Witam.
Potrzebuję schematu detektora dzięki któremu będę mógł sobie słuchać AM w paśmie np 80m.Przeszukałem swoje książki w tej tematyce,ale odpowiedzi nie znalazłem.Myśle,że na jakiejś ECC można by to wykonać.Chyba,że da się to w jakiś prostszy sposób rozwiązać?
Detektor AM/SSB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: Detektor AM/SSB
Witam
Odbiór AM jest możliwy na zwykłym detektorze iloczynowym CW/SSB. Sygnał p. cz. można użyć do synchronizacji generatora BFO tworząc detektor synchroniczny. Najlepiej użyć klasycznego detektora AM.
Odbiór AM jest możliwy na zwykłym detektorze iloczynowym CW/SSB. Sygnał p. cz. można użyć do synchronizacji generatora BFO tworząc detektor synchroniczny. Najlepiej użyć klasycznego detektora AM.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Chcesz odbierać AM na odbiorniku SSB czy odwrotnie?
W pierwszym wypadku wystarczy odłączyć sygnał BFO. Narazie to powinny wystarczyć.
W drugim wypadku należało by dodać sygnał BFO o freq. pośredniej do detektora, to działa
W pierwszym wypadku wystarczy odłączyć sygnał BFO. Narazie to powinny wystarczyć.
W drugim wypadku należało by dodać sygnał BFO o freq. pośredniej do detektora, to działa

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Chcę odbierać AM na odbiorniku SSB.Ale czy przypadkiem nie będzie przeszkodą do odbioru AM-u wąski filtr kwarcowy we wzmacniaczu p.cz?
-
- 6250...9374 posty
Nie będzie problemu, najwyżej nastroisz się na jedną ze wstęg
Żart... Będziesz słyszał całkiem dobrze, napewno będziesz odbierał mniej zakłóceń.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU