Wzmacniacz z Włoch.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maximuss1973
100...124 posty
100...124 posty

Wzmacniacz z Włoch.

Post autor: Maximuss1973 »

Wpadła mi taka maszyna w ręce.Zassana z E-Bay.Dostałem w rozliczeniu za inna zabawkę od znajomego.Rozbebeszyłem bo:zero bezpieczników.Dwa,układ nie działa jak bym chciał.Dzwięk jest do bani,trochę metaliczny,pudełkowy.Zrobiony gain tylko nie wiem po jaka ch...lere.Tryb UL.Za pierona jasnego nie doszukam się danych transformatorów głośnikowych.Kupa kabelków z nich sterczą.Zrysuję schemat to dodam,aktualnie od kilkudziesięciu minut to robię.Fajna zabawka,raczej w stylu retro.Bardzo mi się podoba design są byki w tekście to nie gnębić,jestem nazad w krk po delegacji to opijam spóznione imieniny.Dane z dekli transformatorów:60PD SA=7952.Może ktoś więcej się dowie z google niż ja.Zabije każdego co używa termogluta.Poprawiam zabawkę.Zero symetryzacji rzażenia,zero uziemienia obudowy itd.Dno normalnie.Sam bym nie wydal takiego czegoś na sprzedaż.Koncepcja dobra w stylu Dynaco.A lampy 6N2P i 6V6GT.(Schemat bez zasilacza.Dziwne,nie robiłem pomiarów ale wszystkie kondensatory w zasilaczu były na 200V.)Transformatory Made in Taywan,republic of China.Może ktoś szybciej znajdzie co to za cuda.Ostatna fotka,coś przypominajacego transformator zasilajacy ale nim nie jest.Dławik?Jest przełącznik 110/220V.
Załączniki
CIMG0043.JPG
CIMG0047.JPG
CIMG0048.JPG
CIMG0049.JPG
511792529 Orange.
saico

Re: Wzmacniacz z Włoch.

Post autor: saico »

To trafo z ostatniego zdjęcia, to może być autotransformator 220/110V (ma trzy przewody), który robi napięcie "anodowe" (jakieś 160V) i obawiam się, że tym sposobem nie masz separacji od sieci, stąd obudowa nie jest uziemiona, co nie znaczy, że ten wzmacniacz jest bezpieczny w takiej postaci. To tłumaczy też elektrolity na 200V chyba, że to powielacz i są łączone szeregowo (wątpię) , co da napięcie przebicia 400V. Do tego żarzenie zrobione na osobnym "małym" transformatorze. Wzmacniacz złożony po najniższej lini oporu (tanim kosztem) i mocy jakieś 2 x 2W (niskie nap.anodowe).
Ostatnio zmieniony śr, 10 lipca 2013, 16:06 przez saico, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Faktycznie wygląda na robotę amatora. Proponowałbym zrysowanie schematu, zawsze łatwiej będzie się dyskutowało, zwłaszcza w kontekście dziwnego zasilania.
Maximuss1973
100...124 posty
100...124 posty

To akutar robi out z urządzenia.Zamawiam inne z deklami trafo sieciowe.Co do głośnikowych(nie podpinałem do sieci by zrobić pomiar jak na Fonarze)uzwojenie pierwotne ma całe 80OM,z UL po 40 między sekcjami.Troche mało.Jak ktoś się szwenda po stronach anglojęzycznych i trafi na model to poproszę o dane transformatorów.Za nic nie moge się dokopać w google.Powoli zostaje odbudowany,w najgorszym razie dostanie TG2.5 na granie.Strasznie podoba mi sie wygląd i zaadoptowanie obudowy z jakiegoś internetowego urządzenia.zostanie na stanie u mnie.Schemat w 1 poście na zdjęciu.Oczywiście zostanie przerobiony na EF86 Philips(śliczne siateczkowe anody) na wejściu a 6V6GT pozostana.Co do zasilacza to nie robiłem rozpiski,wołał o pomstę do nieba.Robię od nowa.Co do obudowy zielonej to udostępnie wymiary i może ktoś namota sieciowe co by tam wlazło.Fajniutkie to jest.Retro.Amator nie amator.Nie jestem profesjonalista ale moje zabawki mniej/więcej maja tak w środku.Szybko,prosto,tanio i skutecznie.

Adopcja to coś trochę innego, tu zapewne chodzi o adaptację? - T.S.
Załączniki
CIMG0049.JPG
511792529 Orange.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ale to co jest pokazane na ostatnim zdjęciu to już nie ten sam wzmacniacz :D
Maximuss1973
100...124 posty
100...124 posty

To tylko przykład,właśnie gram sobie na nim.Czekam na ewentualne info o transformatorach jak ktoś się wstrzeli w dane.
511792529 Orange.
ODPOWIEDZ