SEnsei - duży, mocny singiel

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

SEnsei - duży, mocny singiel

Post autor: Piotr »

Zabierałem się do tego projektu strasznie długo, w zasadzie kilka lat. Nadszedł wreszcie czas, żeby ruszyć ołówkiem, pilnikiem i lutownicą.
Na razie faza ołówkowa, ale mam nadzieję, że dalej będzie już z górki.

Obudowa to klasyczne 430x300mm x1U. Transformatory głośnikowe, czyli gwóźdź programu, to magiczne 9-sekcyjne EI120, do których jak na razie nie mogę znaleźć dekli. Także jakby ktoś słyszał, albo miał dwa... (120x100mm, otwory fi6 100x80mm)

Tradycyjnie schemat i dalsze szczegóły pojawią się w miarę zainteresowania.

ps. Tak, wiem, że w miejscu lamp mocy są wetknięte prostownicze, a to dlatego, że te właściwe są zbyt cenne, aby szastać nimi do każdej fotki 8)
Załączniki
aPB040493.jpg
aPB040489.jpg
aPB040479.jpg
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Re: SEnsei - duży, mocny singiel

Post autor: nixie2 »

Piotr pisze:
Transformatory głośnikowe, czyli gwóźdź programu, to magiczne 9-sekcyjne EI120, do których jak na razie nie mogę znaleźć dekli.
Zawsze precle były na piedestale, te były fuj... co sie stalo?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Może to, że rdzeń do SE musi być ze szczeliną, a w toroidzie to trudno dość :P SE jakoś mnie nie przekonuje, ale i tak sobie kiedyś takiego dużego,mocnego singla (z ciekawości) zrobię, tylko jeszcze nie wiem na jakiej lampie ;) Może na diabłach :twisted:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Einherjer pisze:Może na diabłach :twisted:
Mój kandydat jest zdecydowanie bardziej wysmakowany i niebanalny ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Piękne lampy i transformatory :D
Ile toto będzie miało mocy muzycznej na kanał?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Muzycznej mocy nigdy nie mierzyłem ;)
Moc wyjściową planuję w okolicy 15W, zobaczymy co wyjdzie na pomiarach. Chciałem zastosować punkt pracy, który będzie trochę łagodniejszy dla lamp, gdyż zależy mi na ich długowieczności, nawet za cenę tych kilku watów na wyjściu.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

nixie2 pisze:
Piotr pisze:
Transformatory głośnikowe, czyli gwóźdź programu, to magiczne 9-sekcyjne EI120, do których jak na razie nie mogę znaleźć dekli.
Zawsze precle były na piedestale, te były fuj... co sie stalo?
Masz może jakiś sensowny pomysł na szczelinę niemagnetyczną w rdzeniu toroidalnym, jaka jest nieodzowna we wzmacniaczach SE?
A co do estetyki - przekonać się nie dam. Toroidy kojarzą mi się z zasilaniem modnych w czasach poprzedzających świetlówki kompaktowe i lampy LED żarówek halogenowych 12V.
Ostatnio zmieniony pn, 4 listopada 2013, 20:08 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Pięknie :D

U mnie gdzieś też się takie ukrywają. Jednak moje umiejętności są zdecydowanie za niskie. Z niecierpliwością czekam na postępy prac. Może kiedyś, jak nabiorę wprawy też je wyciągnę :D
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Piotr pisze:
Einherjer pisze:Może na diabłach :twisted:
Mój kandydat jest zdecydowanie bardziej wysmakowany i niebanalny ;)
I o rząd droższy niestety. Póki co nie na moją kieszeń.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Tomek Janiszewski pisze:Masz może jakiś sensowny pomysł na szczelinę niemagnetyczną w rdzeniu toroidalnym, jaka jest nieodzowna we wzmacniaczach SE?
http://nicore.com.cn/en/03_product/prod ... e=0&pid=18
http://www.tranco.ca/products.php
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Oczywiście że można i tak - ale ten stworzony najwyraźniej na potrzeby audiofilskie wynalazek niweluje wszelkie zalety rdzenia toroidalnego, psując całą jego symetrię. Partie rdzenia w sąsiedztwie szczeliny stają się wydajną anteną generującą na zewnątrz silne pole magnetyczne. Już chętniej widziałbym rdzeń toroidalny przecięty na dwie połówki i złożony do qpy z przekładkami dwukrotnie cieńszymi. Jeszcze słabsze rozproszenie dawałby rdzeń przecięty na 3... 4.... 6... 8... etc kawałków, choć wtedy jeszcze trudniej byłoby u3mać go w qpie. W praktyce więc stosuje się zwykle tradycyjne rdzenie EI z przekładką, a jeżeli chce się uzyskać mniejsze rozproszenie - rdzenie płaszczowe jednoczęściowe ze szczeliną w środkowej kolumnie.
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

Tomek Janiszewski pisze: Masz może jakiś sensowny pomysł na szczelinę niemagnetyczną w rdzeniu toroidalnym, jaka jest nieodzowna we wzmacniaczach SE?
Nie szczelina lecz dodatkowe uzwojenie nawinięte w przeciwnym kierunku przez ktore przepuszczana bedzie skladowa stala.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

nixie2 pisze:Nie szczelina lecz dodatkowe uzwojenie nawinięte w przeciwnym kierunku przez ktore przepuszczana bedzie skladowa stala.
Ale wiesz, że to nie działa, czy mam tłumaczyć kolejny raz?
A może ktoś pamięta gdzie już o tym było i wklei link?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

nixie2 pisze:
Tomek Janiszewski pisze: Masz może jakiś sensowny pomysł na szczelinę niemagnetyczną w rdzeniu toroidalnym, jaka jest nieodzowna we wzmacniaczach SE?
Nie szczelina lecz dodatkowe uzwojenie nawinięte w przeciwnym kierunku przez ktore przepuszczana bedzie skladowa stala.
Była już dyskusja na ten temat tego wynalazku - (pamięta kto może gdzie?) i konkluzja była jednoznaczna: że to kompletnie bez sensu :!: . Chyba że owo dodatkowe uzwojenie będzie identyczne z uzwojeniem głównym, i zasilane za pośrednictwem... drugiej lampy tego samego typu co lampa wzmacniająca. Oraz że ową drugą lampę wysteruje się sygnałem o fazie przeciwnej względem fazy sygnału sterującego lampę pierwszą. I tym oto sposobem nieoczekiwanie doszliśmy do układu PP. a przecież chcieliśmy aby był to układ SE.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Tomek Janiszewski pisze:Oczywiście że można i tak - ale ten stworzony najwyraźniej na potrzeby audiofilskie wynalazek ...
Wręcz przeciwnie, potrzeby są zupełnie nieaudiofilskie: http://www.alliedelec.com/search/produc ... b=overview
ODPOWIEDZ