Erres KY-418 - słaba czułość wejścia gramofonowego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

trasz
1 post
1 post

Erres KY-418 - słaba czułość wejścia gramofonowego

Post autor: trasz »

Mam radio Erres KY-418, którego próbuję użyć jako nagłośnienia. Źródłem dźwięku jest telefon. W miarę działa, ale mogłoby lepiej. Konkretniej:

1. Bardzo słaba czułość wejścia gramofonowego. Zakładałem, że będę potrzebował dzielnika napięcia, tymczasem telefon - na razie podłączony bezpośrednio - trzeba rozkręcić na maksimum głośności. Nie mam pojęcia, jak podejść do szukania problemu. Czy taki efekt może powodować uszkodzona lampa robiąca za przedwzmacniacz?

2. Trzeszczący potencjometr. Wymienić go, czy kombinować z jakimś sprayem do potencjometrów? W ogóle będę w stanie siedemdziesiąt lat po wyprodukowaniu tego radia znaleźć kompatybilny potencjometr?

3. Absolutny brak wysokich tonów. Przypuszczam, że prosty filtr robiący odwrotne RIAA powinien załatwić sprawę?

(Opis radia można znaleźć na http://www.vanderheem.info/ky418.html; schemat jest na http://www.vanderheem.info/KY418.pdf; lepszy schemat - z oznaczeniami lamp - na http://www.vanderheem.info/Philips_974A.pdf)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Erres KY-418 - słaba czułość wejścia gramofonowego

Post autor: tszczesn »

trasz pisze:1. Bardzo słaba czułość wejścia gramofonowego. Zakładałem, że będę potrzebował dzielnika napięcia, tymczasem telefon - na razie podłączony bezpośrednio - trzeba rozkręcić na maksimum głośności. Nie mam pojęcia, jak podejść do szukania problemu. Czy taki efekt może powodować uszkodzona lampa robiąca za przedwzmacniacz?
Raczej nie. Wtedy miałbyś ciszę albo bardzo zniekształcony dźwięk. Bardzo możliwe, że poziom napięcia na wyjściu telefonu jest po prostu mały, w końcu ma ono służyć do napędzania niskoomowych słuchawek. 10mW na 32Ω to napięcie 0.55V, A jak na wejście gramofonowe to nie taka duża czułość
trasz pisze:2. Trzeszczący potencjometr. Wymienić go, czy kombinować z jakimś sprayem do potencjometrów? W ogóle będę w stanie siedemdziesiąt lat po wyprodukowaniu tego radia znaleźć kompatybilny potencjometr?
Spray nic trwałego nie da. Możesz spróbować, ale nie nastawiałbym się na trwałą poprawę. Potencjometr można rozebrać i albo wyczyścić jak problem jest w brudzie, przesunąć nieco ślizgacz jak jest wytarta ścieżka oporowa (i konstrukcja ślizgacza pozwala na jego ruszenie). Nie powinno być też problemu z zakupem nowego potencjometru o pasujących parametrach, większym problemem może być średnica i długość ośki.
trasz pisze:3. Absolutny brak wysokich tonów. Przypuszczam, że prosty filtr robiący odwrotne RIAA powinien załatwić sprawę?
Nie, to jest wejście liniowe, więc filtr any-RIAA nie ma tu nic do roboty. Dla testów odłącz sprzężenie zwrotne (to dodatkowe, dzielone uzwojenie na transformatorze głośnikowym - najlepiej odlutuj wszystkie trzy przedowdy od transformatora i połącz je razem) , może problem leży w uszkodzonych elementach w sprzężeniu, może uszkodzony jest kondensator C77. Ewentualnie winny jest sam głośnik, próbowałeś podłączać głośnik zewnętrzny?