Wskaźnik basów na EM4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Wskaźnik basów na EM4
Witam, potrzebuję schematu z wykazem elementów do takiego wskaźnika. Szukałem w sieci i nie znalazłem nic takiego, a myślałem o zastosowaniu czegoś takiego we własnej konstrukcji.
Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
- moderator
Re: Wskaźnik basów na EM4
Co konkretnie taki wskaźnik miałby wskazywać?
Bezwzględny poziom niskich tonów? Proporcję niskich tonów do wysokich? Wartość najniższej częstotliwości w spektrum sygnału?
Bezwzględny poziom niskich tonów? Proporcję niskich tonów do wysokich? Wartość najniższej częstotliwości w spektrum sygnału?
-
- 500...624 posty
Chciałbym uzyskać taki efekt jak na wskaźnikach wychyłowych w Finezji, a tam jest to poziom decybeli.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Tyle tylko że wskaźniki Finezji (innych magnetofonów także) nie pokazują poziomu basów lecz całego sygnału.bartek1025 pisze:Chciałbym uzyskać taki efekt jak na wskaźnikach wychyłowych w Finezji, a tam jest to poziom decybeli.
Do użycia w roli wskaźnika wysterowania (ze względu na precyzję odczytu) o wiele lepiej będzie się nadawała lampa EM84 niż EM4, EM11 czy też EM80. Te ostatnie miały wskazywać tylko kierunak zmian siły sygnału podczas dostrajania odbiornika, a nie służyć do odczytywania jego bezwzględnej siły. Wprawdzie w pierwszym polskim magnetofonie "Melodia" stosowano właśnie EM4, jednak w nowszych (np ZK140) standatrem stała się EM84. Niezależnie od tego EM84 jest najłatwiej dostępna. Pozostawmy EM4 jedynie na potrzeby starych odbiorników!
Ostatnio zmieniony pn, 4 listopada 2013, 19:36 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Wyciągnąłem specjalnie "na stół" Finezję z numerem 3, ale tam jest zwyczajny stereofoniczny wskaźnik wychyłowy.bartek1025 pisze:Chciałbym uzyskać taki efekt jak na wskaźnikach wychyłowych w Finezji, a tam jest to poziom decybeli.
Pozdrawiam.
Może byś "dookreślił" do czego ma służyć ten wskaźnik ???
Do wskazywania poziomu niskich częstotliwości w sygnale akustycznym ???
Na jaki zakres częstotliwości ma być ten wskaźnik ??
Czy nie szkoda "muzealnej" EM4 do takiego celu???
Co to według Ciebie jest "poziom decybeli" ????
Poprawnym określeniem jest (chyba) poziom (n.p. wzmocnienia napięciowego lub mocy ) wyrażony w decybelach [dB].
Warto przypomnieć, że historycznie wcześniej obowiązywała zapomniana jednostka, jaką był Neper [Np]
Np = 8,685889638 dB ,
dB = 0,115129254 Np
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 500...624 posty
Dobra, po napisaniu i kilkukrotnym edytowaniu posta stwierdziłem że napiszę go od nowa.
Chcę użyć tych oczek we wzmacniaczu akustycznym z "Jak czytać schematy radiowe" Klimczewskiego ze strony 303, tyle że podwoić sam wzmacniacz zostawiając jeden wspólny zasilacz, i w każdym ze wzmacniaczy zrobić taki wskaźnik. W en sposób uzyskałbym stereo ze wskaźnikami poszczególnych kanałów- lewego i prawego, bo każdy wzmacniacz wzmacniałby jeden kanał. Nie wiem tylko czy ECL11 jest łatwą do zdobycia lampą, lub czy ma jakieś zamienniki, a potrzeba by mi było dwóch.
Co do EM4 to sprzątając(bo sprzątam w międzyczasie) przekładałem z miejsca na miejsce kalkulator Elwro144 i zdałem sobie sprawę, że choć EM4 ma fajny wygląd to wolę EM84, bo... mogę dać kolorową szybkę. W tym kalkulatorze lampa świeci przecież na niebiesko ale przez zieloną szybkę, więc tak samo mogę zrobić z EM84 nadając jej prawie dowolny kolor. Zielony, czerwony, żółty... No, może żółty nie, ale pomarańczowy na 100%! No i jest identyczna z EM4 elektrycznie...
A EM4 niech sobie zalegają w starych radiach
Mam zepsutą Zetkę, ledwo działającego Bostona II i Tonetkę z niemiłosiernie schrzanionym czymś, nie wiem czym, a więc 84rek u mnie dostatek.
Pozdrawiam.
Chcę użyć tych oczek we wzmacniaczu akustycznym z "Jak czytać schematy radiowe" Klimczewskiego ze strony 303, tyle że podwoić sam wzmacniacz zostawiając jeden wspólny zasilacz, i w każdym ze wzmacniaczy zrobić taki wskaźnik. W en sposób uzyskałbym stereo ze wskaźnikami poszczególnych kanałów- lewego i prawego, bo każdy wzmacniacz wzmacniałby jeden kanał. Nie wiem tylko czy ECL11 jest łatwą do zdobycia lampą, lub czy ma jakieś zamienniki, a potrzeba by mi było dwóch.
Co do EM4 to sprzątając(bo sprzątam w międzyczasie) przekładałem z miejsca na miejsce kalkulator Elwro144 i zdałem sobie sprawę, że choć EM4 ma fajny wygląd to wolę EM84, bo... mogę dać kolorową szybkę. W tym kalkulatorze lampa świeci przecież na niebiesko ale przez zieloną szybkę, więc tak samo mogę zrobić z EM84 nadając jej prawie dowolny kolor. Zielony, czerwony, żółty... No, może żółty nie, ale pomarańczowy na 100%! No i jest identyczna z EM4 elektrycznie...
A EM4 niech sobie zalegają w starych radiach

Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Jeszcze "lepiej"bartek1025 pisze:Nie wiem tylko czy ECL11 jest łatwą do zdobycia lampą, lub czy ma jakieś zamienniki, a potrzeba by mi było dwóch.

Nie jest identyczna ponieważ EM4 ma nie jeden lecz dwa systemy o zróżnicowanej czułości. Wymaga więc dodatkowego rezystora. Mimo to niełatwo jest określać siłę sygnału na podstawie kąta rozchylenia świecących listków.Co do EM4 to sprzątając(bo sprzątam w międzyczasie) przekładałem z miejsca na miejsce kalkulator Elwro144 i zdałem sobie sprawę, że choć EM4 ma fajny wygląd to wolę EM84, bo... mogę dać kolorową szybkę. W tym kalkulatorze lampa świeci przecież na niebiesko ale przez zieloną szybkę, więc tak samo mogę zrobić z EM84 nadając jej prawie dowolny kolor. Zielony, czerwony, żółty... No, może żółty nie, ale pomarańczowy na 100%! No i jest identyczna z EM4 elektrycznie...
Ponadto zwracam uwagę że lampy wskaźnikowe starszych konstrukcji (EM4, EM11) częstokroć okazują się mocno zużyte, i w świetle dziennym świecą ledwo dostrzegalnie, lub nie świecą wcale. Nie tylko tracą emisję jak wszystkie inne lampy, ale i to nawet częściej ich luminofor traci zdolność świecenia. I pod tym względem lepsze okazują się EM84.
-
- 500...624 posty
No to w takim razie poproszę schemacik jakiegoś fajnego wzmacniaczyka stereo na dobrych lampkach, tyle tylko że chciałbym żeby miał dwa wskaźniki basów na EM84 i zasilacz na prostowniczej. A takich schematów w sieci nie ma
. Nawiasem mówiąc wcale nie musi być już taki prosty, skoro nie robię już tego na zasadzie że "schemat mi się podoba".
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Znajdź schemat np. popularnego Promyk Lux
Masz pięknie działający wzmacniacz na ECL86. Możesz spokojnie użyć PCL 86 które są sporo tańsze i równie dobrze działają. Prostownik lampowy? Bierzesz schemat np. Mazura i masz prostownik na pięknej AZ1. Wskaźnik wysterowania? Jest tego całą masa po wpisaniu w Google hasła np. "EM84 UV meter" Schematów jest multum... Zresztą wzmak na ECL86 i innych lampach zintegrowanych można poskładać w 5 minut na kolanie jedząc kanapkę 

-
- 500...624 posty
Witam. Zastanawiałem się trochę i tak: Chciałbym wybudować coś na lampach właśnie typu p, tyle tylko, że chciałbym jednak coś więcej niż na jednej lampie(na kanał), no i oczywiście stereo. Co do zasilacza na lampie to postanowiłem, że skoro robię na takich trochę nowszych lampach to i zasilacz byłby lepszy na nowszej od AZ1, a mam w domu kilka PY88, w necie zaś znalazłem wzmiankę o tym, że nadają się do użycia w zasilaczu. Po wpisaniu do internetu EM84 UV meter przekierowało mnie na EM84 VU meter a tam znalazłem jeden schemacik, ale ma dwie diody- a ja się zastanawiam czy nie dało by się tego zrobić bez półprzewodników- skoro już zasilacz tak robię to fajnie byłoby zrobić tak całość.
Pozdrawiam.
PS.Tu strona ze schematem tego VU metra:
http://www.antimath.info/electro/vu-meter-em84/
Pozdrawiam.
PS.Tu strona ze schematem tego VU metra:
http://www.antimath.info/electro/vu-meter-em84/
-
- 3125...6249 postów
Bartek, najlepiej poszukaj tu na triodzie stary temat traxmana zatytułowany tak jakoś "Uniwersalny wzmacniacz dla początkujących". Świetnie opracowany, płytka dostosowana do użycia lamp kombinowanych serii ECL lub PCL. Nie będzie kłopotu jak zmienisz zdanie. Ten wzmacniacz był opisany również w "Elektronice Praktycznej". Nie będziesz miał kłopotu z brumem bo i płytka i dławik elektroniczny...
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystując schemat zmontować go metodą przestrzenną i z prawdziwym dławikiem albo klasycznym filtrem anodowym CRC.
Z PY88 bedziesz musiał pokombinować jeżeli chodzi o żarzenie. Masz już jakiś transformator sieciowy?
Co do wskaźnika na magicznym oku - schematów jest w necie mnóstwo, warto jednak zauważyć że 99% z nich ma charakterystykę liniową, co oznacza że listki przy cichym graniu nie będą się wcale poruszać. Na elektrodzie znajdziesz schemat tszczesn z charakterystyką logarytmiczną, z wykorzystaniem selektody oraz bardzo sprytny układ z radzieckiego miesięcznika "Radio", który opisał STUDI.
Od siebie mogę dodać że wykonałem obie wersje, na oczkach 6E5S, EM80 i EM84, popatrzyłem z pięć minut i rozebrałem. Nie ma bowiem nic bardziej pozornie tylko atrakcyjnego a w rzeczywistości nudnego niż taka mrugałka.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystując schemat zmontować go metodą przestrzenną i z prawdziwym dławikiem albo klasycznym filtrem anodowym CRC.
Z PY88 bedziesz musiał pokombinować jeżeli chodzi o żarzenie. Masz już jakiś transformator sieciowy?
Co do wskaźnika na magicznym oku - schematów jest w necie mnóstwo, warto jednak zauważyć że 99% z nich ma charakterystykę liniową, co oznacza że listki przy cichym graniu nie będą się wcale poruszać. Na elektrodzie znajdziesz schemat tszczesn z charakterystyką logarytmiczną, z wykorzystaniem selektody oraz bardzo sprytny układ z radzieckiego miesięcznika "Radio", który opisał STUDI.
Od siebie mogę dodać że wykonałem obie wersje, na oczkach 6E5S, EM80 i EM84, popatrzyłem z pięć minut i rozebrałem. Nie ma bowiem nic bardziej pozornie tylko atrakcyjnego a w rzeczywistości nudnego niż taka mrugałka.

_
-
- 500...624 posty
Co do traf to mam TS 30/1 oraz TS40/39, mogę też spróbować zdobyć jakiś inny, wzmak stereo na lampach E, nadal chcę zrobić takie wskaźniki basów, tyle tylko że załatwiłem sobie takie fajowe przełączniki i zrobię możliwość włączania i wyłączania tych oczek w układ. Chciałbym prosić o jakiś schemat takiego wzmacniacza, bo w sieci nie mogę znaleźć nic interesującego. Oczywiście nadal chcę zrobić prostownik na lampie, tyle że już nie wiem na jakiej.Są jakieś prostownicze lampy(diody) serii E? Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... j%E2%80%A6
Szukajka nie gryzie
Lampki masz EZ80, EZ81... i jeszcze sporo innych które mają Uż 6,3V
Szukajka nie gryzie

Ostatnio zmieniony pt, 22 listopada 2013, 17:20 przez jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
jacekk pisze:http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... j%E2%80%A6
Szukajka nie gryzie![]()
Z transformatorami jakie posiada Autor można zrobić conajwyżej lampowy prostownik półokresowy (bardzo nieprzyjazny dla transformatora, powoduje nasycanie rdzenia składową stałą i przegrzewanie uzwojeń), względnie pełnookresowy bida-lampowy, z mostkiem na dwóch diodach półprzewodnikowych i lampie EZ80 (na EZ81 nie wystarczy prądu żarzenia). Potrzebny jest transformator z podwójnym uzwojeniem anodowym, lub... drugi transformator TS30/1, który można spreparować tak jak to właśnie opisałem:
viewtopic.php?f=38&t=25803#p277721
-
- 1250...1874 posty
Na Fonarze był opis wzmacniacza posiadającego dwa wskaźniki wysterowania na EM84: http://www.fonar.com.pl/audio/diy/audio ... ster12.htm
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"