Natknąłem się na artykuł w czasopiśmie "Estrada i Studio":
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.p ... age&pid=46
Oto mały cytat:
"Ale to było dawno, kiedy jeszcze lampy, specjalne kondensatory, dławiki i transformatory nie były powszechnie dostępne i trzeba je było w dosłownym tego słowa znaczeniu zdobywać. Teraz próżniowe cudeńka można kupić chyba w każdym warzywniaku, a trafa wyjściowe w kiosku z gazetami. Nie ma kłopotu z podstawkami lutowanymi w druk (kiedyś trzeba je było wyciągać ze starych telewizorów...) i innymi do niedawna egzotycznymi elementami. Sytuacja z rynku detalicznego jest tylko odbiciem sytuacji na rynkach hurtowych, gdzie wszystkie te podzespoły pojawiły się już jakiś czas temu dzięki lawinowo rosnącemu zainteresowaniu producentów urządzeń grających."
Facet kpi, czy o drogę pyta? Gdzie ci detaliści? Gdzie powszechna dostępność podzespołów? Czy ma na myśli nieliczne audiofilskie sklepiki z cenami wziętymi z Księżyca? Jak się sprawy mają w waszych miastach?
Czym handlują warzywniaki w waszych miastach?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Hej! Niezły pomysł z tym pytaniem się o trafa w kioskach z gazetami
! A tyle (no, w zasadzie to dwa i pół roku) lat łażę za różnymi okazjami, czasami mi się nawet udaje zdobyć coś tanio, czasami nie. Efekt? Dwa kartony baniek, w tym ze 20 sztuk EL34 (a że być może będę miał dostęp do miernika to będę w stanie je dobierać w pary i czwórki), parę traf sieciowych i głośnikowych, różne łączówki, przekaźniki itp...

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 3125...6249 postów
Ty przynajmniej masz "Schaberplatz", ja w "Białym" mogę na bazarku najwyżej jakąś osełkę do noży kupić. Wprawdzie nie jestem częstym gościem targowisk (w zasadzie są tylko dwa), ale nie sądzę, żebym coś przegapił. Ludzie handlują chińska elektroniczną tandetą, ciuchami, elektronarzędziami, zegarkami - lampek nie uświadczysz. Pozostaje mi nieoceniony pan Włodzimierz Furka, Allegro lub zakupy organizowane na Wschodzie przez chłopaków z Iharp Audio (jeden z nich występuje na naszym forum jako Sebastian)
-
- 2500...3124 posty
Więcej lamp po rozsądnej cenie (ok. 1- 2zł/ szt., chociaż większość to telewizyjne) jest na Bałuckim Rynku niż na schaberplatzu. I nie trzeba płacić 2zł za wejście
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!