Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?

Post autor: elektro_nowy »

Czy gdzieś w Poznaniu można detalicznie zlecić wycięcie chassis (nawet niekoniecznie giętego, to może być tylko płyta montażowa) oraz wywiercenie otworów pod podstawki?
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Re: Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?

Post autor: rufio »

Właśnie wycinają mi pewne detale u Cielucha. Jutro jadę po odbiór i też będę pytał o szaski więc dam znać co i jak popołudniu.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Szanowni Koledzy, a szczególnie rufio. Spadacie mi jak z nieba z tym tematem :!: . Mam do detalicznego wykonania dwa elementy: chassis, czarna Fe 1,5mm i front Al 2mm. Wycięcie laserem i gięcie. Dołączam szkice w pdf. Jeżeli Kolega rufio będzie w tej firmie mógłby się zapytać czy podejmą się takiego zlecenia :wink: :?: . Czy wogóle będą rozmawiać z "detalistą"?
chassis_Fe1,5mm.pdf
(9.66 KiB) Pobrany 182 razy
front-góra_AL2mm.pdf
(9.09 KiB) Pobrany 150 razy
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Panowie,

nie jest tak do końca jak bym chciał, ale otrzymałem informację że:

wycięcie bez problemu każdego kształtu laserem blacha czarna do 20 mm, aluminium do 8 mm, kwasówka do 5mm maja na miejscu.

gorzej z gięciem kształtów, bo posiadają jedynie starego typu maszynę więc raczej w grę wchodzi spawanie boków.

ceny ok ... za około 130 krążków z blachy czarnej, aluminiowej, kwasowej od 0,5 do najgrubszych możliwych zapłaciłem 305 PLN.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

A da się jakoś przeliczyć te krążki na prostokąty? :)
Ile kosztowałoby np. wycięcie płyty z blachy Al gr. 2mm o wymiarach 200x150mm, z symetrycznie, pośrodku wyciętą poziomą szczeliną 170x20mm i ośmioma otworami 10mm?
Ostatnio zmieniony pt, 15 listopada 2013, 16:15 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

rufio pisze: gorzej z gięciem kształtów, bo posiadają jedynie starego typu maszynę więc raczej w grę wchodzi spawanie boków.
To co to musi być za super nowoczesna maszyna, żeby wygiąć kilka boczków? :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Podejrzewam, że jeśli chodzi o kształty tupu "C" to bez problemu, ale pozostałe dwa boki już nie.

Ja chciałem mieć szaskę podobną do tej jaką narysował HaMar i powiedzieli że w całości nie wygną.

Można do nich wysyłać zapytania, odpowiadają nawet na pojedyncze zlecenia. Trzeba wysłać rysunek w formacie *.DXF lub *.DWG
kontakt@t-c.pl
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

rufio pisze:Podejrzewam, że jeśli chodzi o kształty tupu "C" to bez problemu, ale pozostałe dwa boki już nie.

Ja chciałem mieć szaskę podobną do tej jaką narysował HaMar i powiedzieli że w całości nie wygną.

Można do nich wysyłać zapytania, odpowiadają nawet na pojedyncze zlecenia. Trzeba wysłać rysunek w formacie *.DXF lub *.DWG
kontakt@t-c.pl
:arrow: rufio
Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i informacje. W poniedziałek będę firmę "atakował" mailowo. Napisałeś o gięciu w "C", a wiesz może czy mają zgrzewarkę? Jeżeli tak, to po małej modyfikacji zrealizuję projekt (mam taką nadzieję :wink: ). Co do spawania, widziałeś jak wygląda taka spoina, nawet po obróbce szlifierskiej?
:arrow: Jado
No to widzisz w czym problem. To już druga firma stawiająca takie ograniczenia :evil: .
Ostatnio zmieniony pt, 15 listopada 2013, 22:32 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

HaMar pisze: :arrow: jado
No to widzisz w czym problem. To już druga firma stawiająca takie ograniczenia :evil: .
Tak - musieliby mieć "kawał kloca metalowego" o szerokości jednego z boków Twojej szaski - tak żeby wpasował się między wygięte już boki i mógł uchwycić już częściowo wygiętą blachę.
Widocznie nie mają :-)
Jeśli nie uda się znaleźć firmy "co da radę", to alternatywą jest wykonanie oddzielnie boczków i przymocowanie ich do wygiętego już "w C" chassis.
Pytanie tyko jak to przyczepić - masz 3 możliwości: spawanie, lutowanie twarde, zgrzewanie.
Jeśli chcesz mieć idealny wygląd, to bez szlifowania się nie obejdzie (po spawaniu, lutowaniu).
Bo jak wspominałeś później chassis do cynkowania galwanicznego.
Ciekawe jak taka (1,5mm) blacha wygląda po spawaniu - czy nie przepalona, itp.... Bezpieczniejsze dla blachy byłoby lutowanie twarde mosiądzem.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Jado pisze:...to alternatywą jest wykonanie oddzielnie boczków i przymocowanie ich do wygiętego już "w C" chassis.
Pytanie tyko jak to przyczepić - masz 3 możliwości: spawanie, lutowanie twarde, zgrzewanie.
...Ciekawe jak taka (1,5mm) blacha wygląda po spawaniu - czy nie przepalona, itp.... Bezpieczniejsze dla blachy byłoby lutowanie twarde mosiądzem.
Dokładnie to miałem na myśli pisząc poprzedni post. Co do metody, wolałbym zgrzewanie (wielo)punktowe - widać jak połączone a zakłada pewien rodzaj przemysłowej estetyki i nie wymaga obróbki.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają. :D

BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł. :twisted:
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

rufio pisze:Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają. :D
To bardzo pozytywna informacja :D :D :D
rufio pisze:BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł. :twisted:
Widziałem dwa szyldy małych zakładów w okolicach Gnieźnieńskiej "cynkownia" i Bałyckiej ogólnie "galwanizernia". Podjadę tam w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

"Pudełka" zagina się na prasie krawędziowej. http://www.youtube.com/watch?v=08jBsoKp-Eo
Na giętarce, nawet ręcznej też się da to zrobić o ile ma odpowiednią konstrukcję: http://www.youtube.com/watch?v=Ytczt75-tqw
Jeśli nie, trzeba kombinować z kawałkami rur kwadratowych lub prostokątnych, które zapewnią odpowiednią przestrzeń dla giętych elementów i docisk.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

HaMar pisze:
rufio pisze:Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają. :D
To bardzo pozytywna informacja :D :D :D
rufio pisze:BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł. :twisted:
Widziałem dwa szyldy małych zakładów w okolicach Gnieźnieńskiej "cynkownia" i Bałyckiej ogólnie "galwanizernia". Podjadę tam w przyszłym tygodniu.
Ja mam cynkownię w zasadzie pod blokiem, na Naramowickiej tuż przed przejazdem kolejowym, muszę tam zajrzeć i zapytać co i jak.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Koledzy, a wiecie może gdzie można wywiercić otwory pod podstawki w gotowym pudełku aluminiowym? Potrzebny byłby ktoś dysponujący wiertarką kolumnową.
ODPOWIEDZ