Witam Wszystkich serdecznie! Bardzo proszę o pomoc. Mam uszkodzoną lampę w maszynie do lutowania, nie wiem co to za typ ani gdzie kupić lub czym zastąpić. Jestem zielony w tym temacie. Nie ma żadnego opisu, proszę fachowców o poradę. generator Himmel 5 KW hochfreqence 1,8-2,3 MHz.
zobek
Wielka prośba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Wielka prośba
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Wielka prośba
Tu nie pomogą? http://www.himmelwerk.com/index.php?id=45
Wygląda na triodę mocy, ale jaki to typ to się nie zgadnie. Sprawdź napięcie żarzenia i anodowe, to pozwoli choć trochę zawęzić zakres poszukiwań.
Wygląda na triodę mocy, ale jaki to typ to się nie zgadnie. Sprawdź napięcie żarzenia i anodowe, to pozwoli choć trochę zawęzić zakres poszukiwań.
-
- 4 posty
Witam ponownie. Napięcie między dwoma przewodami najbliżej na foto to ok 17V. Nie wiem co i jak jeszcze mogę zmierzyć bo się na tym nie znam. Znalazłem coś takiego na ebayu http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... ink:top:en. Jeżeli któryś z Was by się podjął naprawy tej maszyny to byłoby super. Cena do dogadania. I jeszcze jedno. Mam prawie identyczny generator tej samej firmy tylko o mocy 2,2 kW. Co mogę tam podpatrzyć? Może jakie mają być napięcia? Proszę o pomoc!
-
- 3125...6249 postów
To jest jednak prawdopodobnie inna lampa
. Bardziej mi przypomina z wyglądu np. triodę RD2XF produkowaną przez Teslę i stosowaną m.in. w generatorach w.cz. Jednak tamta ma napięcie żarzenia 12V, więc jeśli przyjąć, że zmierzone przez Ciebie napięcie 17V to żarzenie, to jest ono trochę za duże - nie sądzę, aby pod obciążeniem spadało z 17 do 12V. Był jeszcze podobne z wyglądu triody "przemysłowe" SRL352 (produkowane w NRD), ale o napięciu żarzenia 7V, SRL353 (NRD Uż = 5.3V), SRL459 (NRD, Uż=10V) itp.
Mam trochę dokładnie zwymiarowanych lamp mocy - podaj wymiary (średnicę i wysokość radiatora, wysokość całej lampy. spróbuję poszukać zarówno po wymiarach jak i wyglądzie.
W załączniku są dane lampy GU5B z podanej przez Ciebie aukcji. Ta lampa ma żarzeniew 12.6V.

Mam trochę dokładnie zwymiarowanych lamp mocy - podaj wymiary (średnicę i wysokość radiatora, wysokość całej lampy. spróbuję poszukać zarówno po wymiarach jak i wyglądzie.
W załączniku są dane lampy GU5B z podanej przez Ciebie aukcji. Ta lampa ma żarzeniew 12.6V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 4 posty
Radiator fi 120 wysokość 95. Wysokość lampy około 200mm, od góry metalowy kwadrat (styk) do którego idzie trzeci przewód 65x65.
-
- 4 posty
Poprawiam się: od góry metalowy kwadrat (styk) do którego idzie trzeci przewód 85x85.zobek pisze:Radiator fi 120 wysokość 95. Wysokość lampy około 200mm, od góry metalowy kwadrat (styk) do którego idzie trzeci przewód 65x65.
Proszę o info gdzie mogę to zdobyć lub czym zastąpić.
Pozdrawiam-zobek
-
- 3125...6249 postów
Trzeba się skontaktować z producentem. Wątpię by Niemcy pozbyli się starej dokumentacji i nie potrafili pomóc. Przeszukiwanie internetu niewiele daje.