Diora Sonata - trafa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Samson
500...624 posty
500...624 posty

Diora Sonata - trafa

Post autor: Samson »

Bardzo bym prosił o pomoc w podłączeniu obu traf. Ze schematu mało widać. Prosiłbym bardzo o zdjęcie spodu chassis gdzie jaki kabelek przychodzi. Pomóżcie :cry:
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Re: Diora Sonata - trafa

Sytuacja wygląda następująco:
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Wysyłam jeszcze pomocnicze zdjęcia trafa i płytki:
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Wysyłam jeszcze pomocnicze zdjęcia trafa i płytki:

Proszę koledzy pomóżcie mi zlokalizować miejsca gdzie powinny być przylutowane te przewody. I jeszcze gdzie przylutować kable zasilania gramofonu. Proszę o zaznaczenie połączeń na załączonych zdjęciach. Proszę pomóżcie :cry:
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
Nie chciałbym abyś sobie nie pomyślał,że nikt z kolegów nie chce Ci pomóc.Rozumiem to,że pomimo schematu masz problem.Twoje pytania należą jednak do kłopotliwych, z tego co kojarzę były chyba 3-4 odmiany Sonaty i wcale kolory przewodów nie muszą być identyczne.Gdybyś podał w profilu skąd jesteś,możliwe,że w pobliżu/"o rzut oszczepem " mieszka bardziej zaawansowany kolega i pomoże "od ręki"O taki pełny profil apelowało już na forum kilku kolegów,także ja.Wyciągnąłem na światło dzienne Sonatę 22002,może Ci to pomoże.Przewód przy potencjometrze(miejsce montażu) chyba sam znajdziesz.A zresztą można to zrobić na zasadzie "przylutować-załączyć i uciekać"
pozdrawiam
442 (Kopiowanie).JPG
Idodatkowo opis:
trafko głośnikowe-patrząc od str. skali: OD LEWEJ na łączówce
punkt1 -rezystor 10kom i c 1,8nF
pkt2-wolny
pkt3-przewód zielony(od drugiej strony R10kom i żółty)
pkt 4-przewód w koszulce olejowej do górnego wyjścia z trafka(z drugiej strony przewód zielony i biały w ekranie)
pkt5-prz. zielony(z drugiej strony różowy do głośnika i C1,8nF)
masa na trafku- ekran białego i biały do głośnika bocznego)
Trafo sieciowe-patrząc od TYŁU:
na blaszkę wewn. bezpiecznika 2 przewody-jeden do zasilania gramofonu,drugi do kabla sieciowego
Łączówka pozioma na trafie:
pierwszy z lewej pkt lutowniczy przed podstawką EL84
ten po prawej idzie pod chassis do wyłącznika klawiszowego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki za pomoc, ale kable przy trafie głośnikowym mam podłączone do niego. Chodzi mi o to gdzie mają one swój drugi koniec (te które zaznaczyłem).
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam
przewód zielony z foto P7250304 idzie na +(plus) prostownika selenowego.
przewód przy potencjometrze,u Ciebie czerwony,u mnie zielony idzie na C 0,47uFna bocznym styku potencjometra
przewód pomarańczowy z 5 styku łączówki na trafku głośnikowym idzie na n7 lampy EL84
przewód czerwony(ten z prawej) na poziomej łaczówce na trafie sieciowym idzie na styk wyłącznika klawiszowego,tam także jest dołączony drugi z kabli zasilania silnika gramofonu
z pkt K7 na płytce chassis biały przewód idzie na minus kond. elektrolitycznego,tego z podkładką izolacyjną pod nim.
pozdrawiam R.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

romanradio pisze:Witam
przewód zielony z foto P7250304 idzie na +(plus) prostownika selenowego.
przewód przy potencjometrze,u Ciebie czerwony,u mnie zielony idzie na C 0,47uFna bocznym styku potencjometra
przewód pomarańczowy z 5 styku łączówki na trafku głośnikowym idzie na n7 lampy EL84
przewód czerwony(ten z prawej) na poziomej łaczówce na trafie sieciowym idzie na styk wyłącznika klawiszowego,tam także jest dołączony drugi z kabli zasilania silnika gramofonu
z pkt K7 na płytce chassis biały przewód idzie na minus kond. elektrolitycznego,tego z podkładką izolacyjną pod nim.
pozdrawiam R.
Gdzie jest punkt K7? I który styk lampy EL84 to n7? Proszę o naprowadzenie :cry:

A ten zielony co ma iść do prostownika to już jest taki kabel od kondensatora do plusa na prostowniku. Od tego kondensatora odchodzi też czerwony kabelek który łączy się z rezystorem na trafie głośnikowym i od tego rezystora idzie też kabelek zielony niepodłączony.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam
podam Ci na pw mój nr tel.podpowiem co i gdzie masz podłączyć
pozdrawiam
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Wszystko przylutowałem. Nastąpiła pierwsza próba uruchomienia. Lampki zaświeciły się i gramofon działał. Wstawiłem wszystkie lampy, uruchomiłem jeszcze raz radio, ale żadna z lamp się nie żarzyła i EF89 miała iskrzenie w środku. O co może chodzić?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Wypadało by pomierzyć napięcia zanim się zainstaluje lampy. Podobnie dobrze jest uruchamiać przez żarówkę 60W-100W, wszystko to dla bezpieczeństwa odbiornika.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

W woli ścisłości: magiczne oko świeciło się jasno, żarzyła się ECH81, EF89 miała te iskierki, a EF80 i EL84 wogóle się nie żarzyły. Dodam, że EL84 bardzo kiepsko siedzi w podstawce.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Niestety, ale tak się zazwyczaj kończy podłączanie "na kolory" kabelków, bez wiedzy, co i jak się właściwie podłącza. Choć ta Sonata to tak prosty odbiornik, że ciężko się pomylić...
Powinieneś pobawić się w szukanie połączeń ze schematem, zawsze miło tak znać dany odbiornik.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Alan.Z pisze:Wszystko przylutowałem. Nastąpiła pierwsza próba uruchomienia. Lampki zaświeciły się i gramofon działał. Wstawiłem wszystkie lampy, uruchomiłem jeszcze raz radio, ale żadna z lamp się nie żarzyła i EF89 miała iskrzenie w środku. O co może chodzić?
Alan.Z pisze:W woli ścisłości: magiczne oko świeciło się jasno, żarzyła się ECH81, EF89 miała te iskierki, a EF80 i EL84 wogóle się nie żarzyły. Dodam, że EL84 bardzo kiepsko siedzi w podstawce.
Witam
i tak mimo braku multimetra jakoś sobie radzisz.Z Twojego opisu działania radia wynika,że przewody masz podłączone prawidłowo.W tym radyjku ma być lampa EBF89,a nie EF89-to nie to samo!Prawdopodobne usterki to: wadliwa EBF89-zwarcie m/elektrodowe,(sprawdż,czy iskrzy w samej lampie,czy nie pod nią na podstawce)oraz co się b. często zdarza w radyjkach lampowych z płytką drukowaną-wadliwe lutowania na nóżkach podstawek lamp.Należy najpierw lutownicą zebrać trochę lutowia ,oskrobać do czysta nóżki podstawki ,a następnie porządnie polutować używając oprócz lutowia także kalafonii.Ponieważ uruchomienie radia jest jak na razie dla Ciebie terra incognita sprawdż taką niby oczywistą rzecz,czy lampy ECH81/ EBF89/EF80 są na swoich miejscach.Dod. uwaga -w niektórych typach lamp żarzenie jest mało widoczne,trzeba dobrze się przyjrzeć od góry.
powodzenia R.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Jest EBF89. Mój błąd. Iskrzy się w samej lampie. Akurat tylko z tą sonatą mam takie problemy. Reszta odbiorników (a mam ich trochę) nigdy nie sprawiała mi problemu. Być może dlatego, ze schemat sonaty jest akurat nie do końca zgadzający się ze stanem faktycznym. A jak na złość nie mam teraz pod ręką multimetra i muszę inaczej działać. A z lampami EF80 i EL84 możliwe, że mają ledwo widoczne żarzenie i po prostu nie zauważyłem. Musze sprawdzić jeszcze raz. Ale moim zdaniem EBF89 raczej jest uszkodzona, ponieważ samo radio wyglądało pod względem elektrycznym i technicznym kiepsko. Pocieszający jest fakt, że mieszkające tam myszy nie ruszyły traf.