Pełna satysfakcja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pełna satysfakcja
Witam
ponad 10 lat temu kupilem okazyjnie kolumny glosnikowe Quadral Phonologue Gold i jakis tam , jak na tamte czasy , niezly wzmacniacz Pionier. podlaczylem , puscilem muzyke i klapa. Bas dudni. Wogole nie chce sie sluchac. potem byly inne wzmacniaczetranzystorowe. Jakis czas temu zarazilem sie lampami. pierwszy wzmacniacz prosty SE. Potem EL34 PP , UL , 6P3s. Wszystkie graly fajnie , tylko nie na moich Quadralach. I tak do dzis. Az przyszedl dzien, kiedy zrobilem wzmacniacz na 300B PP na trafach Od Piotra (toroidy). I wreszcie to gra. Sam nie wiem jakie wyciagac z tego wnioski ale moge wreszcie sluchac muzyki bez konca. Co jest tego powodem?
ponad 10 lat temu kupilem okazyjnie kolumny glosnikowe Quadral Phonologue Gold i jakis tam , jak na tamte czasy , niezly wzmacniacz Pionier. podlaczylem , puscilem muzyke i klapa. Bas dudni. Wogole nie chce sie sluchac. potem byly inne wzmacniaczetranzystorowe. Jakis czas temu zarazilem sie lampami. pierwszy wzmacniacz prosty SE. Potem EL34 PP , UL , 6P3s. Wszystkie graly fajnie , tylko nie na moich Quadralach. I tak do dzis. Az przyszedl dzien, kiedy zrobilem wzmacniacz na 300B PP na trafach Od Piotra (toroidy). I wreszcie to gra. Sam nie wiem jakie wyciagac z tego wnioski ale moge wreszcie sluchac muzyki bez konca. Co jest tego powodem?
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: pelna satysfakcja
Wniosek jest jeden - w obecnej postaci system "spasował się" - pozostaje się więc po prostu cieszyć słuchaniemmalaczek pisze:... Sam nie wiem jakie wyciagac z tego wnioski ale moge wreszcie sluchac muzyki bez konca. Co jest tego powodem?

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Zastanawiam się ,czy warto (zasadność ) doinstalować do tego regulację głębokości sprzężenia zwrotnego na dodatkowym potencjometrze i jak ją zrealizować w celu zmiany między innymi WT wzmacniacza w zależności od podłączanych głośników.
To już w zasadzie truizm ale wciąż powtarzam że kolumny dobieramy empirycznie do wzmacniacza.
Chyba nikt nie wie dlaczego niektóre źle wspólpracują a świetnie graja z innymi. Quadral to doskonała firma i ich kolumny grały wybornie. Mam dość spore 120 W Quadral Turbo 13 3 drożne i doskonale spisują sie zarów z lampą jak tranzystorem.
Może w grę wchodzi wydajność prądowa źródła?
Pozdrawiam T
Chyba nikt nie wie dlaczego niektóre źle wspólpracują a świetnie graja z innymi. Quadral to doskonała firma i ich kolumny grały wybornie. Mam dość spore 120 W Quadral Turbo 13 3 drożne i doskonale spisują sie zarów z lampą jak tranzystorem.
Może w grę wchodzi wydajność prądowa źródła?
Pozdrawiam T
Prawdopodobnie duże zmiany impedancji zależnie do częstotliwości.malaczek pisze:Az przyszedl dzien, kiedy zrobilem wzmacniacz na 300B PP na trafach Od Piotra (toroidy). I wreszcie to gra. Sam nie wiem jakie wyciagac z tego wnioski ale moge wreszcie sluchac muzyki bez konca. Co jest tego powodem?
Stopnie pentodowe są wrażliwe na impednację obciążenia (zrówno moc wyjściowa jak i zniekształcenia) .
Podobnie tranzystory tyle że tam nadrabia się wydajnosćią prądową i głębokością USZ.
Zaś triody są mało czułę na zmianę impedancji - jeśłi chodzi produkcję harmocnicznych - zmaniy moicy też niezbyt duże.
Dlaczego - zacznij rysować proste obciążenia na charakterystykach pentody, MOSFET'a, bipolarnego tranzystora i triody...
Gdzieś w necie widziałem schemat stopnia mocy - scalony krzem.... - gdzie zastosowano regulację impedancji wyjściwej - można było ją zcznie pogorszyć aż do typowych wartości jak w ukłądach lampowych. Stosując teki układ (da sie dołożyć do każdedgo tranzystoraka....) możnaby osłuchać kolumny i pewnei potwierdzić diagnozę.
Witam
Dla mnie wygląda to tak jakby kolumny były źle dobrane do pomieszczenia lub źle ustawione np. w rogu, za blisko ściany.
Problem ewidentnie rozwiązał wzmacniacz, który według mnie ma ewidentnie problem z pasmem od dołu. Rozstrzygnąć by to mogły pomiar wzmacniacza.
Pozdrawiam Romek
Dla mnie wygląda to tak jakby kolumny były źle dobrane do pomieszczenia lub źle ustawione np. w rogu, za blisko ściany.
Problem ewidentnie rozwiązał wzmacniacz, który według mnie ma ewidentnie problem z pasmem od dołu. Rozstrzygnąć by to mogły pomiar wzmacniacza.
Pozdrawiam Romek
Witam
Pomiar wzmacniacza wykazał brak spadku do 20 Hz, bo tylko na tyle pozwala mi mój generator. Natomiast kolumny były testowane w różnych ustawieniach i w różnych pomieszczeniach.
Niebawem przedstawię zdjęcia mojego wzmacniacza.
Pozdrawiam
Pomiar wzmacniacza wykazał brak spadku do 20 Hz, bo tylko na tyle pozwala mi mój generator. Natomiast kolumny były testowane w różnych ustawieniach i w różnych pomieszczeniach.
Niebawem przedstawię zdjęcia mojego wzmacniacza.
Pozdrawiam
Witam
A przy jakiej mocy było testowane pasmo przenoszenia?
Pozdrawiam
A przy jakiej mocy było testowane pasmo przenoszenia?
Pozdrawiam
Pasmo mierzone przy mocy 1W i ok. 10W.
Przy 1 waciku to można testować żaróweczkę do latarki.Niektóre kolumny nabierają ducha dopiero w okolicach swej średniej mocy znamionowej.Tylko empiria.
T
T
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Chyba ducha zniekształceń nabierają przy tej mocychrzan49 pisze:Niektóre kolumny nabierają ducha dopiero w okolicach swej średniej mocy znamionowej.

- Lecho
- 375...499 postów
Może Pionier winien, cóż to za model ? Mam A656 MK II, w owych pradawnych czasach (1991) recenzje zbierał przepiękne ale jakoś kolumny CS 901 tejże firmy nie przypadły mu do gustu. Dźwięk okropny, dworcowy megafon, radiowęzeł zakładowy czy też radio AM na długich falach, tak mniej więcej oceniam. Obudowy pudeł to bass-reflex, brak wytłumień, wewnątrz goła skleja, made in Spain, partacze na kacu chyba.
lubię szum starej płyty