Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: tomek_miszczyk »

Kolego RCA moze masz racje,chyba.
Plytki i scalaki kupilem w AVT.
Elementy Kupilem w TME.
Kondensatory,rezonator byly podmieniane na inne wartosci i na przewlekane.
Elementy lutowane b.starannie.
Teraz jestem we Wloszech,przepraszam wszystkich ,ze nie wyslalem zdjec z Ponypro,ale zrobie to jak przyjade w 100procentach.
Dalej poszukujem kogos kto nie daleko mnie mieszka i ma chodzacy miernik ,aby sprawdzic atmege<skarzysko-kamienna>.
Pozdrawiam Wszystkich z zimnej i deszczowej Italii.
tomek_miszczyk
tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Mam duzo czasu wiec otworzylem sobie program AVR8BURN-0-Matv2 i cos ciekawego zobaczylem koledzy, a mianowicie:
1.przy ustawieniu przez kolege Lukasz_t <avr STUDIO>fusebitow HIG 0xC9,LOW 0xEF rezonator powinien byc od 8,0Mhz do16,0Mhz.
Dalsze ustawienia to SPIEN-v,CKOPT-v,BOOTSZ1-v,BOOTSZ0-v,SUT0-v
2.Przy ustawieniu TRAXMANA HIGH 0x99,LOW 0xEF rezonator powinien byc od 3,0Mhz do 8,0Mhz.
Dalsze ustawienia to JTAHEN-v,SPIEN-v,CKOPT-v,BOOTSZ1-v,BOOTSZ0-v,SUTO-v.
3.Przy ustawienu HIG 0x89,LOW 0xEF rezonator powinien byc od 8,0Mhz do 16,0Mhz.
Dalsze ustawienia to JTAGEN-v,SPIEN-v,CKOPT-v,BOOTSZ1-v,BOOTSZ0-v,SUTO-v.
Koledzy to jak powinno byc na prawde?
Czy ktos sie pomylil podajac w punkcie 2 <moim> do ogolnej widomosci wszystkim.?
Obrazkow z tego programu nie umiem przekazywac ,wiec napisalem chyba jasno co zobaczylem i porownalem.Wszystko rozchodzi sie o atmege 16 i o fusebity<te nieszczesne>przez ktore mam nie chodzacy miernik.Mam jeszcze jedno pytanko Koledzy ,a moze blad tkwi w wyswietlaczu LCD,moze mam nie wlasciwy i on nie kuma sie z tymi fusebitami?
tomek_miszczyk
tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Koledzy plytke i wyswietlacz wyslalem do AVT
Oni mi odpisali,ze Problem leży w różnorodności sterowników w wyświetlaczach LCD4x20.
Problem bedzie usuniety jak program bedzie poprawiony i przystosowany do nowych typow wyswietlaczy.
Teraz musze sie uzbroic w czas aby to zostala poprawione.
tomek_miszczyk
bun220
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bun220 »

Gdzie kupowałeś wyświetlacz ?? Z tymi z allegro nie miałem nigdy problemu ?? biały,niebieski i zielony wszystkie chodziły.
Wyświetlacze kupowałem kilka miesięcy temu w poniższej firmie i nie było żadnego problemu.

http://allegro.pl/art-nowe-lcd-4x20-g-s ... 42244.html

Posiadam kilka układów scalonych z AVT które kupiłem na zapas, więc jakbyś był chętny mogę odsprzedać 100% chodzące z powyższymi wyświetlaczami.
Bawiłem się w programowanie tych scalaków i niestety po zczytaniu programu skasowaniu i zaprogramowaniu od nowa wyświetlacz nie chodzi ! dopiero ręcznie trzeba fusebity ustawić i wyświetlacz zaczyna prawidłowo wyświetlać.
Nie wiem skąd jesteś ale jeżeli z okolic Krakowa posiadam chodzący miernik lamp AVT , programator , układy scalone więc z uruchomieniem i sprawdzenie co mu dokładnie dolega nie powinno być problemu.
Czy miernik po włączeniu daje oznaki życia w postaci odgłosu z brzęczyka ?
tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Czesc Kolego.Twoje wyswietlacze maja sterowniki HD44780 i dlatego dzialaja.
Moje wyswietlacze sa kupione w TME i takie same sa tez w AVT i nie dzialaja bo jak sie okazuje maja inne sterowniki,nowsze i nie kumaja sie z programem tak odpowiedzial mi AVT.
Ja bede w domu pod koniec wrzesnia i kupilbym od Ciebie na 100procent dwa a jak masz ich wiecej to tez jakos bysmy sie dogadali,tak mysle.Jedna plytke prawie ubrana wyslalem do AVT ale druga mam pelna tylko bez wyswietlacza.
Jestem ze Skarzyska,droga do Krakowa jest prosta i nie byloby problemu dojazdu do kolegi.
Jedna plytke prawie ubrana wyslalem do Avt jak pisalem wyzej ale druga mam cala oczywiscie bez wyswietlacza.
Dziekuje,ze kolega odpisal,czekalem dosc dlugo ale sie doczekalem.
Chcialbym sie jakos z kolega skomunikowac,bp jak bym byl w domu to bym dal znac
Jeszcze raz dziekuje.
tomek_miszczyk
mam podac telefon,gg czy emajl
tomek_miszczyk @o2.pl
bun220
75...99 postów
75...99 postów

Pytanie do autora programu.
Czy modyfikacja programu pod kątem większej ilości nastaw definiowanych przez użytkownika np 50/50 30/70 0/100 jest możliwa i bardzo inwazyjna w program ?
W zasadzie 0/100 jest najbardziej sensowna ( czy najprostsza do przeprogramowania ? ) można w 100% wpisać lampy które najczęściej mierzymy.
Teraz radzę sobie w inny sposób przekładając procesora z programem, tylko taki sposób jest odrobinę upierdliwy :-(

PS
tomek_miszczyk
pisz na PW. to się skontaktujemy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

EEPROM używany do zapamiętania części edytowalnej katalogu jest całkowicie zajęty. Teoretycznie można by przejść na ATmega32 i zwiększyć liczbę pozycji definiowanych przez użytkownika.
Tomek
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Taka moja sugestia - a może by spróbować jednak wyrzucić katalog z procesora do zewnętrznej pamięci (na pierwszych wersjach PCB było chyba miejsce na 24C512) i być może nie było by potrzeby zmiany samego procesora. Dolutowanie zewnętrznego EEPROMu do płytki z AVT też chyba nie było by specjalnie trudne.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

bun220 pisze:Teraz radzę sobie w inny sposób przekładając procesora z programem, tylko taki sposób jest odrobinę upierdliwy :-(
Przygotuj tablicę z używanymi lampami tak, jak to opisano w wątku, wkleję do programu jako katalog stały.
velsper pisze:Taka moja sugestia - a może by spróbować jednak wyrzucić katalog z procesora do zewnętrznej pamięci (na pierwszych wersjach PCB było chyba miejsce na 24C512) i być może nie było by potrzeby zmiany samego procesora. Dolutowanie zewnętrznego EEPROMu do płytki z AVT też chyba nie było by specjalnie trudne.
Wszystko by się dało zrobić, ale przyznam, że jeszcze nie przeszedł mi wstręt do programu miernika. W dodatku ostatnio mam sporo pracy.
Tomek
bun220
75...99 postów
75...99 postów

Mam zrobić zestawienie według załącznika na stronie 3 gdzie traxman umieścił załącznik "zestawienie lamp.xls"

Czy bez dużego nakładu czasowego dało by się w miedzy czasie lub przy okazji zrobić program w którym wszystkie pozycje są do ręcznego edytowania, ręczne wpisywanie jest uciążliwe ale można wpisać w pamięć 100% własnych lamp.
Listę już mam przygotowaną tylko poczekam aż udzielisz odpowiedzi jak mam ją przygotować.

Założenie ATMEGI 32 i poszerzenie własnych nastaw wiąże się z dodatkowymi zmianami programowymi ?

oczywiście na razie dziękuję.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Gdzieś w wątku (raczej pod koniec) powinna być aktualna lista lamp. Robiłem już jakąś dedykowaną, najlepiej skontaktuj się z autorem. Na razie nie ma szans na poważne zmiany w programie.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:arrow: tomek_miszczyk, dostałem z redakcji EP Twój miernik, przeprogramowałem procesor i wyświetla dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Ale fajnie,to moj miernik dziala.
Bardzo dziekuje za uratownie go.
Czy byly trudnosci?
Jeszcze raz b.dziekuje.
tomek_miszczyk
ps.
wierzylem,ze sie uda cos zrobic z tym fantem i w Kolege Tomasz Gumny.

Jeszcze jedno pytanie o ktorym zapomnialem wyzej napisac
1.Kiedy bede mial ten uklad u siebie?
2.Ja podawalem do Avt nowy adres na jaki mieliby wyslac ten uklad zrobiony
3.ile to bedzie kosztowac?
4.Czy kolega Tomasz Gumny bedzie go wysylal do mnie,czy Avt?
tomek_miszczyk

Posty scaliłem. TG
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

tomek_miszczyk pisze:Czy byly trudnosci?
Nie i to mnie martwi. Wlutowałem listwę kołokową w LCD, przeprogramowałem kontroler i działa.
tomek_miszczyk pisze:1.Kiedy bede mial ten uklad u siebie?
2.Ja podawalem do Avt nowy adres na jaki mieliby wyslac ten uklad zrobiony
3.ile to bedzie kosztowac?
4.Czy kolega Tomasz Gumny bedzie go wysylal do mnie,czy Avt?
Czekam na odpowiedź z AVT.
Tomek
tomek_miszczyk
50...74 posty
50...74 posty

Kolego Tomasz Gumny ,czy bedzie mozliwe na tym forum jakos pomoc innym skladacza jak zastosuja nowy wyswietlacz?
Szkoda bylaby aby miernik ladowal w koszu jak nie bedzie dziala przez glupi wyswietlacz.
Nie wszyscy sa uparci tak jak ja .
Ja walczylem juz od strony 76 i od poczatku tego roku 2013.
Mysle,ze da sie jakos dobrze zapisac to co kolega zrobil aby uruchomic z nowym wyswietlaczem,laikom nie kumatym w informatyce do ktorych ja sie zaliczam.
Jeszcze raz b.dziekuje za wyrozumialos i pomoc.
tomek_miszczyk