Elektrit Presto jakie kolory na gałce przełącznika zakresów?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gienek1
20...24 posty
20...24 posty

Elektrit Presto jakie kolory na gałce przełącznika zakresów?

Post autor: gienek1 »

Witam Szanownych Kolegów!
Mam pytanie które mnie nurtuje od dawna.
Posiadam 3 egzemplarze radia Presto "Z" Elektrita, jeden w bdb stanie na półce a pozostałe 2 czekają sobie na lepsze czasy, może wymianę?
Ale we wszystkich jest ten sam problem, czas zrobił swoje i na gałce przełącznika zakresów nie ma śladu po oryginalnej farbie którą były zapuszczone napisy. Przełącznik ma aż 6 pozycji : gramofon, lokalne długie, długie, lokalne średnie, średnie, krótkie. Kolory napisów na pewno powiązane były z kolorami napisów na skali. Stacje długofalowe są zielone i owszem znalazłem na gałce ślady po tym kolorze na LOK DŁ i DŁ i to jest raczej pewnik, gorzej z falami średnimi które na skali są w kolorze czarnym oraz krótkimi które są na skali czerwone, na gałce brak jakiegokolwiek koloru. A co z gramofonem?
Stąd wielka proźba do posiadaczy tego typu modeli choć właściciele innych elektritów z podobnymi gałkami mogą też coś zasugerować bo nie ukrywam że mam jeszcze inne aparaty i też w przyszłości będę musiał się nimi pod tym względem zająć.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Re: Elektrit Presto jakie kolory na gałce przełącznika zakre

Post autor: komar »

W moim Presto DŁ i LOK DŁ są zielone, ŚR i LOK ŚR są białe (w Patrii też), KR jest czerwone (podobnie jak w Patrii), GR, w wymienionych odbiornikach jest białe.
Komar
gienek1
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: gienek1 »

Witam!
Ale ja ciągle mam pewne wątpliwości.
Przemyłem delikatnie i wytarłem pędzelkiem moje 3 gałki i co stwierdziłem poza tym że zakres DŁ i LOK DŁ są zielone bo to już jest pewnik.
Na KR znalazłem resztki czerwonej farby i to by też pasowało do kolorów na skali.
Ale jakoś nie mogę się zgodzić że ŚR i LOK ŚR były białe bo moim radiu dostrzegłem ślady czarnej farby a białe owszem są ale pionowe kreseczki dzielące zakresy i kółko w środku. Napis GRAM jest u mnie złoty.
Może jeszcze ktoś inny coś doda do dyskusji?
Podaję numery moich Presto, wszystkie w wersji 'Z": 68747, 66876, 68900.
Pozdrawiam,
Gienek.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.