IdeL pisze:Właśnie robię próby metodą elektrolityczną - i .... stwierdzam, że zaczyna się nanosić warstewka miedzi (na szkle) - ciekawe jaki będzie efekt końcowy :?: :?:
Gwoli ścisłości roztwór po wyschnięciu - trzyma się na szkle doskonale - nie weim jak będzie po dodaniu warstwy miedzi ....
Pozsostały ze trzy godzinki reakcji - bardzo subtelnej zresztą ...
Na razie eksperyment nie wyszedł - ale może ktoś miałby ochotę też się pobawić - wykorzystałem emulsję z kliszy RTG (azotan srebra z żelem) - zmyłem to z błony i pokryłem tym kawałek szkła (szkiełko do mikroskopu) - z tym, że nie rozdrobniłem tej mazi - a posmarowałem tak jak zdjąłem z błony - wysuszyłem (trzymało super) - następnie włożyłem do roztworu siarczanu miedzi, soli kuchennej (NaCl) i dorzuciłem nieco drutu miedzianego. Na początku zaczęło się to pokrywać ładną czerwoną warstewką - niestety liczyłem na to, że po dłuższej kąpieli uzupełnią się ubytki tego smarowidła z kliszy - niestety po jakimś czasie stały się fioletowe Może tę miksturę z kliszy należałoby dobrze rozetrzeć ???? - póki co klapa - ale jak to mówią pierwsze koty za płoty - pocieszające jest to, że ta mikstura po wysuszeniu nadzwyczajnie trzyma się szkła....
Tyle moje konkluzje z dotychczasowych doświaczeń ...
Może po uzyskaniu tej pierwszej, słabej warstwy należałoby zrobić elektrolizę z prądem
Z chemii niestety jest słabiutki...
Mam niemiłe doświaczenia z aluminium w sprayu - napisali, że przewodzi a to nawet rezystancji 10Mohm nie ma - a poza tym cena ..... no i jak to równo napylić????
przewodzi , przewodzi, z Twojej do ich kieszeni
a swojego czasu byłem w galwanizeri gdzie produkowali plastikowe lampy. Najpierw nakładali na ten plastik warstwę grafitowa a nastepnie elektrolitycznie chromowali, połysk był niesamowity.W podobny sposób regenerowali reflektory samochodowe
Jest takie tworzywo sztuczne zwane ABS - można na nie nanosić powłoki galwaniczne bez pokrywania grafitem.
P.S.
A może by tak pokryć lampę galwanicznie w roztopionej soli(szkło przy odpowiednio dużej temperaturze staje się przewodnikiem) ,choć to chyba nie przejdzie.
Podano mi taka miksturę - chlorek cynawy, kwas solny (stężony), woda destylowana - stosunki i inne sprawy mam podane na kartce. Ta mikstura zmusza szkło do przewodzenia i ponoć tak kiedyś to robili ...
Osoba która mi to mówiła nie ma niestety chlorku cynawego (pewnie się go robi rozpuszczjąc cynę w HCL)...