Pomoc przy budowie własnego TV

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomoc przy budowie własnego TV

Post autor: walllker »

Witam szanownych kolegów. Otóż od 3 dni sprzątam swój warsztat i natrafiłem na różne skarby o których już dawno zapomniałem, w tym na dwie nigdy nie używane płytki z elektroniką, stosowane w TV typu lazuryty, Agaty, Ametysty, dokładnie chodzi mi o zespół z torem p.cz, detektorem wizji i fonii oraz m.cz chyba nazywał się Z1 i płytkę od układu odchylania, podajże zespół Z2. Kupiłem to kilka ładnych lat temu na giełdzie staroci, nie ma żadnych śladów lutowania do kołków, wygląda jak nówka sztuka, żal mi żeby to leżało a kineskopy i resztki po fregacie leżą na strychu, trafo WN także jest z jakiegoś demontażu, bodajże resztek lazuryta 106 razem z obudową. I tak patrząc na te części uznałem że może warto pokusić się o zbudowanie własnego lampowego TV, tak dla przyjemności i zdobycia nowych doświadczeń. Jednak wprowadzenie telewizji cyfrowej trochę komplikuje mój projekt, gdyż bez tunera TV na nic się mi zda, a chcę aby jedyne półprzewodniki jakie zostaną to poczciwe germanówki serii DOG co siedzą w detektorze fonii i wizji. Mam wstępnie 2 pomysły, pierwszy to wyremontować lazuryta którego resztki leżą i dorobić wejście EURO, ale to będzie raczej renowacja i powstanie zamiast TV coś na typ monitora z głośnikiem, drugi pomysł trochę bardziej ambitny to wykorzystać obudowę z lazuryta i kineskop, do montażu płytek zaadoptować stalową ramę chasis od resztek fregaty, dorobić własną płytkę drukowaną na której umieścić cały zasilacz z lampami prosotowniczymi zastanawiam się nad dwiema sztukami AZ11, chyba dadzą rade, dołożyć trafo które kiedyś nawinąłem o napięciach wtórnych 230V/0,7A i 200V/1A 4V/1A, zastosować starą poczciwą głowicę typu TPF która leży i powstanie dziwny TV własnej produkcji, tyle żeby to mogło ruszyć muszę mieć modulator, i tu mam problem, bo jak zbudować lampowy modulator który zamknę w TV i podłącze tylko zewnętrzny tuner poprzez EURO. Tu rodzi się moje pytanie, jak wy podeszlibyście do takiego tematu, może ktoś ma schemat lampowego modulatora. Na razie to tylko pomysł, nie wiem czy przystąpię do tworzenia takiego TV, ani czy podołam, druga kwestia to rady z forum, pomysły są przy podejmowaniu decyzji jak i później budowie bezcenne.
Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Re: Pomoc przy budowie własnego TV

Post autor: Bartek.K »

Najprościej by było zastosować modulator z video,ale to nic związanego z układem lampowym.
Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.

UNITRA
woodpecker
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: woodpecker »

Witam

Ja używam takiego urządzenia: http://allegro.pl/dobra-cena-transmiter ... 19188.html, podłączonego do tunera DVBT. Jest to prosty modulator z możliwością nadawania sygnału RF na odległość do 50m.

Tak jak niektórzy koledzy z forum zbieram odbiorniki TV, tyle że kieszonkowe. Niestety po wyłączeniu nadawania analogowego w Katowicach, moje telewizory umilkły.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Samson »

woodpecker powiedz jak sprawuje się takie urządzonko? Mam tuner dvb-t i za pomocą takiego urządzenia miałbym możliwość oglądania telewizji w moich Neptunach. Trudno takie coś zgrać z telewizorem?
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

To urządzenie nadaje na UHF, także tylko te nowsze Neptuny się z nim zobaczą :wink:
woodpecker
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: woodpecker »

Mój egzemplarz wymagał wymiany podzespołów, ponieważ pływała częstotliwość. Potrafił się odstroić o dwa kanały. Teraz go po prostu nie wyłączam. Druga sprawa to taka, że nie lubi toto chińskich zasilaczy impulsowych. Wynika to z prostej konstrukcji i sporej podatności na zakłócenia zewnętrzne.
Jeżeli potrzebujesz nadajnik na VHF to tutaj jest ciekawy opis. Pewnie w UT-66 wystarczy zmienić kondensatory w generatorze i też będzie chodził na VHF.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Widząc że temat trochę zboczył na temat modulatorów, to dodam że mam takie urządzenia, osobiście używam czegoś takiego http://allegro.pl/modulator-antenowy-rf ... 50573.html działa doskonale, trzyma częstotliwość, i bez problemu obsłuży każdy TV nawet niemiecki gdyż częstotliwość fonii można ustawić na tym modulatorze w zależności od potrzeby, i nie trzeba przestrajać TV, a dużym atutem jest niska cena, i podłączając na wyjście antenę, daje radę nadać dobry sygnał na odległość około 1m, choć fabrycznie przystosowany jest do podłączenia kablowego z TV, do tego dokładam tuner DVBT i mam dzisiejszą TV na naszych zabytkach, w tej chwili pracuje z Antaresem, a miesiąc temu chodził z Szmaragdem, gdyż co miesiąc przynoszę inne TV żeby sobie popracowało. Tyle że miałem cichą nadzieję na jakiś schemacik modulatora lampowego, jednak nic nie znalazłem w sieci, być może takie coś nawet nie istniało :(
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Zrobienie lampowego modulatora TV jest realne. Mógłby być zrobiony analogicznie, jak ten tranzystorowy, podany tutaj. Tylko właściwie do czego tor p.cz. głowica itd. ? Ostatecznie i tak potrzebny jest modulator. Prościej zatem dorobić coś na kształt gniazda EURO. Pamiętać trzeba jednak o separacji galwanicznej.

Kilka lat temu robiłem TV na lampie oscyloskopowej. Udało się uzyskać negatyw obrazu, już nie pamiętam dlaczego negatyw. Działało to całkiem znośnie, problemy były z synchronizacją. Od dawna noszę się z ukończeniem tego projektu, ale przyznam, że nie bardzo mam na to ochotę. Wolę nowoczesną technikę.
_idu

Post autor: _idu »

Na początku lat 90-tych z powodzeniem pracował lampowy Neptun 611 jako monitor do małego Atari oraz do Amigi 500. Podpięte do wyjścia detektora wizji, fonia do PLC86. W przypadku Amigi był za duży kontrast ale nie chciało mi sie dorabiać dzielnika. Wiem że ten TV miał zasilanie bezpośrednie ale TV był tylko do komputera a mieszkanie to blok, sucho, b. sucho a wolne gniazda był zabezpieczone przed dotknięciem . Nigdy nie kopnęlo i nic się nie uszkodizło - więsze ryzyko było z nowoczesnym TV ale podłączonym do koabłowki.
ODPOWIEDZ