Cewki radia Symfonia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Cewki radia Symfonia
Stałem się posiadaczem "Symfonii" w stanie zadawalającym. Niestety myszy robiły swoje. Jeżeli ktoś dysponuje danymi cewek proszę o pomoc. Wprawdzie wzmianki ntt są na forum, ale niestety nie potrafię poradzić sobie z tematem. Z góry bardzo dziękuję!
-
- 1250...1874 posty
Re: Cewki radia Symfonia
Nie wiem gdzie znależć takie dane,mimo,że mam sporo książek traktujących o starej radiotechnice,ale w takich przypadkach jak ten nie należy nastawiać się od razu na nawijanie od nowa cewek.Z niektórych zakresów ,najczęściej Kr,mogą wymagać tylko lutowania ,posztukowania poszarpanych drucików.Jeśli są całkowicie pocięte,można wtyknąć inne ,z innego radyjka z podobnym zestawem cewek.Takie same -/dokładnie/ są w radiu Podhale.Radio jest warte uruchomienia,ze względu na stary patent UKF i bdb. odbiór,oczywiście po naprawie i zestrojeniu.Przełączniki zakresów często pojawiają się na Allegro,jak i inne części radiowe,zwłaszcza po zaistnieniu wątku na forum
Oglądnij dokładnie każdą cewkę z osobna,na pewno nie jest tak żle,jak to wygląda na pierwszy rzut oka.
powodzenia....i cierpliwości.
Roman

Oglądnij dokładnie każdą cewkę z osobna,na pewno nie jest tak żle,jak to wygląda na pierwszy rzut oka.
powodzenia....i cierpliwości.
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 125...249 postów
Posiadam dane wszystkich cewek zastosowanych w odbiornikach:
NOKTURN
SONATINA
KAPRYS
SERENADA
CZARDASZ
POEMAT
PRELUDIUM
PODHALE
SYMFONIA
ŚLĄSK
CALYPSO
KOS
ETIUDA
TATRY
BOLERO
FIGARO
ŻERAŃ
MALWA
EROIKA
Jeśli będą komu potrzebne, proszę pisać. (za friko
)
NOKTURN
SONATINA
KAPRYS
SERENADA
CZARDASZ
POEMAT
PRELUDIUM
PODHALE
SYMFONIA
ŚLĄSK
CALYPSO
KOS
ETIUDA
TATRY
BOLERO
FIGARO
ŻERAŃ
MALWA
EROIKA
Jeśli będą komu potrzebne, proszę pisać. (za friko

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
I oscylator krótkich II.
-
- 625...1249 postów
Toż to skarb!Zenek pisze:Posiadam dane wszystkich cewek zastosowanych w odbiornikach...
Moja Eroika, Etiuda i Figaro tęsknią za nowymi cewkami

Warto by było takie informacje umieścić gdzieś na stałe tak jak schematy.
-
- 10...14 postów
Bardzo dziekuję za pomoc. Małe nadużycie: jeśli można jeszcze o dane od Nokturna (z dzielonymi średnimi) ponieważ mam taki przełącznik i być może tam te cewki są identyczne. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam Henryk.
-
- 125...249 postów
Chyba najlepiej będzie jak zeskanuję cały katalog i jakoś umieszczę go na forum, stron jest 305.
Katalog podzielony jest na kilka części:
1. Elementy R
2. Elementy L
3. Elementy C
4. Elementy prostownicze
5. Filtry, eliminatory, przełączniki
6. Głośniki
7. Elementy różne (podstawki, anteny ferrytowe, gałki).
Katalog podzielony jest na kilka części:
1. Elementy R
2. Elementy L
3. Elementy C
4. Elementy prostownicze
5. Filtry, eliminatory, przełączniki
6. Głośniki
7. Elementy różne (podstawki, anteny ferrytowe, gałki).
-
- 1250...1874 posty
W wątku dotyczącym nawijarek cewek koszykowych, swojego czasu postulowaliśmy utworzenie tematu o parametrach cewek do odbiorników, dzięki czemu możliwe stałoby się ponowne nawijanie uszkodzonych cewek (ach te myszy....) - czy to za pomocą w/w nawijarek czy też ręcznie (np. cewki krótkofalowe).
Może dzięki koledze Zenkowi stanie się to możliwe - zwłaszcza, że mamy tu opisy nie tylko ilości zwojów czy drutu jaki został użyty do nawinięcia, ale także karkasów i wymiarów fizycznych cewek. (przydałyby się indukcyjności
To mógłby być dobry zaczyn na początek, uzupełniany potem na podstawie innych źródeł czy też pomiarów wymiarów fizycznych cewek o kolejne zestawy cewek do innych odbiorników (np. lubianych przez wszystkich Pionierów).
Być może można byłoby też uzupełnić parametry cewek ich zdjęciami "z natury" pozwalającymi lepiej zorientować się w sposobie nawijania, impregnowania, prowadzeniu zwojów, itp.....
Temat rzeka, ale skoro są w sieci katalogi lamp czy tranzystorów, to może mógłby powstać i ten z cewkami - uzupełniany sukcesywnie o kolejne "zdobycze", bez jakiegoś wielkiego pośpiechu...
Może dzięki koledze Zenkowi stanie się to możliwe - zwłaszcza, że mamy tu opisy nie tylko ilości zwojów czy drutu jaki został użyty do nawinięcia, ale także karkasów i wymiarów fizycznych cewek. (przydałyby się indukcyjności

To mógłby być dobry zaczyn na początek, uzupełniany potem na podstawie innych źródeł czy też pomiarów wymiarów fizycznych cewek o kolejne zestawy cewek do innych odbiorników (np. lubianych przez wszystkich Pionierów).
Być może można byłoby też uzupełnić parametry cewek ich zdjęciami "z natury" pozwalającymi lepiej zorientować się w sposobie nawijania, impregnowania, prowadzeniu zwojów, itp.....
Temat rzeka, ale skoro są w sieci katalogi lamp czy tranzystorów, to może mógłby powstać i ten z cewkami - uzupełniany sukcesywnie o kolejne "zdobycze", bez jakiegoś wielkiego pośpiechu...
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 1250...1874 posty
czy mogę b. prosić o przypomnienie w jakiej książce są te dane,z pewnością zainteresuje to także innych kolegówZenek pisze:Posiadam dane wszystkich cewek zastosowanych w odbiornikach:
NOKTURN
SONATINA
KAPRYS
SERENADA
CZARDASZ
POEMAT
PRELUDIUM
PODHALE
SYMFONIA
ŚLĄSK
CALYPSO
KOS
ETIUDA
TATRY
BOLERO
FIGARO
ŻERAŃ
MALWA
EROIKA
Jeśli będą komu potrzebne, proszę pisać. (za friko)
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 125...249 postów
Niestety, to nie jest książka, tylko unikalny katalog techniczno-handlowy z 1962r. Pomału zacząłem skanować, więc chyba na gwiazdkę będzie już na forum.romanradio pisze: czy mogę b. prosić o przypomnienie w jakiej książce są te dane,z pewnością zainteresuje to także innych kolegów
pozdrawiam Roman

-
- 125...249 postów
Witam,
w moim Preludium wszystkie cewki przełącznika są pogryzione, Cewki długich i średnich to jedna rozpacz. Bez danych katalogowych cewek nic nie poradzę z naprawą. Kol. Zenek- jeżeli nie jest to problemem to poproszę o te dane przed zeskanowaniem całego katalogu.
Pozdrawiam . Jerzy.
w moim Preludium wszystkie cewki przełącznika są pogryzione, Cewki długich i średnich to jedna rozpacz. Bez danych katalogowych cewek nic nie poradzę z naprawą. Kol. Zenek- jeżeli nie jest to problemem to poproszę o te dane przed zeskanowaniem całego katalogu.
Pozdrawiam . Jerzy.
-
- 100...124 posty
Katalog był zeskanowany, cewki i transformatory:
viewtopic.php?f=12&t=14488&p=281154&hil ... pe#p281154
-
- 125...249 postów
Witam,SpiAnd pisze:Katalog był zeskanowany, cewki i transformatory:
podziękowania dla Kol. SpiAnd za podpowiedź. Dla Kol. Tomasza uznanie za ogrom pracy przy skanowaniu katalogu.
Pozdrawiam. Jerzy.
-
- 375...499 postów
Taki katalog to naprawdę skarb, ale Twój gest wielokrotnie go przebijaZenek pisze:Niestety, to nie jest książka, tylko unikalny katalog techniczno-handlowy z 1962r. Pomału zacząłem skanować, więc chyba na gwiazdkę będzie już na forum.romanradio pisze: czy mogę b. prosić o przypomnienie w jakiej książce są te dane,z pewnością zainteresuje to także innych kolegów
pozdrawiam Roman

Pozdrawiam,