Jedyna prawda to taka, że przewód kupiony wraz z urządzeniem. Reszta to wymysł sklepikarza, który sprzedawał to co miał. Tak była rzeczywistość kiedyś, dziś przez chińszczyznę lepiej nie jest. Mogę zrobić koledze zdjęcia lampek choinkowych, z wyglądu na klasie 0, a w rzeczywistości wykonane w klasie II. Produkcja dedeer, lata 70'te. Oczywiście stosowny znaczek jest.Zibi pisze: Przewód jest oryginalny, kupiony wraz z urządzeniem, nic w nim nie zmieniano. To co na błyszczy na zdjęciu jest nowe, fotka wzięta "z netu".
Kolego Zibi, proszę porównaj budowę prodiża z lat 60-70 do żelazka też z tego okresu. Dla mnie jedno prasuje ciasto, drugie szmaty. I tam i tu kawałek elementu grzejnego, "otulonego" koralikami, zamknięty w metalowej obudowie. Czy kolega zasilał tamte żelazka też przewodem dwużyłowym? Prawdę mówiąc, żelazko częściej pracowało w pokojach jak w kuchni to nawet nie było by aż takie straszne z powodu "nieprzewodzącej" podłogi, ale ja jednak bym się bał.
Co do obecności w dzisiejszych przewodu ochronnego, to kolega błędnie myśli. Izolacja wzmocniona (II klasa) jest bezpieczniejszym środkiem ochrony od porażeń niż I klasa izolacji i przewód ochronny. To jest niepodważalne, a nawet może kolega przeczytać to w normie. Tam są poukładane wg ich niezawodności. Nie ma też już możliwości produkowania urządzeń w klasie 0. Dlatego nawet drewniane żyrandole, kinkiety i tepede posiadają zacisk ochronny, choć po oględzinach niektórych ciężko stwierdzić po co on tam jest. Jest, bo,dzisiejsze układy tego wymagają. Przejście z lepszej ochrony na gorszą jest raczej wymysłem kolegi, bez potwierdzenia w rzeczywistości. Używanie zgodnie z przeznaczeniem lub nie, nie jest wyznacznikiem prawidłowości. Taki prodiż podczas zwarcia pozostaje pod napięciem do czasu aż nieświadomy użytkownik dotknie jego i oprze się o lodówkę, która jest oczywiście uziemiona albo zerowana. Taka sytuacja jest niedopuszczalna i dlatego takie urządzenia musiały być zasilane sznurami z przewodem ochronnym, albo dodatkowym uziemieniem.
Zadanie dla kolegi, proszę o wskazanie starych urządzeń wykonanych w klasie 0, o obudowie metalowej.