Nie znalazłem takiego tematu, więc go zakładam. Ogółem po wielu wątkach rozrzucone są informacje o tym jak doprowadzać do ideału drewniane obudowy radyj i ciężko je znaleźć, a na stronach radiowych informacje są często dość ogólne i nieraz oparte jedynie na doświadczeniach jednej osoby. Dlatego też uważam że dobrym pomysłem jest założenie takiego wątku typu pytania i odpowiedzi.
Zaczynając, mam Preludium z obudową w kiepskim stanie i zabieram się za nie już w najbliższych dniach, ale ciągle nurtuje mnie kila pytań. Ogółem skrzynia była zrobiona jakąś czarną farbą i na tej farbie u góry i na dole są podwójne złote linie, a na deseczce oddzielającej skalę od głośnika pojedyncza.
Pierwsze pytanie: Chcę zrobić skrzynkę czarnym lakierem, tak, żeby wyszło coś fortepianopodobnego, ale nie wiem jak to właściwie zrobić- zabejcować i lakierować lakierem bezbarwnym, lakierować najpierw bezbarwnym, potem mieszanką z bejcą a potem znów bezbarwnym, czy lakierobejcą? Ponadto jakie firmy byście polecili?
Drugie pytanie: jak zrobić potem te linie? myślałem o tym, żeby po wyschnięciu przedostatniej warstwy lakieru nakleić taśmę klejącą tak by powstał między paskami rowek i zamalować go złotą farbą, w ten sposób zrobić wszystkie linie a na koniec po ich wyschnięciu zmyć benzyną klej z taśmy i nałożyć ostatnią warstwę lakieru utrwalając to wszystko(odpada przy lakierobejcy). Ale nie jestem pewny czy to dobry pomysł.
Pytanie trzecie: Z tyłu skrzynki drewno jest poobdzierane i gdzieniegdzie rozwarstwia się. Tam gdzie się rozwarstwia nie wiem co zrobić- myślałem o wikolu z wodą wstrzykiwanym strzykawką...
Pytanie czwarte: Co z tymi poobdzieranymi kantami? Myślałem nad spiłowaniem tego i albo zostawieniem, albo przejechaniem szpachlówką, choć osobiście myślę, że bez szpachlówki będzie lepiej.
Pytanie piąte: deseczkę oddzielającą deskę głośnikową od skali odkręcić do lakierowania?
Pytanie szóste: Czy skoro to jest pomalowane czarną farbą to i tak nada się do usuwania tego preparat do usuwania powłok lakierniczych?
Przepraszam za głupotę niektórych pytań ale to będzie pierwsza robiona przeze mnie skrzynka i chcę aby wszystko poszło ok

Pozdrawiam!