Stare pasmo UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Stare pasmo UKF
Witam Kolegów.
Z obrzydzenia musiałem naprawić jakiejś babci tranzystorowe radio Sokół-308.
Moje zaskoczenie, na starym paśmie UKF nadaje radio RAM,i dwa katolickie.
Tak się pytam gdzie jest prawo.
Dla czego te stacje nadają na zastrzeżonym paśmie.
Nie ma bata.
Polskie prawo jest kulawe jak koń Jerycha.
Włodzimierz.
Nie ma bata.
Włodzimierz.
Re: Stare pasmo UKF
Jeżeli ustawiłeś na 68,4 Mhz, a heterodyna oscylowała na 79,1 MHz to mogłeś złapać radio RAM które pracuje na 89,8 MHz zakładając że ten Sokół nie ma najlepszych obwodów wejściowych.WLODZIMIERZ FURKA pisze:Witam Kolegów.
Nie ma bata.
Włodzimierz.
Nikt nie nadaje na OIRT. To są odbiory lustrzane i świadczą o niskiej jakości odbiornika (oraz o silnym poziomie sygnału tak odbieranej stacji). Odbiór lustrzany jest nieodłączną cechą techniki superheterodynowej.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Słusznie kaem prawi,A radia tzw katolickie i tak poza prawem.
Howgh.
T
Howgh.
T
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Witam.
Bez dygresji.
Jutro w instytucie przejadę skanerem.
Nasze Forum jest apolityczne.
Techniczne owszem.
Emocje trzymamy dla siebie.
Pozdrawiam Włodzimierz.
Dzisiaj na giełdzie we Wrocławiu spotkałem Naszego kolegę Gustawa.
Ale uciekł na rowerze.
Włodzimierz.
Bez dygresji.
Jutro w instytucie przejadę skanerem.
Nasze Forum jest apolityczne.
Techniczne owszem.
Emocje trzymamy dla siebie.
Pozdrawiam Włodzimierz.
Dzisiaj na giełdzie we Wrocławiu spotkałem Naszego kolegę Gustawa.
Ale uciekł na rowerze.
Włodzimierz.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak samo u mnie obieram Trójkę na dolnym paśmie i jeszcze jakąś stację. Jest to odbiór lustrzany. W starym paśmie na upartego można usłyszeć tylko amatorów (pasmo 4m http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasmo_4_m ). Ale nie ma za dużego zainteresowania.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Ale amatorzy nadają CW albo SSB. Da się usłyszeć choćby jakieś szelesty na odbiorniku FM?
_
Włodku.To nie polityka .To realia.
PozdrawiamTomasz
PS jak będziesz miał za blisko nadajnik pewnej sieci to sam sie polityka zajmiesz i stwierdzisz że tylko rozwiązanie siekierowe.
Pozdrawiam Tomasz
PozdrawiamTomasz
PS jak będziesz miał za blisko nadajnik pewnej sieci to sam sie polityka zajmiesz i stwierdzisz że tylko rozwiązanie siekierowe.
Pozdrawiam Tomasz
Nieprzestrojony radiomagnetofon Hania na terenie Niemiec (konkretnie w Bremerhaven) też odbierał na całej skali miks kilku lokalnych stacji (głównie Radio Bremen). Czy to oznacza, że Niemcy nadają w OIRT? Przecież nie.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- akordeonista
- 500...624 posty
Dawno temu zainteresowałem się radiem CB, wtedy, gdy nie było u nas jeszcze żadnych urządzeń, z wyjątkiem pierwszych modeli Echa. Później, już po egzaminie krótkofalarskim, spytałem egzaminatora - a egzaminował mnie nie byle kto, bo Pan Teodor Śmiałkowski, ówczesny szef PIR, czyli Państwowej Inspekcji Radiowej - skąd problemy z zakłóceniami od używanych już u nas wtedy fabrycznych przecież urządzeń z prywatnego importu. Proszę pana - odpowiedział bardzo uprzejmie i prywatnie, co podkreślił - to nie radiostacje CB śmiecą, tylko polskie urządzenia odbiorcze odbierają nie tylko to, do czego zostały przeznaczone.
Sprawdziłem to wielokrotnie, bo w tych czasach PIR z reguły stawał po stronie słuchaczy Polskiego Radia i wymuszał na nadawcach, szczególnie krótkofalowych, ograniczanie mocy albo nawet instalowanie np. filtrów, nie tylko u siebie, ale czasem nawet u skarżącego się sąsiada.
To chyba jest odpowiedź na pytania o odbiór silnych albo bliskich nadajników na częstotliwościach lustrzanych, czasem nawet przez głowicę magnetofonu kasetowego i detekcję na zimnych lutach! SP5SAT.
PS. Jestem posiadaczem fabrycznego radia CB, kwarcowego - sześciokanałowego, marki Midland - rok produkcji 1975. Sprawne!
Sprawdziłem to wielokrotnie, bo w tych czasach PIR z reguły stawał po stronie słuchaczy Polskiego Radia i wymuszał na nadawcach, szczególnie krótkofalowych, ograniczanie mocy albo nawet instalowanie np. filtrów, nie tylko u siebie, ale czasem nawet u skarżącego się sąsiada.
To chyba jest odpowiedź na pytania o odbiór silnych albo bliskich nadajników na częstotliwościach lustrzanych, czasem nawet przez głowicę magnetofonu kasetowego i detekcję na zimnych lutach! SP5SAT.
PS. Jestem posiadaczem fabrycznego radia CB, kwarcowego - sześciokanałowego, marki Midland - rok produkcji 1975. Sprawne!
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- Lecho
- 375...499 postów
Witam kolegów z branży R-TV, a więc w niskim pasmie UKF nie nadaje chyba nikt jako że jest wykorzystane do innych celów łączności, przykładem w Czechach zastępuje stary przewodowy radiowęzeł urzędu miasta do ogłoszeń obywatelom o ważnych wydarzeniach publicznych takich jak powódź, pożar, opad nuklearny czy lądowanie UFO. W tym właśnie celu na terenie miasta podwieszono na słupach oświetlenia dziesiątki niewielkich tajemniczych skrzynek z anteną odbiorczą (fot. w zał) no a frekwencja robocza to odpowiednio około 70 MHz. Naturalnie, sygnału tego można słuchać na starym analogowym odbiorniku FM-OIRT. I tyle.
- Załączniki
-
- wireless.jpg (18.78 KiB) Przejrzano 1152 razy
lubię szum starej płyty