Ruski oscyloskop (c1-19b)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Ruski oscyloskop (c1-19b)
Wszedłem w posiadanie takiego oto oscyloskopu. Jest kompletny, po podłaczeniu do sieci lampy sie żarzą, jednak lampa oscyloskopowa nie daje oznak życia. Czy jest sens uruchamiać ten sprzęt? Czy taką lampe można kupić w rozsądnej cenie i wreszcie czy ktos ma moze schemat tego urządzenia lub chociaż podobnego 

-
- 2500...3124 posty
http://www.qrz.ru/schemes/detail/1977
tu jest C1-19 (a) może to pomoże
tu jest C1-19 (a) może to pomoże
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Odczyściłem troche tego grata i podłaczyłem jeszcze raz do sieci z otwartą obudową. Po oględzinach okazało się że dwie lampy świecą na fioletowo. Okazało się że obie lampy to stabilitrony sg15p-2 (СГ15П-2) Po wyjeciu jednej z nich pojawiła się nieostra drżąca linia na ekranie. Mam pytanie czy te stabilitrony powinny się normalnie żarzyć, czy takie świecenie na fioletowo jest objawiem uszkodziania lampy? W przypadku normalnej lampy nie miał bym wątpliwości ale tu jest inny getter i może tak ma być? Jaki jest koszt takiej lampy?
-
- 125...249 postów
Kręciłem, i jeśli stabilitron siedzi na miejscu to na lampie nie ma obrazu. Wydaje mi sie dziwne zeby akurat te dwie lampy(identyczne) były popsute i dlatego pytam czy ich świecenie na fioletowo jest naturalne.
Po wyjeciu pojawia się linia o długosci około 3/4 ekranu, moge ją przesuwać itp. Zaraz zresztą wrzuce jakąs fotke
Po wyjeciu pojawia się linia o długosci około 3/4 ekranu, moge ją przesuwać itp. Zaraz zresztą wrzuce jakąs fotke
-
- moderator
Tak jest. Stabilitron to lampa jarzeniowa, kolor świecenia zależy od wypełniającego ją gazu.Rapid130 pisze:Mam pytanie czy te stabilitrony powinny się normalnie żarzyć, czy takie świecenie na fioletowo jest objawiem uszkodziania lampy? W przypadku normalnej lampy nie miał bym wątpliwości ale tu jest inny getter i może tak ma być? Jaki jest koszt takiej lampy?
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Oscyloskop zadziałał, wystarczyło troche pogrzebać i obeszło się nawet bez wymiany elementów. Pojawił się natomiast inny problem.
Przebiegi są zniekształcane, jesli z generatora(karta dzwiękowa komputera) zapodam 50 Hz to obraz na ekrenie bedzie przedstawiał sinusoide o rosnacej częstotliwości od lewej do prawej. Dzieje sie tak na niektórych zakresach podstawy czasu. Moje podejrzenie pada na jakies kondensatory w generatorze podstawy czasu. Ktoś cos podpowie?
Przebiegi są zniekształcane, jesli z generatora(karta dzwiękowa komputera) zapodam 50 Hz to obraz na ekrenie bedzie przedstawiał sinusoide o rosnacej częstotliwości od lewej do prawej. Dzieje sie tak na niektórych zakresach podstawy czasu. Moje podejrzenie pada na jakies kondensatory w generatorze podstawy czasu. Ktoś cos podpowie?

-
- 625...1249 postów
metoda prywmitywana i nie dajaca rezultatow, wykazac moze tylko ewidentne uszkodzenia. Uplyw moze wystepowac jedynie pod napieciem na przyklad... i tak najczesciej jest......:::SQL:::... pisze:Może być duża upływność jakiegoś kondensatora .
Odlutuj jedną nóżkę sprawdz omomierzem na zakresie 10mohm jeśli wskarze poniżej 5mohm (zwijany) lub 2mohm (elektolit) to do wymiany .
Powtórz ten krok w przypadku wszystkich podejrzanych kondziorków![]()
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Wymienię wszystkie kondensatory w module podstawy czasu, tylko mam pewien problem gdyż nie mam pojecią co to sa za kondensatory i jakie moge zamiast nich wstawić. Konkretnie chodzi mi o oznacznenie MБГO, są to zdaje się olejowe. Teraz pytanie : czy moge zamiast nich wstawić elektrolity? Prawde mówiąc nie widze innej możliwości. 

-
- moderator
Tam na pewno nie pasują elektrolity. Dla mniejszych pojemności dawaj ceramiczne (ale nie ferroelektryczne!!! - uwaga wyglądają tak samo), dla większych styrofleksowe bezindukcyjne.Rapid130 pisze:Wymienię wszystkie kondensatory w module podstawy czasu, tylko mam pewien problem gdyż nie mam pojecią co to sa za kondensatory i jakie moge zamiast nich wstawić. Konkretnie chodzi mi o oznacznenie MБГO, są to zdaje się olejowe. Teraz pytanie : czy moge zamiast nich wstawić elektrolity? Prawde mówiąc nie widze innej możliwości. :roll: