Nie wiem, na ile to się może okazać przydatne, ale może ktoś będzie chciał wypróbować:
http://www.qkiz.pl/blog/amiga/gotowe-ro ... astik.html
Jak wybielić pożółknięty plastik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Jak wybielić pożółknięty plastik
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Re: Jak wybielić pożółknięty plastik
Jeśli to działa to pomysł jest rewelacyjny. Parę tygodni temu nabyłem na Wolumenie kilkudziesięcioletni piecyk (nie gitarowy lecz prawdziwy piecyk elektryczny) firmy AGD. Spodobała mi się obudowa, w której zamierzam umieścić jakiś mały wzmacniacz lampowy. Obudowa jest metalowo-plastikowa. Jednym z felerów jest to, że ten plastik bardzo pożółkł i zastanawiałem się jak pozbyć się tego feleru. A tutaj taki fajny link. Sadzę, że tym sposobem można wybielić również np. pożółkłe ramki radioodbiorników - mam taką od Sonatiny.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 1250...1874 posty
Ciekawy jestem czy współczesne wybielacze typu Vanish nie dałyby rady wybielić takiej obudowy? Trzeba by kiedyś zrobić eksperyment
Jest też do kupienia w niektórych drogeriach czy sklepach z chemią perhydrol w postaci wody, bardziej stęzony - łatwiej byłoby zanurzyć przedmiot w płynie niż smarować pastą - być może odpadłyby wtedy problemy z nierównomiernym wybieleniem

Jest też do kupienia w niektórych drogeriach czy sklepach z chemią perhydrol w postaci wody, bardziej stęzony - łatwiej byłoby zanurzyć przedmiot w płynie niż smarować pastą - być może odpadłyby wtedy problemy z nierównomiernym wybieleniem

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 625...1249 postów
Wypróbowałem w zeszłym roku na starej pokrywie od skanera. Owszem działa. Pół pokrywy wybieliłem dla porównania z resztą. Różnica widoczna wyraźnie. Tyle, że dziś pokrywa wygląda jak przed zabiegiem, czyli niestety nie należy się spodziewać trwałych efektów. Pomóc może oddalenie po wybieleniu od źródeł UV, czyli głównie światła słonecznego i świetlówek. Przez szybę jeszcze nikt się nie opalił, ale jak widać niektórym plastikom nawet tak stłumione dawki UV wystarczą do zżółknięcia.
-
- 375...499 postów
Cóż...pomysł znakomity jakkolwiekt kryteriem prawdy, przydatności tylko praktyka i wynik się liczy. Jeszcze sposób na porysowany plexi deckel starego gramofonu gdyby kto posiadał...
Pasta do zębów, owszem znam, na zużyte CD, DVD stosowana.
Oto link po czechosłowacku co prawda ale w technice czy tam informatyce barier językowych nie ma chyba.
http://pocitace-a-prislusenstvi.porad.c ... astou.html
Pasta do zębów, owszem znam, na zużyte CD, DVD stosowana.
Oto link po czechosłowacku co prawda ale w technice czy tam informatyce barier językowych nie ma chyba.
http://pocitace-a-prislusenstvi.porad.c ... astou.html
lubię szum starej płyty