Pomocy . Muszę zrobić obudowę do preampa

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomocy . Muszę zrobić obudowę do preampa

Post autor: ...:::SQL:::... »

Niestety brak pieniązków i potrzeba zakupu książek do szkoły zmuszają mnie do sprzedania któreś z moich konstrukcji . Problemem jest to że kazda jest zrobiona na kostchach i wisi na kabelkach . Nie mam dużych możliwości mechanicznych (wiertarka mini , pare pilniczków , blaszki aluminiowe , imadło i papier ścierny) . W jaki sposób zrobić obudowę która nie będzie szpecić :?: W jaki sposób łatwo giąć blache aluminiową bez specjalnych narzędzi :?: Może blacha mosiężna :?:
Błagam was o jakieś linki do tego typu stron albo o własne doświadczenia .

Z góry dziękuję :D
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Obudowa...

Post autor: popiol17 »

SQL, a myślałeś nad tym aby obudowę zrobić z laminatu do płytek? Na stronie Jogisa kilka obudów było tak zrobionych. Kwestia docięcia, potem możesz to polutować od wewnątrz, przeczyścić drobnym papierem i pomalować sprayem. Chcę w ten sposób zrobić obudowę do distortiona do gitary, pytanie jak to będzie wytrzymałe mechanicznie?:) jakieś porzeczne beleczki w środku należało by wlutować :D

Pozdrawiam!!!
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Pomysł prosty, praktyczny - sprawdzony i w miare estetyczny ;) ... patrz dołączone zdjęcia obudów. Recepta jest prosta - dwa odcinki ceownika AL, dwa arkusze blach przycięte na wymiar żądanej obudowy, drewniane boczki i voila !. Techniki łączenia możesz zastosować różne ... ja lubie wkręty M3 z łebkiem pod klucz impusowy (szanowny Śrubex liczy dość słono za nie :( ). lub nity zrywalne ... też w miare estetycznie wyglądają.

P.S. Nie patrz na to, że na obudowie prowizorycznie są rozmieszczone elementy ; na czymś trzeba eksperymentować przecie ....

P.S 2. Konstrukcja na 6P14P ... piedestałek pod EM-84 jest właśnie zrobiony z laminatu lutowanego od wewnątrz, z zewnątrz szlifowanego do "zywego" laminatu i malowanego na czarny mat. Zdjęcie różni od stanu aktualnego nowy panel czołowy i mniejszy pokład kurzu na deklu ;).

Oby dały Ci te dwa "pudła" odrobine inspiracji i wlały w głowe troszke twórczego myślenia :).

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Teraz pora zakawać rękawy :D Dziękuję KK84 za pomysł :D Nawt niczego nie muszę kupować ciekawe jaka będzie estetyka :?:

PS A teraz kariera ala Vanvideo :wink: Żartowałem :lol:
Obrazek
kk84

Witam.

Uzbrój się lepiej odrazu w papier ścierny 1200 lub wyższą granulature .... może się przydać w ewentualnych korektach lub przy pozbywaniu się rys, rysek i innych śladów na materiale.

BTW. Pomysł stary jak świat ... jeżeli posiadasz narzędzie o wdzięcznej i dźwięcznej nazwie "frezarka" to możesz boczki zrobic z drewna .. tj. "sklepać" prostokątną rame o wymiarach troche większych niż dekiel obudowy, zrobić podfrezowanie na blache i lekkie fazki na rantach obudowy jak i narożnikach .... na finał bejca i lakier bezbarwny .... efekt przy odrobinie motywacji i chęci piorunujący wręcz.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Jedyne co by sie znalazło to zestw tępych dłutek . Frezarka do metalu to marzenie mojego taty niestety ceny tego typu sprzętu śa dość wysokie :(
Ma Koleg jakieś doświadczenie w sytuacjach gdy nie ma frezarki :?:

PS Jeszcze raz dziękuję :D
Obrazek
kk84

Witam.

Miałem na myśli taką frezareczke :

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=67660253

Tępe dłuta też coś ... naostrzyć tylko trzeba, a tego uczyć nie będe bo chyba każdy wie jak to się robi ;).
Drewno to całkiem wdzięczny materiał, pod warunkiem, że stosowany we właściwych miejscach !. Osobiście nie posiadam frezarki, ale co z tego skoro można z wiertarki zaimprowizować taką frezarke ... nic prostszego ... tylko łepetynką ruszyć trza ino troche ;).
Wszak jak w "Zrób to sam" pisano, wiertarka uniwersalnym narzędziem :D.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki :D Z resztą dam sobie rade (oby) :D

Obrazek
kk84

Powitać.

... No to tylko powodzenia życzyć ... ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

...:::SQL:::... pisze:Dzięki :D Z resztą dam sobie rade (oby) :D

Zobacz też tutaj http://www.ecclab.com/start.php3?ID=4 jest trochę porad jak zrobić obudowę
Wojtek
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki Kolego Wojtku :D Teraz żadna obódowa to dla mnie nie problem :D

Obrazek