linka skali Juwel 2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

linka skali Juwel 2

Post autor: romanradio »

Witam!
Potrzebna pomoc,opis obiegu linki strojenia głowicy UKF.Czy któryś z Sz.kolegów z powodzeniem(brak poślizgu) zastąpił oryginalną linkę jakąś inną, jeśli tak to jakiej średnicy?
pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: linka skali Juwel 2

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Romanie, od lat używam stalowej linki 0.45mm powlekanej jakimś tworzywem. Pomimo że sama linka jest dosyć śliska to na rolkach zero poślizgu. Jakieś dwa lata temu za szpulkę 100m zapłaciłem ok. 10 zł.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Taką powlekaną cieniutką folią linkę kupiłem niedawno w sklepie z przyborami do robienia biżuterii - np. korali, naszyjników etc. Jej najważniejsza zaleta to absolutny brak rozciągliwości, więc doskonale się nadaje do napędu skali, kondensatorów czy wariometrów. Taki sklep jest np. w Galerii Mokotów na pierwszym piętrze, a także przy Puławskiej niedaleko rogu Madalińskiego. Jeśli nie znajdziesz w Chrzanowie - daj cynk, to pójdę i kupię dla Ciebie parę metrów (to jest b. tanie) - mam blisko - włożę do koperty i wyślę. Akordeonista.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam Koledzy
Nie w tym przypadku.Mam linką stalową (z Allegro-"japis") z powodzeniem goni w niektórych radyjkach.Tak samo linka wędkarska ,żyłka,nić tapicerska(dziesiatka).Ale w tym Juwelku oryginalna linka/ co prawda po 60-latach/ zerwała się wskutek silnego oporu mechanizmu strojenia indukcyjnego głowicy-zdeformowane prowadzenie rdzeni w rurkach(korpusach) cewek,także tarcie płaskiego elementu o mimośród koła napędowego,trzeba to naprawić/a nie zmieniać na pogarszającą sprawę silniejszą sprężynkę odciągającą .Myślę,że nawiercę i wsadzę w tę"wajchę" kulkę,podginając co nieco,aby nie zmienić zakresu przestrajania.No więc nadal upieram się,że musi być linka "tekstylna"niczym nie powlekana.Na wąskiej rolce jest miejsce na ok 1,5 zwoja,(ile ma być? nadal nie wiem!) tylko taka linka będzie chodzić bez poślizgu.Ponawiam prośbę o schemat obiegu linki,jest na Elektrodzie do pobrania,ale tam nie działam,w przeciwieństwie do niektórych kolegów z naszego grona.Można ten napęd nałożyć metodą prób i błędów,ale to marnowanie czasu,jeśli można skorzystać z gotowej recepty,czyż nie?
pozdrawiam wszystkich wakacyjnie Roman.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

Te obrazki z Elektrody to takie dość "robocze", ale może pomogą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witaj jaworeczek
dziękuję za pomoc,wszystko ok! pozdrawiam R.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Romanie, zapewniam Cię że nie ma nic lepszego jak stalowa lineczka. Mam w tej chwili na warsztacie "Juwelka 2" i jest to kolejne radyjko gdzie założyłem w/w linkę i śmiga jak masełko. Gdyby Cię to urządzało to mogę zdjęcie na komórkę wysłać. Pozdrawiam.