Menuet UKF 20303
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Menuet UKF 20303
Witam, właśnie remontuję radio jak w tytule, wygrzebałem je kiedyś na jednej oczyszczalni ścieków, leżało w magazynku, w wodzie, aż żal było patrzeć, zabrałem, poczekało na półce kilka lat by nabrać mocy urzędowej aż w zeszłą sobotę przystąpiłem do naprawy. Standard, brud i rdza do tego cewki anteny ferrytowej jak i obwodów Heterodyny dla fal D i S zjedzone przez myszy, ale serwisówkę mam, to i zregenerowałem, wyczyściłem radio, sprawdziłem wstępnie obwody no i uruchomiłem, zacząłem od tego co proste, czyli zasilacz i m.cz, poszło bez bólu, no to wsadziłem najpierw ECH81, sprawdziłem czy w ogóle wzbudza się heterodyny i daje stroić, wynik OK, no to wsadziłem EBF89 i EM84 no i zaczęły się cuda, po pierwsze wzmacniacz m.cz bardzo cicho zaczął buczeć, EM84 cała świeci na zielono, mimo braku dostrojenia, a po chwili rezystor R20 i kondensator C36 w obwodzie detektora zrobiły "BUMMM", nigdy coś takiego mnie nie spotkało w obwodzie detektora, sprawdziłem diody, które umarły, no więc włożyłem nowe DOG58, nowe R20 i R21 i C36, włączam i znowu "BUM" R20 praktycznie odparował bo rozerwało go na pół, C36 eksplodował, diody obie mają przebicie, wyjmuję EBF89 i mierzę napięcie na R20/21 a tam przy wyjętej lampie 70V, patrze na schemat i drapie się w głowę skąd, no to mierzę filtr 1D22R i tu mina mi rzednie bo pomiędzy wszystkimi nóżkami mam przejścia rezystancja od 1 do 102omów, otwieram filtr wygląda na oko ładnie, wyciągam i powtarzam pomiary i to samo pomiędzy zaciskami AC 3,9om, pomiędzy AB i AC 102 omy, pomiędzy zaciskami ACDF 104omy a pomiędzy DE i EF 101om odpowiedź prosta analizując schemat tak nie powinno być ewidentnie filtr ma przebicia, ale zanim przystąpie do przewijania, bardzo proszę o ile ktoś ma opis tego filtru, chodzi mi do których zacisków która cewka, mile widziany jakiś rysunek, piszę o to bo jeszcze się łudzę że tak ma być
choć wiem że jest źle, a na sama myśl o przewijaniu p.cz niedobrze mi się robi

Re: Menuet UKF 20303
Witam, co się kolega będzie męczył z nawijaniem, jak by przypadkiem przejeżdżał przez Turek to oddam zwłoki Menueta za darmo mam samo chassis na wydaniu, zapomniałem o nim bo bym już dawno wrzucił na forum, pozdrawiam Hieronim.
PS zapomniałem koniecznie i bezwarunkowo trzeba powymieniać kondensatory gipsowe o ile są nawet bez mierzenia.
PS zapomniałem koniecznie i bezwarunkowo trzeba powymieniać kondensatory gipsowe o ile są nawet bez mierzenia.
-
- 625...1249 postów
Re: Menuet UKF 20303
Witam kolegę, pewnie że nie pogardzę, bo dziś po długich walkach co prawda przewinąłem ten filtr, ale coś mizernie bo udało mi się ruszyć z p.cz dla AM, ale dla FM to nijak się chce zestroić, co gorsza ruszył mi tylko zakres KI, KII i S, po moich nawijaniach cewek, na tych zakresach radio gra głośno i wyraźnie, czego nie mogę powiedzieć o D bo nijak się chcę dać zestroić, coś nawywijałem przy przewijaniu cewki i p.cz nie chce wyjść 465kHz tylko zawsze 605kHz, więc ani filtrem, ani tym bardziej jak okażą się sprawne cewkami nie pogardzę, tyle że w turku byłbym koniec sierpnia pierwsza połowa września, chyba że kolegę z pracy namówię, bo pochodzi z Turku i jak pojedzie odwiedzić rodziców to będzie tak uprzejmy i może posłuży jako listonosz, jak nie to sam odwiedzę turek, aż tak najdalej nie mam, tyle że dopiero koniec sierpnia początek września, oczywiście najpierw się skontaktuję i zapytam czy termin odpowiada