Grid dip metry RFG-2 IFG-2 - wtyczki sieciowe?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Grid dip metry RFG-2 IFG-2 - wtyczki sieciowe?
Pytanie do posiadaczy RFG-2 i UFG-2: jak wyglądały zastosowane tam wtyczki sieciowe? Podejrzewam że moje są nieoryginalne.
_
-
- 625...1249 postów
Re: Grid dip metry RFG-2 IFG-2 - wtyczki sieciowe?
A nieposiadaczy też dopuszczasz do głosu czy mają siedzieć cicho?
UFG-2 - masywna, brązowa, rzecz jasna niekompatybilna z bolcem - stąd często wymieniana na nowszą. Do tego przewód sieciowy w pojedynczej izolacji koloru... pomarańczowego.
Wygląda to zaprawdę gustownie; jak będę miał w rękach następnym razem to zrobię fotki.

UFG-2 - masywna, brązowa, rzecz jasna niekompatybilna z bolcem - stąd często wymieniana na nowszą. Do tego przewód sieciowy w pojedynczej izolacji koloru... pomarańczowego.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Pomarańczowy, taki jak w starych peerelowskich przedłużaczach ogrodowych? To nie może być oryginalny kabel, chyba że mowa o oplocie bawełnianym. 

_
-
- 625...1249 postów
Przytargałem całe pudło do domu, zrobię później zdjęcia. Przy czym nie mam pojęcia czy przez ostatnie 50 lat /grudzień 1963/ ktoś tego kabla rzeczywiście nie podmienił. Osób, które mogły tego dokonać już niestety nie zapytam...
Tak czy owak, nabiłeś mi straszliwego klina. Pokaż proszę jakieś fotki, bo mimo usilnych starań nie potrafię sobie wyobrazić tego GDO z kablem w oplocie bawełnianym żywcem przeszczepionym od Pioniera...
Tak czy owak, nabiłeś mi straszliwego klina. Pokaż proszę jakieś fotki, bo mimo usilnych starań nie potrafię sobie wyobrazić tego GDO z kablem w oplocie bawełnianym żywcem przeszczepionym od Pioniera...

Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Quid pro quo. To przy Twoim ma być ten pomarańczowy.
U mnie jest zwyczajny, starodawny, czarny, tylko wtyczka wygląda na taką "amatorską", kupioną w sklepie elektrycznym.

_
-
- 625...1249 postów
No to patrz pan panie jaki szałowy kabel! 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
A nie jest on przypadkiem masakrycznie pożółkły? Tzn. oryginalnie mógł być biały?
Mój egzemplarz ma także obudowy cewek w innym kolorze - kremowym ale one akurat są poza podejrzeniem.
Mój egzemplarz ma także obudowy cewek w innym kolorze - kremowym ale one akurat są poza podejrzeniem.

_
-
- 625...1249 postów
Powiedz mu, że pomarańczowy - nie uwierzy, pokaż - dalej wymyśla, jakieś przebarwienia mi wmawia jak przysłowiowe dziecko do brzucha.
Po-ma-rań-czo-wy. Howgh, powiedziałem. 

Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
No dobrze, widocznie montowali tam w INCO to co się zaopatrzeniowcowi Żukiem udało z Polski przywieźć. Raz taki kolor, raz taki krój. 

_
-
- 5...9 postów
Posiadam taki przyrząd, ale niestety brakuje mi do niego cewki C (15-30MHz), którą chciałbym dorobić. Bardzo zależy mi na tym zakresie.
Jest to prawdopodobnie ostatni zakres, w którym równolegle z cewką występuje kondensator.
W pozostałych wyższych zakresach kondensatora nie ma, bo wystarcza pojemność własna cewki.
Próbowałem ją dorobić, ale mam spore trudności z takim doborem elementów, żeby uzyskać pokrycie ze skalą przyrządu.
W związku z tym mam gorącą prośbę.
Czy ktoś z Was mógłby otworzyć swoją cewkę i podać mi jej wymiary, średnicę drutu, ilość zwoi i ewentualną pojemność kondensatora jeśli występuje ?
Będę bardzo wdzięczny. Mnie się udało bezinwazyjnie otworzyć cewki z zakresu B i D żeby coś podpatrzeć, ale konstrukcja cewek jest tak różna, że na niewiele się to zdało. Moje kubeczki z cewkami były posklejane punktowo, nie na całym obwodzie i ich otwarcie było stosunkowo proste, a co najważniejsze nie pozostawiło żadnych śladów.
Mój przyrząd ma numer fabryczny 502, cewki kremowe i inny niż prezentowany na zdjęciach kwadratowy uA z zakresem 60.
Kabel zasilający jest biały (no prawie biały), wtyczka bakelitowa czarna, rozkręcana ale nie jest oryginalna.
Jest to prawdopodobnie ostatni zakres, w którym równolegle z cewką występuje kondensator.
W pozostałych wyższych zakresach kondensatora nie ma, bo wystarcza pojemność własna cewki.
Próbowałem ją dorobić, ale mam spore trudności z takim doborem elementów, żeby uzyskać pokrycie ze skalą przyrządu.
W związku z tym mam gorącą prośbę.
Czy ktoś z Was mógłby otworzyć swoją cewkę i podać mi jej wymiary, średnicę drutu, ilość zwoi i ewentualną pojemność kondensatora jeśli występuje ?
Będę bardzo wdzięczny. Mnie się udało bezinwazyjnie otworzyć cewki z zakresu B i D żeby coś podpatrzeć, ale konstrukcja cewek jest tak różna, że na niewiele się to zdało. Moje kubeczki z cewkami były posklejane punktowo, nie na całym obwodzie i ich otwarcie było stosunkowo proste, a co najważniejsze nie pozostawiło żadnych śladów.
Mój przyrząd ma numer fabryczny 502, cewki kremowe i inny niż prezentowany na zdjęciach kwadratowy uA z zakresem 60.
Kabel zasilający jest biały (no prawie biały), wtyczka bakelitowa czarna, rozkręcana ale nie jest oryginalna.
-
- 4 posty
Mam już tyle lat, że pamiętam takie kable i wtyczki - naprawdę był taki żółtawo-pomarańczowy...te same lata powodują, że nie pamiętam w jakim sprzęcie to widziałem
Jakoś mi się to kojarzy z urządzeniami zza wschodniej granicy, chyba to były głośniki sieci radiowęzłowej, oczywiście z innymi wtyczkami.

-
- 1250...1874 posty
Takie kable, czasem w różnych kolorach często występowały w wyrobach z napisem Zdziełano w cccp. Podobny kabel mam zamontowany w starożytnej poduszce elektrycznej krajowej produkcji (ciągle działa). Wschodni sąsiedzi montowali takie przewody praktycznie we wszystkim, od lokówek po prostowniki do ładowania akumulatorów. Raz trafił mi się prostownik z takim kablem, żyły były wykonane chyba ze stali sprężynowej bo świetnie się nadawały do nawijanie sprężynek. Zgiąć się ich nie dało pod kątem prostym bo pękały. Taka ciekawostka