Zalew dziwnych "użytkowników"

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

admin
administrator

Zalew dziwnych "użytkowników"

Post autor: admin »

Witam
25 września nastąpił dziwny jednorazowy wzrost liczby użytkowniów na Forum - aż 47. Wynikło to prawdopodobnie z faktu, że informacja o forum pojawiła się w jakimś miejscu, w którym lepiej aby się nigdy nie pojawiła.
Od tego momentu walczę z zalewem rejestrowania się na Forum dziwnych użytkowników z różnych krajów. Praktycznie każdego dnia usuwam kilka takich osób z bazy Forum. Niektóre domeny musiałem zablokować (xxx.it, xxx.ru itp).
Piszę o tym, aby przestrzec wszystkich przed wchodzeniem na strony www takich "gości". Można się przy tym narazić na niechciane ataki ze strony tych stron.
W miarę możliwośći kasuję użytkowników z domen zagranicznych, którzy nie wysyłają żadnych postów. Mam nadzieję, że po jakimś czasie to zamieszanie zniknie i znowu Forum będzie wyłącznie oazą spokojnych (w miarę) dyskusji merytorycznych.
Ostatnio zmieniony wt, 22 listopada 2005, 19:34 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

:arrow: admin napisał:
Można się przy tym narazić na niechciane ataki ze strony tych stron.

Zgadza się,kilkakrotnie poszukując schematów na ruskich stronach spotkałem sie z szybką rewizytą usiłującą popatrzyć co mam w komputerze.Tak więc słuszna uwaga - trzeba uważać.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Po wstępnych oględzinach stwierdziłem iż na forum jest obecnie zarejestrowanych 229 osób które nawet jednego posta nie napisały ??? Spory odsetek milczących :cry:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
To prawda. Procentowy udział pasywnych Użytkowników jest na szczęście na tle innych for dyskusyjnych stosunkowo niewielki.
Nie ma (na szczęście) obowiązku wypowiadania się na forum :) .
Co inego, gdy Forum jest wykorzystywane do "wciskania" pojejrzanych reklam i adresów. Przed chwilą dosłownie musiałem wykasować dwóch takich pseudoużytkowników.
Alek

Post autor: Alek »

Wystąpiła właśnie sytuacja, w której został skasowany cały wątek. Praktykę taką zastosowałem wobec "dziwnego użytkownika", przy czym został on w języku angielskim poinformowany o powodach skasowania wątku.
Będę tak czynił, gdy wątek jest nieczytelny (tak było tym razem) i zawiera podejrzane linki. Wątki takie nie kwalifikują się nawet do kosza (stanowiłyby potencjalne zagrożenie dla osób przeglądajacych kosz), tylko do bezpośredniego usunięcia.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Tacy tajemniczy uzytkowniki sa wpisywani automatycznie przez t.zw. webrobots ktore wyszukuja fora i umieszczaja reklamy i inna mielona szynke. Wysylanie maili do nich nie ma zadnego znaczenia, nowe wersje programu obslugujace forum maja juz ponoc zabezpieczenia przed takimi akcjami.
Aleksander Niemand
500...624 posty

Witam
Trzeba zrobić weryfikację po e-mail i hasło obrazkowe
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

:lol: Już padł rekord 133użytkowników :lol:
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie ...:::SQL:::... to do Ciebie nalezy rekord, i to jest srednio 4,78 postow/dzien.
Zastanow sie troche, tu nie chodzi o ilosc.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

macska pisze:Nie ...:::SQL:::... to do Ciebie nalezy rekord, i to jest srednio 4,78 postow/dzien.
Zastanow sie troche, tu nie chodzi o ilosc.
Co chcesz od niego - uzależnił się od internetu - to ponoć dość powszechne ostatnio (między innymi moja żona cosik często w monitor ostatnio się gapi) :D :D

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Skojarzyłem taki natłok użytkowników z atakiem tego typu :D A co ja mam poradzić że oprócz hobby i triody to ja żadnych sensownych zajeć nie mam :cry: Nie chciałbym zalewać triode smutkami swymi ale dziewczyny nie mam , kumpli też , na imprezach nie umiem się bawić więc zostaje Trioda i hobby . Przepraszam że troszkę dziwne rzeczy czasami piszę , że ortografia nie taka jak powina , że troszke za bardzo angażuję się w porównaniu z moją wiedzą w to forum . Staram się ograniczyć ilość postów pytając się ALKA o sensowność co bardziej zakręconych postów które chciałbym napisać .

Pozdrawiam :D

PS To co oczywiste dla ciebie nie musi być dla wszystkich zwłaszcza że różnica wieków , kultur itp. itd. .
PS2 Aż tyle postów co dzien :shock: :shock: :shock:

[dodano po namyśle]
Idel pisze:Co chcesz od niego - uzależnił się od internetu
Bardziej pasi od TRIODY :D
Dzięki Idel za zrozumienie :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
szalony

Post autor: szalony »

Coś ostatnio nas boty atakują....
Alek

Post autor: Alek »

Tylko dziś usunąłem chyba 4 wpisy naszych trolli o dziwnych nickach. Teraz też mamy jednego takiego trolla :x
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Chować się kto może Ruskie trolle atakuja :lol:
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Ten problem dotknął też forum EP, na razie kasujemy posty takich usterów.
Zobaczymy, może się to jakoś uciszy z czasem... :?
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....