Radioodbiornik Wirtuoz 3231

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radioodbiornik Wirtuoz 3231

Post autor: walllker »

Witam kolegów, wczoraj po wizycie u kolegi Kraza i otrzymaniu fajnych prezentów w tym radia Wirtuoz 3231, a zarazem obejrzeniu wspaniałej kolekcji jego radioodbiorników, usiadłem do radyjka jak w tytule. Stan oceniam na całkiem niezły, obudowa w dobrym stanie, drobne ubytki i lekko spękana powłoka lakiernicza. Przełącznik klawiszowy wymagał przeczyszczenia i przesmarowania, chodzi już jak nówka, głośnik zjadły myszy, ale cewka jest dobra a znajomy membranę mi wymieni, do tego urwana linka skali od UKF, ale to żaden problem już naprawione. Mam jednak problem z częścią elektroniki, po przejrzeniu okazało się że cewka na antenie ferrytowej od fal długich nadgryziona przez myszy, tu pierwsze pytanie czy koś wie jaką liczbę zwojów ma cała antena, żeby nawinąć od nowa, przyznam że idę na łatwiznę bo jak będzie brak informacji to grzecznie policzę zwoje, jest to wykonalne :D . Druga kwestia to cewka heterodyny fal długich tam mysz skosztowała uzwojenia, i to tak że kilkanaście zwojów leżało wewnątrz radia luzem, tu będę miał większy problem z doliczeniem się ile trzeba nawinąć, może ktoś wie, no i najważniejsze czy ktoś posiada schemat tego radyjka, okazało się że nie tak łatwo go znaleźć a wzmacniacz m.cz totalnie milczy, trafo głośnikowe po wstępnych pomiarach OK, napięcia anodowe są, podmiana lamp nic nie dała, więc to co było najłatwiejsze do sprawdzenia to już zrobiłem, teraz trzeba trochę pomyśleć, a schemat na pewno by pomógł, a skan serwisówki to już marzenie. Jeżeli ktoś ma jakąś dokumentację tego radyjka i zechce się podzielić skanami to będzie super, gdyż na radiomuseum jest niewiele, podobnie jak na oldradio. Pozdrawiam
akim

Re: Radioodbiornik Wirtuoz 3231

Post autor: akim »

Z dokumentacją do tego radioodbiornika będzie ciężko. Znalazłem natomiast dwa ciekawe linki:

"Schemat i części do radia Wirtuoz"
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic837684.html

"Schemat radia Wirtuoz"
viewtopic.php?f=11&t=9300
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuje kolego, czytałem te tematy zanim założyłem nowy post i trochę mnie naprowadziły, Wirtuoz to mix pomiędzy Światowidem, Turandotem trochę Goplaną, z czego elektrycznie najbardziej podobny jest do Turandota, a montażowo do Światowida. O schemat ciężko więc z uwagi że mam czas to robię go sam na podstawie radia które mam, potem zamieszczę skany, przypuszczam że cewki i sposób strojenia będzie zgodny z Turandotem a o tym radiu mam trochę w jednej z książek, spróbuję stworzyć coś na pozór serwisówki i zamieszczę, na pewno wielu kolegów chętnie skorzysta
akim

Walllker proszę uprzejmie. Tak jak napisałeś, umieść swoją dokumentację, a z pewnością wiele osób będzie wdzięcznych i się ucieszy.
kraz

Post autor: kraz »

Witam wiadomość do Walllker w sprawie głośnika średnica zewnętrzna 22 cm, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Zdjęcia przesłałem znajomemu, najpóźniej jutro wieczorem będę wiedział czy się podejmie naprawy i jaka jest orientacyjna cena, resztę prześlę na PW jutro.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czy to jest na pewno głośnik od Wirtuoza? Mogę się mylić ale wydaje mi się że oryginalne były nitowane lub klejone a nie skręcane śrubami.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Na oldradio.pl jest foto wnętrza "Wirtuoza" i głośnik wygląda nieco inaczej (ma mniej otworów wentylacyjnych i w innym one są kształcie). Obwód magnetyczny jest skręcany trzema śrubami.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Na pewno to nie jest od Wirtuoza, konstrukcyjnie nie te lata (zawieszenie membrany).
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Koledzy spokojnie, to nie jest głośnik od wirtuoza, kolega Kraz podrzucił te zdjęcia w tym temacie z innego powodu, i nie dotyczą one wirtuoza, swoją drogą dokonałem postępu i znalazłem osobę która posiada serwisówkę Wirtuoza i chce ją sprzedać, narazie próbujemy umówić się co do kupna, zobaczymy jak temat się potoczy.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam kolegów, no i się udało mam dokumentację serwisową radioodbiornika Wirtuoz i Hejnał, do tego Światowid, Goplana, Turandot. Zapłaciłem za te papierska jak za zborze, mniejsza o to. Jak znajdę chwilę porobię skany i wrzucę na forum, swoją drogą przydało by się stworzyć na forum miejsce gdzie można by było wrzucać właśnie takie dokumentacje które ktoś ma a nie są dostępne w sieci, pozdrawiam. Temat uznaję za zamknięty.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam, załączam skany cudem zdobytej dokumentacji wraz z schematami radioodbiornika Wirtuoz 3231, mam nadzieję że się przyda także innym posiadaczom :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
akim

Walllker, należy Ci się wielkie podziękowanie, za to, że chcesz się podzielić dokumentacją, za którą sam zapłaciłeś. Popieram. Brawo!!!.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Walker 2 lata czekałem na te dokumentacje. Zapraszam na browarka pozdrawiam Kraza również obejrzałem kolekcję radyjek. Pozdrawiam Panowie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5