Giełda "pod halą" w Krakowie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Re: Giełda"pod halą" w Krakowie
Witam
Dzisiaj na giełdzie dla chcącego kupić pionierka było co kupować.Było pare Pionierków w bakelicie , a oprócz tego u tej znanej nam pani:) była : Tesla May, Pionier i Moskwicz, ale bez skali. BylI Czesi ze swoim towarem i mieli 2 szt Tesli i chyba to był REL , albo coś podobnego.
Poza tym za wiaduktem było pudełko lamp ,ale większość miała starte napisy i to był raczej złom, nawet sie nie pytałem o ceny.
Ja nic nie kupiłem:(
Pozdr.....
Dzisiaj na giełdzie dla chcącego kupić pionierka było co kupować.Było pare Pionierków w bakelicie , a oprócz tego u tej znanej nam pani:) była : Tesla May, Pionier i Moskwicz, ale bez skali. BylI Czesi ze swoim towarem i mieli 2 szt Tesli i chyba to był REL , albo coś podobnego.
Poza tym za wiaduktem było pudełko lamp ,ale większość miała starte napisy i to był raczej złom, nawet sie nie pytałem o ceny.
Ja nic nie kupiłem:(
Pozdr.....
KS....
-
- 500...624 posty
Ja byłem wcześnie a widziałem tylko jednego pionierka, u tej zdzierczyni, tak poza tym to nie było za bardzo nic ciekawego, oprócz tego radia u czechów, miałem się spytać o cenę i zapomniałem. Wg. tego co odczytałem z tylnej ścianki wyglądającej na oryginał nie był to rel tylko iron.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 375...499 postów
Witam
Dzisiaj na giełdzie raczej posucha w temacie radiowym.Był czeski IRON który był już wcześniej, oraz było Calypso, Rozyna i Promyk w bakelicie.
Poza tym nic ciekawego.
Ja kupiłem pudełko dyskietek za 5,00 zł.
pozdr,.,.,
Dzisiaj na giełdzie raczej posucha w temacie radiowym.Był czeski IRON który był już wcześniej, oraz było Calypso, Rozyna i Promyk w bakelicie.
Poza tym nic ciekawego.
Ja kupiłem pudełko dyskietek za 5,00 zł.
pozdr,.,.,
KS....
-
- 500...624 posty
Nie w tą co była teraz, ale jeszcze w poprzednią niedzielę kupiłem za 30zł. pioniera 6161 w niezłym stanie, obudowa tylko trochę się rozkleiła(tylna listewka i jeden z "boczków" do montowania chassis). A w tą niedzielę to się rozglądałem za czymś zupełnie innym- zasilaczem, stacją dysków, kablem TV i joystickiem do Atari 65XE, bo dostałem sprawne z kaseciakiem, ale zasilacz mam pożyczony, stacji niet a do telewizora wtykam "na zapałkę". Ale oczywiście choć dawniej była tego masa to teraz nic. Czemu? bo szukałem. Jak zwykle. Z syreną też tak miałem. Całe miesiące nie było, a jak już kupiłem na forum to się pojawiła, i to tanio.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
Witam
A ten Pionier 6161 to był z lampami ?
Prawidłowa nazwa to chyba Promyk 6161 .
pozdr.,.,.
A ten Pionier 6161 to był z lampami ?
Prawidłowa nazwa to chyba Promyk 6161 .
pozdr.,.,.
KS....
-
- 1250...1874 posty
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49
Jest taki Pionier, Promyki były raczej w bakielitowych skrzynkach, ich oznaczenie to "Promyk" 6171.
Właśnie powolutku składam takiego Pioniera I w skrzynce z mahoniowym, ślicznym fornirem mieniącym się w słońcu. Wyjątkowo spodobał mi się ten odbiornik mimo prostokątnej szybki z nieobrotową wskazówką
(ps. Szukam skali od takiego odbiornika, 231x72 nawet kopię)
Jest taki Pionier, Promyki były raczej w bakielitowych skrzynkach, ich oznaczenie to "Promyk" 6171.
Właśnie powolutku składam takiego Pioniera I w skrzynce z mahoniowym, ślicznym fornirem mieniącym się w słońcu. Wyjątkowo spodobał mi się ten odbiornik mimo prostokątnej szybki z nieobrotową wskazówką

(ps. Szukam skali od takiego odbiornika, 231x72 nawet kopię)
-
- 375...499 postów
Witam
Wczoraj "pod hala" było kilka radyjek:
U tej znjomej pani było Undine z DDR.Był tez promyk w bakellicie, ale uszkodzony.U Słowaków były 2 szt głosników w drenianej obudowie i było tez najciekawsze chyba radyjko pionowe , ale niestety nie dało sie ze skali odczytac co to za radio.Ale chyba produkcji niemieckej bo było na lampach E..11.
Ale chassis było silnie skorodowane , nie pytałem o cene.Była jeszcze chyba malutka Rozyna i chyba to tyle
Ja kupiłem 4 szt żarówek 6,3V/0,2A za 2,00zł.
pozdr,.,.,.
Wczoraj "pod hala" było kilka radyjek:
U tej znjomej pani było Undine z DDR.Był tez promyk w bakellicie, ale uszkodzony.U Słowaków były 2 szt głosników w drenianej obudowie i było tez najciekawsze chyba radyjko pionowe , ale niestety nie dało sie ze skali odczytac co to za radio.Ale chyba produkcji niemieckej bo było na lampach E..11.
Ale chassis było silnie skorodowane , nie pytałem o cene.Była jeszcze chyba malutka Rozyna i chyba to tyle

Ja kupiłem 4 szt żarówek 6,3V/0,2A za 2,00zł.
pozdr,.,.,.
KS....
-
- 500...624 posty
W tamtą niedzielę(w tą nie byłem) to ta rozyna w bakelicie kosztowała 30-40zł. A to radio pionowe to była telegrafia-wg znaczka na obudowie, nad skalą. A cena- jedyne 200zł. A ten Pionier I 6161 to tak, z lampami, choć jedna zbita. Cewki całe, mało rdzy, czyli w miarę cacy. Tylko o czym zapomniałem to o tym że jeszcze jedna gała zgubiła złotą zaślepkę.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 375...499 postów
WItam
Dzisiaj na giełdzie posucha w temacie lampowo-radiowym.Był tylko jeden odbiornik firmy "UNION",oraz Pionier , ale przerobiony na jakiś ersatz tranzystorowy i z obudowa podziurawiona dodatkowymi otworami.
ja kupiłem sobie do kolekcji miernik ręczny w stalowej obudowie za 10,00 zł
Pozdr,.,.,
Dzisiaj na giełdzie posucha w temacie lampowo-radiowym.Był tylko jeden odbiornik firmy "UNION",oraz Pionier , ale przerobiony na jakiś ersatz tranzystorowy i z obudowa podziurawiona dodatkowymi otworami.
ja kupiłem sobie do kolekcji miernik ręczny w stalowej obudowie za 10,00 zł
Pozdr,.,.,
KS....
-
- 500...624 posty
Coś tu pusto ostatnio... Dodam od siebie że cały czas mało rzeczy jest, ostatnio-2 i 3 tyg. temu(ale nie teraz bo nie byłem) jakiś facet miał mazura z dorobionym okiem, był stary philips angielski za 100zł ale ktoś go w środku "unowocześnił" nowymi brzydkimi kabelkami kolorowymi i anteną z alu folii wklejonej klejem polimerowym, ryzyko przeróbek wewnątrzukładowych było dla mnie zbyt duże i nie kupiłem. A to "pionieropodobne cudo" stoi cały czas, a to co ma w środku to najzwyklejsza śnieżka jest
Na oko zresztą widać że środek klocka dzierżoniowskiego, a tylko śnieżka jest taka mała.
Kupiłem sobie rozwalony protimeter bo mi się sondy spodobały
, a na odchodnym jakiś hasiok oddał mi za darmo Beskida bo zaczęło padać. Sprawny na wszystkich zakresach
(ukf przestrojony ale rozstrojony) i w całkiem przyzwoitym stanie(nie ma tylko suwaków i obudowa na brzegu przypalona).
Pozdrawiam!

Kupiłem sobie rozwalony protimeter bo mi się sondy spodobały

Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Ten Mazur z dorobionym okiem był w najrzadszej wersji skrzynki:bartek1025 pisze:Coś tu pusto ostatnio... Dodam od siebie że cały czas mało rzeczy jest, ostatnio-2 i 3 tyg. temu(ale nie teraz bo nie byłem) jakiś facet miał mazura z dorobionym okiem,
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1023
bodaj rzadziej spotykany na allegro niż pionier 48. Smród menelstwa na ostatniej giełdzie w tej wcześniejszej alejce był wyjątkowo nie do wytrzymania. Prędko mnie tam nie zobaczą.
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 500...624 posty
Nie masz racji. Widziałem go dwa razy z rzędu i za każdym razem się mu przyglądałem, i miał jedną z najczęstszych skrzynek:
http://oldradio.pl/img/pionier/ob-DRE-3.jpg
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Skoro mu się za każdym razem przyglądałeś, to najwyższa pora zacząć nosić okulary.bartek1025 pisze:Nie masz racji. Widziałem go dwa razy z rzędu i za każdym razem się mu przyglądałem, i miał jedną z najczęstszych skrzynek:
Pozdrawiam.
Wprawdzie mam już jednego takiego Mazura, ale żal było go nie kupić. Za ile był wystawiony?, pytałeś o cenę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kamil Jabłoński
-
- 1250...1874 posty
Re: Giełda "pod halą" w Krakowie
Najrzadsza skrzynka, od jakiegoś czasu bezskutecznie poluję na ta wersję.
-
- 500...624 posty
Re: Giełda "pod halą" w Krakowie
No i teraz mi głupio. Już się nie odzywam_ _ _