Witam
zabrałem za ten odbiornik. Skrzynka i chassis są w dość dobrym stanie ale problem z cewkami.
Myszy sie za nie zabrały. Pytanie czy cewki z jakiegoś innego odbiornika z tamtych czasów ba się nadały?
A może kotoś ma pasujące na zbyciu?
Pozdrawiam Mirek
OR Poemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: OR Poemat
Tam przecie siedzi przełącznik zakresów od "Mazura". Dane cewek zamieścił Marcin K (przydałoby się zebrać tego rodzaju dane w jednym miejscu aby nie trzeba było się do nich dokopywać):
viewtopic.php?f=11&t=11518
viewtopic.php?f=11&t=11518
-
- 100...124 posty
Dzięki Tomku.
To już wiem więcej.
Ale myślę, że sam nie dam rady ich nawinąć. Potrzebuję najlepiej kompletną płytkę.
Zauważyłem, że cewki od Pionier niewiele się różnią, dało by się je dopasować przez zmianę kondensatorów?
pozdrawiam Mirek
To już wiem więcej.
Ale myślę, że sam nie dam rady ich nawinąć. Potrzebuję najlepiej kompletną płytkę.
Zauważyłem, że cewki od Pionier niewiele się różnią, dało by się je dopasować przez zmianę kondensatorów?
pozdrawiam Mirek
-
- 1250...1874 posty
Same ceweczki da się użyć, ale przełącznik w Pionierze nie ma dodatkowej pary styków odpowiadającej pozycji GRAMOFON. Chyba najlepiej by było poszukać sprawnego przełącznika od Mazura... Zwłaszcza że nie zawsze da się przełożyć kompletne cewki z rdzeniami ze względu na to że jest kilka wariantów ich wykonania.
-
- 100...124 posty
Przełącznik mam sprawny.
Dziękję za opdpwiedź.
Mirek
Dziękję za opdpwiedź.
Mirek
-
- 625...1249 postów
Mogę Ci je przewinąć pod warunkiem, że sam je zdemontujesz o ile są nitowane i sam je później połączysz.mir.cio pisze:Dzięki Tomku.
...Ale myślę, że sam nie dam rady ich nawinąć...
W przyszłym tygodniu będę raczej nieuchwytny i jak Ci się nie śpieszy to możemy się dogadać.
Pozdrawiam
Staszek
-
- 100...124 posty
Dziękuję za propozycje. Sprawa nie jest aż tak pilna.
Poczekam ten tydzień, może ktoś ma całą płytkę z cewkami, jak nie to za tydzień się zgłoszę.
Pozdrawiam Mirek
Poczekam ten tydzień, może ktoś ma całą płytkę z cewkami, jak nie to za tydzień się zgłoszę.
Pozdrawiam Mirek
-
- 625...1249 postów
Spoko
-
- 100...124 posty
Spróbowałem sam przewinąć. Zrobiłem to ręcznie i zadziałało.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek