Tak wygląda gotowy wzmacniacz, choć muszę zrobić poprawkę lakierniczą na panelu przednim. Zastanawiam się nad pomalowaniem pokręteł w kolorze wzmacniacza, gdyż widoczne są drobne rysy i plamki. Poszukuję dwa duże pokrętła od amplitunera Marantz, jak na zdjęciu.
krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piękne są te konstrukcje pod każdym względem.
Parametry, budowa, rozmieszczenie poszczególnych bloków, JAK FABRYKA.
Miło jest patrzeć.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Zamieściłem schemat przedwzmacniacza. Napięcia podane na schemacie są zdjęte podczas pracy wzmacniacza.
Lampy 2 X ECC-82, 1 X ECC-92, kondensatory sprzęgające MKT-220 nF/630V Vishay. Napięcie na biegu jałowym, pierwsze dwa elektrolity za mostkiem prostowniczym wynosi około +330V. Wejścia cyfrowe - Coaxial - Optical. Wyjście z DAC analogowe RCA z selektora wejść. Wejścia analogowe 3 X RCA.
Pozdrawiam
krzem3
Gdyby na naszym forum była możliwość likowania byłbyś chyba moim faworytem (piękny schemat uwielbiam takie)
Zostanie na zawsze na forum Twoje pismo zamiast czcionki Arial bądź Times New Roman .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
W ostatnim czasie dostrajałem wzmacniacz na transformatorach wyjściowych TGR 150 Amplifon Raa 6,6k, zdjęcia z pomiarów zamieściłem. Przeniosłem w bardziej dogodne miejsce regulację polaryzacji siatek 1 lamp stopnia mocy. Jak widać na zdjęciu, zamontowałem transformatory wyjściowe - Raa 5K, od naszego moderatora Piotra. W najbliższym czasie postaram się zamieścić zdjęcia z końcowych obiektywnych prostych pomiarów.
Robi wrażenie! Też chciałbym, żeby moje konstrukcje tak wyglądały. Ale widocznie muszę się jeszcze nauczyć.
Najpewniej cierpliwości. Najtrudniejszym momentem jest chwila, kiedy jeszcze brakuje dużo do końca a chciałoby się już posłuchać.
Wyrazy uznania.
krzem3 pisze:Może będzie ktoś chętny do zrobienia wykresu.
Prosze.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Zamieszczam na zakończenie pomiary przebiegu prostokątnego od 100 Hz - 1 KHz oraz zmiany końcowe na schemacie przedwzmacniacza. Zmiany dotyczą wymiany kondensatorów sprzęgających 220 nF, na 470 nF, rezystorów katodowych lamp wysterowania z 470R na 1K i korekty napięć. Warto było pół roku pracować, denerwować się, a teraz posłuchać muzyki.
Dźwięk pomiędzy dobrym tranzystorem a lampą, czyste wysokie tony, klarowna średnica, bas sprężysty i niezamulony jak z lamp EL 34 i podobnych. Ocena dźwięku przy włożonych lampach QQE03/12 RTC USA z 1982r.
Pozdrawiam
krzem3
Na schemacie wstawione diody przy siatkach 2 lamp mocy. Przed wstawieniem diod miałem wspaniały dźwięk, po wstawieniu diod mam nadal wspaniały dźwięk, jednak trudno mi opisać czy nastąpiła jakaś pozytywna zmiana. Możliwe, że młode uszy usłyszą poprawę jakości dźwięku. Ciekawy jestem czy zwiększyła się choć odrobinę moc wyjściowa, muszę zrobić pomiary.