywiście dokładnie umyć chassis
Myślałęm przez chwilę o wygrzaniu w temperatorze gdzieś 80 stopni na termoobiegu, ale piekarnik przed świętami zajęty

Pozdrawiam
Wojtek
- romanradio
- 1250...1874 posty
Oczywiście umyłem, ze dwie butelki benzyny poszło. Sam "werk" w warsztacie się trochę wygrzał przy naprawach i strojeniu. Sama obudowa była z zewnątrz do cna oskrobana i od nowa polakierowana. Jedynie ścianka zostaje podejżana.tarasw pisze:No i oczywiście dokładnie umyć chassis
Myślałęm przez chwilę o wygrzaniu w temperatorze gdzieś 80 stopni na termoobiegu, ale piekarnik przed świętami zajęty

Ja tak miałem z odbiornikiem BC348Q z zawilgoconego wiecznie stanu "W" w USA i w dodatku przechowywanego pewnie w zas... piwnicy.Capił tak jakby się stado małp zes...o.Kolega Tomasz miał niewątpliwą przyjemność poznać to organoleptycznie,lekkomyślnie odwiedzając mnie w tym czasie. Wystawiłem chassis na słoneczko,odkurzyłem.Na przemian sprayem do styków i zmywaczem bezacetonowym kilka razy myłem tymi aerosolami w odstępach tygodniowych,zwłaszcza przewody w oplocie w grubych wiązkach .Teraz już jest ok,choć gdybym wsadził wewnątrz nochal,coś bym wywęszył.
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
Potwierdzam. Czekać, czekać.. Mam jedno takie, 20 lat minęło i.. "pachnie".tszczesn pisze:Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć.

Witam !
Co do tylnej ścianki to u mnie przeważnie jest ona kilkakrotnie moczona w czystej wodzie i suszona w dwóch płytach drewnopochodnych lakierowanych. Ściankę jeszcze okładam czymś do suszenia np.: papierem ksero.
Warunek podstawowy to temperatura ze trzydzieści stopni w cieniu no i przeprowadzenie procesu na zewnątrz na powietrzu.
Efekt jest powójny bo po pierwsze ścianka się prostuje , a po drugie zapach też się znacznie ulatnia.
Nie trafiła mi się ścianka ,gdzie od czystej wody zniszczeniu uległyby napisy , ale zawsze próbuję wcześniej na jakimś bardzo małym fragmencie.
Pozdrawiam ed_net.
Co do tylnej ścianki to u mnie przeważnie jest ona kilkakrotnie moczona w czystej wodzie i suszona w dwóch płytach drewnopochodnych lakierowanych. Ściankę jeszcze okładam czymś do suszenia np.: papierem ksero.
Warunek podstawowy to temperatura ze trzydzieści stopni w cieniu no i przeprowadzenie procesu na zewnątrz na powietrzu.
Efekt jest powójny bo po pierwsze ścianka się prostuje , a po drugie zapach też się znacznie ulatnia.
Nie trafiła mi się ścianka ,gdzie od czystej wody zniszczeniu uległyby napisy , ale zawsze próbuję wcześniej na jakimś bardzo małym fragmencie.
Pozdrawiam ed_net.
- Lecho
- 375...499 postów
Może by tak...dezodorant męski albo damski, według gustu.
lubię szum starej płyty
Witam
Ja w celu pozbycia się przykrych zapachów wystawiam takie radio na mróz, tak z -20 stopni.
Leżakuje tak sobie tydzień do dwóch - pomaga nawet na zapach mysich odchodów.
Ja w celu pozbycia się przykrych zapachów wystawiam takie radio na mróz, tak z -20 stopni.
Leżakuje tak sobie tydzień do dwóch - pomaga nawet na zapach mysich odchodów.
Wietrzyć i grzać.Można dać w woreczku ryż albo kawę.Wspaniale chłonie zapachy.Babcie wiedziały a młodzież juz nie.
Pozdrawiam życząc wam słodkich aromatów przeświątecznych.
Tomasz
PS Kolega Roman nieco przesadził.Pachniało pięknie DOLARAMI
Pozdrawiam życząc wam słodkich aromatów przeświątecznych.
Tomasz
PS Kolega Roman nieco przesadził.Pachniało pięknie DOLARAMI
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mi po pół roku z Kosmosa 85A przestało śmierdzieć, bez żadnych zabiegów. Oryginalnie pokryty był ok 1cm warstwą mysiego guana + 1 zwłoki.TELEWIZOREK52 pisze:Potwierdzam. Czekać, czekać.. Mam jedno takie, 20 lat minęło i.. "pachnie".tszczesn pisze:Przeczekać. U mnie działa, po jakimś czasie radio przestaje wonieć.
Do walki ze smrodem z samochodowej klimatyzacji używa się ozonu. Może i z radiami dałby sobie radę?
- Koleszek
- 125...249 postów
- Kontakt:
Można spróbować specjalnego aerozolu do usuwania zapachu kociego moczu. Powinno zadziałać, tak przynajmniej kiedyś twierdził znajomy, robiący rewolucję w piwnicy. Osobiście nie używałem.
Jeśłi skrzynka zniszczona to wysuszenie - ale ostrożnie by nie dupuścić do wypaczenia, zaimpregnowanie środkami na bazie terpentyny a potem lakierowanie skutecznie zabije "zapaszki".
Kiedyś w sklepach można było środek do pielęgnacji drewna - pachący tepentyną z notą drewna iglastego. Jasnobrązowa ciecz w małej szklanej butelce.
Świetnie się wchłaniał w suche drewno, które traciło wygłąd wysuszonego, zszarzałego itd.
Nie kolidował z lakierami poliuretanowymi.
Stare drewno "pije" niemiłosiernie - lakier to trzeba nawet i 8 - 10 warstw położyć.
Przed lakierowanie można barwić bejcą - nawet tanią rustykalną - lakier pogłebi barwę. Odradzam badziewia jak lakierobejce.
Kiedyś w sklepach można było środek do pielęgnacji drewna - pachący tepentyną z notą drewna iglastego. Jasnobrązowa ciecz w małej szklanej butelce.
Świetnie się wchłaniał w suche drewno, które traciło wygłąd wysuszonego, zszarzałego itd.
Nie kolidował z lakierami poliuretanowymi.
Stare drewno "pije" niemiłosiernie - lakier to trzeba nawet i 8 - 10 warstw położyć.
Przed lakierowanie można barwić bejcą - nawet tanią rustykalną - lakier pogłebi barwę. Odradzam badziewia jak lakierobejce.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A są lepsze i gorsze bejce? Po czym poznać? Można trochę rozwinąć temat?STUDI pisze: Przed lakierowanie można barwić bejcą - nawet tanią rustykalną - lakier pogłebi barwę.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Witam kolegów i dziękuję za bardzo ciekawą dyskusję.
Osobiście nie bardzo wierzę w areozole i inne kocie pochłaniacze zapachu.
Szukałbym sposobu na zapach poprzez wyeliminowanie żródła - trzeba by określić jakiego rodzaju bakterie czy grzyby są źródłem tekiego zapachu.
Po wtóre czym i jak to usunąć - myśłe o jakiejś metodzie chemiczno - termicznej.
Poszukam na wśród miłośników starych książek, może tam walczyli z tym "śmierdzącym problemem".
Na razie wygrzewam.
Pozdrawiam
Wojtek
Osobiście nie bardzo wierzę w areozole i inne kocie pochłaniacze zapachu.
Szukałbym sposobu na zapach poprzez wyeliminowanie żródła - trzeba by określić jakiego rodzaju bakterie czy grzyby są źródłem tekiego zapachu.
Po wtóre czym i jak to usunąć - myśłe o jakiejś metodzie chemiczno - termicznej.
Poszukam na wśród miłośników starych książek, może tam walczyli z tym "śmierdzącym problemem".
Na razie wygrzewam.
Pozdrawiam
Wojtek