Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?
Czy gdzieś w Poznaniu można detalicznie zlecić wycięcie chassis (nawet niekoniecznie giętego, to może być tylko płyta montażowa) oraz wywiercenie otworów pod podstawki?
Re: Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?
Właśnie wycinają mi pewne detale u Cielucha. Jutro jadę po odbiór i też będę pytał o szaski więc dam znać co i jak popołudniu.
Szanowni Koledzy, a szczególnie rufio. Spadacie mi jak z nieba z tym tematem
. Mam do detalicznego wykonania dwa elementy: chassis, czarna Fe 1,5mm i front Al 2mm. Wycięcie laserem i gięcie. Dołączam szkice w pdf. Jeżeli Kolega rufio będzie w tej firmie mógłby się zapytać czy podejmą się takiego zlecenia
. Czy wogóle będą rozmawiać z "detalistą"?

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
Panowie,
nie jest tak do końca jak bym chciał, ale otrzymałem informację że:
wycięcie bez problemu każdego kształtu laserem blacha czarna do 20 mm, aluminium do 8 mm, kwasówka do 5mm maja na miejscu.
gorzej z gięciem kształtów, bo posiadają jedynie starego typu maszynę więc raczej w grę wchodzi spawanie boków.
ceny ok ... za około 130 krążków z blachy czarnej, aluminiowej, kwasowej od 0,5 do najgrubszych możliwych zapłaciłem 305 PLN.
nie jest tak do końca jak bym chciał, ale otrzymałem informację że:
wycięcie bez problemu każdego kształtu laserem blacha czarna do 20 mm, aluminium do 8 mm, kwasówka do 5mm maja na miejscu.
gorzej z gięciem kształtów, bo posiadają jedynie starego typu maszynę więc raczej w grę wchodzi spawanie boków.
ceny ok ... za około 130 krążków z blachy czarnej, aluminiowej, kwasowej od 0,5 do najgrubszych możliwych zapłaciłem 305 PLN.
-
- 375...499 postów
A da się jakoś przeliczyć te krążki na prostokąty? 
Ile kosztowałoby np. wycięcie płyty z blachy Al gr. 2mm o wymiarach 200x150mm, z symetrycznie, pośrodku wyciętą poziomą szczeliną 170x20mm i ośmioma otworami 10mm?

Ile kosztowałoby np. wycięcie płyty z blachy Al gr. 2mm o wymiarach 200x150mm, z symetrycznie, pośrodku wyciętą poziomą szczeliną 170x20mm i ośmioma otworami 10mm?
Ostatnio zmieniony pt, 15 listopada 2013, 16:15 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To co to musi być za super nowoczesna maszyna, żeby wygiąć kilka boczków?rufio pisze: gorzej z gięciem kształtów, bo posiadają jedynie starego typu maszynę więc raczej w grę wchodzi spawanie boków.

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
Podejrzewam, że jeśli chodzi o kształty tupu "C" to bez problemu, ale pozostałe dwa boki już nie.
Ja chciałem mieć szaskę podobną do tej jaką narysował HaMar i powiedzieli że w całości nie wygną.
Można do nich wysyłać zapytania, odpowiadają nawet na pojedyncze zlecenia. Trzeba wysłać rysunek w formacie *.DXF lub *.DWG
kontakt@t-c.pl
Ja chciałem mieć szaskę podobną do tej jaką narysował HaMar i powiedzieli że w całości nie wygną.
Można do nich wysyłać zapytania, odpowiadają nawet na pojedyncze zlecenia. Trzeba wysłać rysunek w formacie *.DXF lub *.DWG
kontakt@t-c.pl
rufio pisze:Podejrzewam, że jeśli chodzi o kształty tupu "C" to bez problemu, ale pozostałe dwa boki już nie.
kontakt@t-c.pl

Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i informacje. W poniedziałek będę firmę "atakował" mailowo. Napisałeś o gięciu w "C", a wiesz może czy mają zgrzewarkę? Jeżeli tak, to po małej modyfikacji zrealizuję projekt (mam taką nadzieję

No to widzisz w czym problem. To już druga firma stawiająca takie ograniczenia

Ostatnio zmieniony pt, 15 listopada 2013, 22:32 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Tak - musieliby mieć "kawał kloca metalowego" o szerokości jednego z boków Twojej szaski - tak żeby wpasował się między wygięte już boki i mógł uchwycić już częściowo wygiętą blachę.HaMar pisze:jado
No to widzisz w czym problem. To już druga firma stawiająca takie ograniczenia.
Widocznie nie mają

Jeśli nie uda się znaleźć firmy "co da radę", to alternatywą jest wykonanie oddzielnie boczków i przymocowanie ich do wygiętego już "w C" chassis.
Pytanie tyko jak to przyczepić - masz 3 możliwości: spawanie, lutowanie twarde, zgrzewanie.
Jeśli chcesz mieć idealny wygląd, to bez szlifowania się nie obejdzie (po spawaniu, lutowaniu).
Bo jak wspominałeś później chassis do cynkowania galwanicznego.
Ciekawe jak taka (1,5mm) blacha wygląda po spawaniu - czy nie przepalona, itp.... Bezpieczniejsze dla blachy byłoby lutowanie twarde mosiądzem.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
Dokładnie to miałem na myśli pisząc poprzedni post. Co do metody, wolałbym zgrzewanie (wielo)punktowe - widać jak połączone a zakłada pewien rodzaj przemysłowej estetyki i nie wymaga obróbki.Jado pisze:...to alternatywą jest wykonanie oddzielnie boczków i przymocowanie ich do wygiętego już "w C" chassis.
Pytanie tyko jak to przyczepić - masz 3 możliwości: spawanie, lutowanie twarde, zgrzewanie.
...Ciekawe jak taka (1,5mm) blacha wygląda po spawaniu - czy nie przepalona, itp.... Bezpieczniejsze dla blachy byłoby lutowanie twarde mosiądzem.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają.
BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł.

BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł.

To bardzo pozytywna informacjarufio pisze:Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają.

Widziałem dwa szyldy małych zakładów w okolicach Gnieźnieńskiej "cynkownia" i Bałyckiej ogólnie "galwanizernia". Podjadę tam w przyszłym tygodniu.rufio pisze:BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
"Pudełka" zagina się na prasie krawędziowej. http://www.youtube.com/watch?v=08jBsoKp-Eo
Na giętarce, nawet ręcznej też się da to zrobić o ile ma odpowiednią konstrukcję: http://www.youtube.com/watch?v=Ytczt75-tqw
Jeśli nie, trzeba kombinować z kawałkami rur kwadratowych lub prostokątnych, które zapewnią odpowiednią przestrzeń dla giętych elementów i docisk.
Na giętarce, nawet ręcznej też się da to zrobić o ile ma odpowiednią konstrukcję: http://www.youtube.com/watch?v=Ytczt75-tqw
Jeśli nie, trzeba kombinować z kawałkami rur kwadratowych lub prostokątnych, które zapewnią odpowiednią przestrzeń dla giętych elementów i docisk.
Ja mam cynkownię w zasadzie pod blokiem, na Naramowickiej tuż przed przejazdem kolejowym, muszę tam zajrzeć i zapytać co i jak.HaMar pisze:To bardzo pozytywna informacjarufio pisze:Co do zgrzewarki do odpowiedź jest pozytywna widziałem że maja i nawet używają.![]()
![]()
Widziałem dwa szyldy małych zakładów w okolicach Gnieźnieńskiej "cynkownia" i Bałyckiej ogólnie "galwanizernia". Podjadę tam w przyszłym tygodniu.rufio pisze:BTW: HaMar gdzie będziesz cynkował ? Że tak powiem w tym samym czasie mamy ten sam pomysł.
-
- 375...499 postów
Koledzy, a wiecie może gdzie można wywiercić otwory pod podstawki w gotowym pudełku aluminiowym? Potrzebny byłby ktoś dysponujący wiertarką kolumnową.