Witam
Mam pytanie o igłach we wkładkach UK4M i Uk8. Po czym można się zorientować, że należy ją wymienić, aby nie niszczyła płyt? Wkładki te miały deklarowany czas pracy 100 godzin, po których prawdopodobnie trzeba było je wymieniać, z racji tego że są one bardzo mało osiągalne a mam jeszcze tylko jedną ostatnią nowiutką to na razie jej nie montuję. Gramofon gra jeszcze na wkładce z 1976r i nadal chodzi. Czy można odtwarzać tymi wkładkami płyty stereo, słyszałem że niszczą taki rodzaj płyt.
Pozdrawiam
Kiedy wymienią się wkładki gramofonowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 50...74 posty
Re: Kiedy wymienią się wkładki gramofonowe
Przeczytaj wątek http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 3&start=15.trębacz pisze:. Czy można odtwarzać tymi wkładkami płyty stereo, słyszałem że niszczą taki rodzaj płyt.
Nie niszczą, właśnie dziś odtwarzałem na gramofonie stereo z wkładką Mf100 płytę którą w latach 80tych wielokrotnie grałem na Bambino z wkładką Uk8. I słychać efekty stereo, czyli nie zaszkodziło. Jednak, jak napisano w powyższym wątku, wkładka Uk8 z uwagi na większy nacisk zużywa płyty szybciej niż nowsze wkładki.
pozdrawiam
kopacz
-
- 100...124 posty
No to ...dokup
Właśnie wypatrzyłem te wkładki na Allegro. Wiem - tanio to nie jest ale taki jest właśnie problem z wkładkami piezo (i z igłami do nich też). Oto ta aukcja: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68077792 Nieużywane!
Na wszelki wypadek dodaję, że nie mam żadnych układów ze sprzedającym
Jako ciekawostkę dodam też, że Uf-70 (zarówno całą wkładkę, jak i igły do niej) wciąż można kupić i jest dalej lub była do niedawna w produkcji
Podany tu "resurs" czyli okres po jakim trzeba dokonać wymiany dotyczy igły, a nie wkładki. Wkładkę wymienić wypada po kilku (a jak w tym wypadku po kilkudziesięciu być może) latach ale to raz i można dać sobie z tym spokój. Potem wymienia się same igły!

Na wszelki wypadek dodaję, że nie mam żadnych układów ze sprzedającym

Jako ciekawostkę dodam też, że Uf-70 (zarówno całą wkładkę, jak i igły do niej) wciąż można kupić i jest dalej lub była do niedawna w produkcji

You're nobody without Naim! *
* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
-
- moderator
Re: No to ...dokup
A jak wymienisz samą igłę w UK4 lub UK8?Rafał pisze: Potem wymienia się same igły!
-
- 100...124 posty
o wymienianiu igieł...
Swoją przygodę z gramofonem zacząłem co prawda dość wcześnie uprawiając trudną sztukę scratchu wtedy, kiedy jeszcze nikt tego słowa nie kojarzył nie tylko u nas ze sztuką
No ale wtedy igłę czy wkładkę wymieniał za mnie raczej tata. Zresztą wkrótce nie było co wymieniać
A na pewno po co
Zawiódł silnik. Chyba wtedy oberwałem od taty, konsekwencje były jednak bardziej dalekosiężne, bo na kilka lat gramofon zniknął z naszego domu
Następny jaki się pojawił był też co prawda mono ale miał już "nowoczesną" wkładkę Uf-50. W której igłę wymieniało się jak najbardziej.
Zresztą o wkładkach piezo, w których nie wymieniałoby się igieł ...po prostu nie słyszałem. Ale - zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego

Zresztą o wkładkach piezo, w których nie wymieniałoby się igieł ...po prostu nie słyszałem. Ale - zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego

-
- 100...124 posty
I oto mój pierwszy gramofon!
W linku do strony w katalogu fonaru moje stare lampowe radio Arkona z gramofonem przystosowanym do obsługi przez młodych adeptów sztuki scratchu. Zwroćcie uwagę na wysokośc zawieszenia gramofonu!
http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/arkona.htm
Pozbawiona gramofonu (i nóżek) lampowa Arkona służyła jeszcze wiele lat, aż zjadły ją, tak jak Popiela, myszy
http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/arkona.htm
Pozbawiona gramofonu (i nóżek) lampowa Arkona służyła jeszcze wiele lat, aż zjadły ją, tak jak Popiela, myszy

-
- moderator
Re: o wymienianiu igieł...
To UK4 i UK8 (czyli to od bambina) tak miały. Całość była jednym kawałkiem.Rafał pisze: Zresztą o wkładkach piezo, w których nie wymieniałoby się igieł ...po prostu nie słyszałem. Ale - zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego :idea:
-
- 100...124 posty
No to już wiem...
No to już wiem i nie będę siał ciemnoty
Jak już napisałem swoja swiadomą przygodę z gramofonami piezo zacząłem od tych z wkładkami Uf-50 i Uf-70, a więc tymi, w których już igły sie wymieniało
Chciałem dodać, że była to ostatnia już generacja gramofonów piezo ale to nieprawda. Całkiem niedawno widziałem taki w sklepie w centrum Warszawy. Pewnie stoi tam do dziś, bo zarówno cena, jak i jakość wykonania skutecznie odstraszały ewentualnych kupujących od tej plastikowej - jak to nazwać, radioli(?) firmy Roadstar. Było to radio, gramofon i głosniki (wszystko stereo) w jednym. Mimo wszystko, aby nie być podejrzanym o kryptoreklamę nie podam nazwy sklepu
[/list]

Chciałem dodać, że była to ostatnia już generacja gramofonów piezo ale to nieprawda. Całkiem niedawno widziałem taki w sklepie w centrum Warszawy. Pewnie stoi tam do dziś, bo zarówno cena, jak i jakość wykonania skutecznie odstraszały ewentualnych kupujących od tej plastikowej - jak to nazwać, radioli(?) firmy Roadstar. Było to radio, gramofon i głosniki (wszystko stereo) w jednym. Mimo wszystko, aby nie być podejrzanym o kryptoreklamę nie podam nazwy sklepu

-
- 625...1249 postów
Jeżeli chodzi o zgodność krajowych wkładek monofonicznych serii UK z mikrorowkiem stereo (konkretnie chodzi o zwiększoną podatność w pionie), to najlepiej zacytować "Radioamatora" 3/1973 (s. 56):
Z popularnych polskich wkładek adapterowych wymagania tego nie spełniają np. wkładki UK3 i UK8. Natomiast godną polecenia jest wkładka UK4-M. Jeszcze lepiej zamontować sobie ramię przystosowane do wkładki stereo UF50 z licencyjnego zmieniacza Telefunkena (ŁZR FONICA).
Kiedyś miałem w domu radio z gramofonem "Lira". Produkowane od 1972 roku, w sprzedaży pogwarancyjnej dostępne jeszcze w roku 1979 (już jako przestarzałe). Mechanizm gramofonowy był G-270 no i była jakaś wkładka UK (wąska, z dwoma pinami, zupełnie niepodobna do UF). Czy ktoś wie jaka to była wkładka? Były to już czasy popularności płyt stereo, więc chyba UK4-M lub UK9 (o tej ostatniej to wiem skądinąd że jest kompatybilna, bo na Allegro widziałem ulotkę od niej).
Z popularnych polskich wkładek adapterowych wymagania tego nie spełniają np. wkładki UK3 i UK8. Natomiast godną polecenia jest wkładka UK4-M. Jeszcze lepiej zamontować sobie ramię przystosowane do wkładki stereo UF50 z licencyjnego zmieniacza Telefunkena (ŁZR FONICA).
Kiedyś miałem w domu radio z gramofonem "Lira". Produkowane od 1972 roku, w sprzedaży pogwarancyjnej dostępne jeszcze w roku 1979 (już jako przestarzałe). Mechanizm gramofonowy był G-270 no i była jakaś wkładka UK (wąska, z dwoma pinami, zupełnie niepodobna do UF). Czy ktoś wie jaka to była wkładka? Były to już czasy popularności płyt stereo, więc chyba UK4-M lub UK9 (o tej ostatniej to wiem skądinąd że jest kompatybilna, bo na Allegro widziałem ulotkę od niej).