Witam.
W Stradivari2,które jakiś czas temu nabyłem jest zamontowana polska głowica UKF(ELWRO) na lampie ecc85.
Moja prośba do znawców tematu czy głowicę UKF z radia Juwel2 można adoptować bez jakiś większych przeróbek do Stradivari2.
Stradivari2 głowica ukf
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Stradivari2 głowica ukf
Beethoven = Stradivari = Juwel. Różnica jest w gnieździe antenowym, jest w głowicy lub na zewnątrz.
Elektrycznie to się da dopasować. Ale jak tam była polska ELwro to należy obejrzeć czy niema dołożonego drugiego obwodu filtru na wyjściu głowicy (na naszych schematach dla zmyłki rysowano elementy sugerują filtr LC niż fragment dwuobwodowego filtru p.cz). Pozostawiając te dwa elementy LC po dołączeniu niemieckiej głowicy nie zestroisz poprawnie p.cz. albo nawet będziesz miała dziwaczne zachowanie się jak wielopunktowy odbiór stacji (szansa na utworzenie się filtru p.cz. o sprzężeniu znacznie przekraczającym sprzężenie krytyczne mającym kilka grzebieni w swej ch-ce).ociec pisze:Witam.
czy głowicę UKF z radia Juwel2 można adoptować bez jakiś większych przeróbek do Stradivari2.
Głowice niemieckie miały normalny dwuobwodowy filtr p.cz. na wyjściu (pojemność w drugim obwodzie LC = pojemności ekranowanego kabla poączeniowego), zaś w polskich zastosowano patent Philipsa gdzie w głowicy jest tylko pierwotny obwód LC filtru p.cz. i cewka sprzęgająca dla drugiego obwodu (ułamek zwoja, słabe sprzężenie, sporo poniżej krytycznego) a drugi obwód jest montowany standardowo przy przełączniku zakresów. Dodatkową zaletą jest niska impedancja wyjścia głowicy czyli połączenie można zrobić nieekranowanym przewodem, zaś przy użyciu przewodu ekranowanego jego pojemność praktycznie nie wpływa na zestrojenie cwwki p.cz. w główicy. Dodatkowo cewka drugiego obwodu LC filtru wyjściowego głowicy (fizycznie umieszczona poza głowica jak wcześniej wspomniałem) również nie musi być ekranowana.
To do zmodyfikowania ot tak w kilka minut.
Inna kwestia to dopasowanie "mechaniczne". Obawiam się że tu będzie znacznie więcej pracy niż podłączenie elektryczne.
-
- 1875...2499 postów
Jak napisali madrzejsi ode mnie elektrycznie to mało problemowo za to mechanicznie to już wyzwanie!
T
T