Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
A oto i zapowiadany Pionier, wyhaczony w minioną niedzielę rano z pojemnika na elektrośmieci przy ul. Św. Bonifacego na warszawskich Stegnach. To cud że wcześniej nie wyhaczyl go złomiarz, który na pewno nie wzgardziłby kilkudziesięcioma gramami miedzi z trasformatora głośnikowego (i paroma gramami aluminium z kubków p.cz.), a przy okazji metodycznie zniszczył dla samej satysfakcji niszczenia to czego spieniężyć się nie da. Ale czemu takim barbarzyńcą okazał się były właściciel tego zabytku, ze bezceremonialnie wywalił go do pojemnika? Takie radio po lekkiej renowacji, nawet nieczynne mogłoby stanowić ozdobę każdej knajpy. Można było też je wcisnąć pierwszemu lepszemu szmaciarzowi z Wolumenu, aby spieniężył je w całości.
- Załączniki
-
- Istotnie po zdjęciu tylnej ścianki ukazało się na chassis gniazdo którego w Pionierze nie powinno być. Brakująca lampa U1N została już uzupełniona. Natomiast rezystor redukcyjny wygląda podejrzanie: zamiast drutu oporowego w górnej sekcji jest jakaś stalowoszara farba, a omomierz nie wykazuje aby był to Urdox.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się, że zostało ono wyrzucone po śmierci właściciela.
Ostatnio mi się takie przyśniło, w środku był wzmacniacz stereo na EL84.
Ostatnio mi się takie przyśniło, w środku był wzmacniacz stereo na EL84.
Ratujmy stare tranzystory!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Albo po prostu się znudziło przy kolejnych porządkach, może ktoś stwierdził że nieudany zakup etc etc.. Ostatnio z ciekawości zaglądałem na kilka złomowisk w mojej okolicy. Raz tylko trafiło się chassis z jakiegoś lampowego TV. Niestety byłem wtedy na motocyklu więc nawet transformatora nie udało się odzyskać.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wczoraj było pełno starych lamp świetlówkowych, stara instalacja elektryczna miedziana z elementami w bakelicie, zdewastowane radio Unitra Diora Safari.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 100...124 posty
Ja wczoraj przytargałem z "pewexu" kolumny widoczne na zdjeciu.Z tego co już wyczytałem to dość żadko spotykane.Szły na esport>Wielkość Space 86.Maja ślady po wkrętach,chyba robiły za tył do kina domowego.Głośniki już przygotowane do wymiany resora.Był z pianki jak w GDS ale oryginału nie dostane.Będzie szmaciany,już zamówiłem.Potem wiadomy portal.Dla kolekcjonera jak znalazł.
Ostatnio zmieniony ndz, 23 czerwca 2013, 16:29 przez Maximuss1973, łącznie zmieniany 1 raz.
511792529 Orange.
Witam
W moim mieście (lepiej nie będę sie chwalić gdzie mieszkam) też ustawili gartowóz, z tym, że nie jest to kontener a stary ciężarowy mercedes do którego ludzie mają wrzucać niepotrzebne elektrośmieci. Oj naprawde podziwiam tych którzy są w stanie podnieść i wrzucić telewizor, lodówkę czy zmywarkę na wysokość ponad 1,5 metra. No ale nie o tym chciałem pisać, chciałem napisać o znaleziskach z tego miejsca, dziś znalazłem kilka lamp i elementy jakiegoś telewizora, nie jestem w stanie stwierdzić jakiego, może ktoś pomoże?
Pozatym jakiś czas przytargałem radziecki telewizor którego nazwy nie jestem w stanie odczytać, zdjęcie również dodaje.
No i poza tym wszystkim znalazłem kilka magnetofonów ZK-120, ZK-140, Kasprzaków i telewizorów typu Neptun M547.
W moim mieście (lepiej nie będę sie chwalić gdzie mieszkam) też ustawili gartowóz, z tym, że nie jest to kontener a stary ciężarowy mercedes do którego ludzie mają wrzucać niepotrzebne elektrośmieci. Oj naprawde podziwiam tych którzy są w stanie podnieść i wrzucić telewizor, lodówkę czy zmywarkę na wysokość ponad 1,5 metra. No ale nie o tym chciałem pisać, chciałem napisać o znaleziskach z tego miejsca, dziś znalazłem kilka lamp i elementy jakiegoś telewizora, nie jestem w stanie stwierdzić jakiego, może ktoś pomoże?
Pozatym jakiś czas przytargałem radziecki telewizor którego nazwy nie jestem w stanie odczytać, zdjęcie również dodaje.
No i poza tym wszystkim znalazłem kilka magnetofonów ZK-120, ZK-140, Kasprzaków i telewizorów typu Neptun M547.
-
- 1250...1874 posty
Dla kol. nowa_era:
„ ...radziecki telewizor którego nazwy nie jestem w stanie odczytać ...”
- jest to Witeź – Витязь 51ТЦ346Д
Po oznaczeniu modelu można domniemywać, że podpasuje jakiś schemat od kiedyś u nas powszechnej serii spod znaku – 3УСЦТ-51.
Jest w sieci ksiąźka o kolorowych telawizorach produkowanych w СССР – seria wydawnicza: МРБ №1200 (chyba?).
„ ...radziecki telewizor którego nazwy nie jestem w stanie odczytać ...”
- jest to Witeź – Витязь 51ТЦ346Д
Po oznaczeniu modelu można domniemywać, że podpasuje jakiś schemat od kiedyś u nas powszechnej serii spod znaku – 3УСЦТ-51.
Jest w sieci ksiąźka o kolorowych telawizorach produkowanych w СССР – seria wydawnicza: МРБ №1200 (chyba?).
-
- 125...249 postów
Ten przełącznik kanałów i płytka z gniazdami to jakiś Neptun (621?)nowa_era pisze:elementy jakiegoś telewizora, nie jestem w stanie stwierdzić jakiego, może ktoś pomoże?
Witajcie
Ja natomiast jestem kolekcjonerem i poszukiwaczem ciekawych świetlówek i lamp wyładowczych. Szczególnie zwracam uwagę na świetlówki kompaktowe starego typu, zintegrowane z dławikiem magnetycznym (produkował takie m.in Philips, w latach 90-tych). Były to dość charakterystyczne świetlówki kompaktowe, z podłużnym kloszem (mlecznym lub pryzmatycznym ("prążkowanym")) lub w kształcie kuli. Jeżeli ktoś z was znajdzie lub wypatrzy takie świetlówki na jakiejś zbiórce, to zabierajcie je wszystkie, bo to unikatowe klasyki, nie produkowane obecnie na świecie już przez żadną firmę (obecnie spotykane są tylko kompakty z elektroniką). Philips zakończył ich produkcję w 2000 roku w tamtej formie, ale były one bardzo trwałe i wiele osób nadal je posiada, toteż mogą się jeszcze pojawiać na zbiórkach elektrośmieci
Ja natomiast jestem kolekcjonerem i poszukiwaczem ciekawych świetlówek i lamp wyładowczych. Szczególnie zwracam uwagę na świetlówki kompaktowe starego typu, zintegrowane z dławikiem magnetycznym (produkował takie m.in Philips, w latach 90-tych). Były to dość charakterystyczne świetlówki kompaktowe, z podłużnym kloszem (mlecznym lub pryzmatycznym ("prążkowanym")) lub w kształcie kuli. Jeżeli ktoś z was znajdzie lub wypatrzy takie świetlówki na jakiejś zbiórce, to zabierajcie je wszystkie, bo to unikatowe klasyki, nie produkowane obecnie na świecie już przez żadną firmę (obecnie spotykane są tylko kompakty z elektroniką). Philips zakończył ich produkcję w 2000 roku w tamtej formie, ale były one bardzo trwałe i wiele osób nadal je posiada, toteż mogą się jeszcze pojawiać na zbiórkach elektrośmieci

Kolekcjoner, pasjonat i poszukiwacz starych świetlówek i lamp wyładowczych.
Kolejna wyprawa do gratowozu i... Kolejne znaleziska, tym razem zapewne z powodu pogody sprzęty w gorszym technicznie stanie, przemoczone i brudne, ale itak pozabierałem wszystko, i w tym miejscu zagadka: Ile telewizorów da się zmieścić do malucha? Odpowiedź - 3 i zapewne ani jednego więcej 
Więc zacznę od telewizora w najlepszym stanie: Neptun 426 - wydaje się być kompletny, narazie jednak go nie podłączam bo jak wszystko inne jest mokry, odczekam parę dni i może coś z tego będzie, zaciekawił mnie przełącznik kanałów, czy on nie jest dotykowy?
Drugim eksponatem jest Lazuryt - Ten już w gorszym stanie - brak lamp, drewno zjedzone w pewnym stopniu przez korniki. Elektronika bez większych uszczerbków więc myślę, że coś może z niego być.
No i dwa pozostałe eksponaty które narazie zostawiłem w garażu, nie mam zbytnio miejsca w domu a na dworze nie chciałem zostawiać - Jeden to Unitra T50 05 w stanie gorzej niż złym - obudowy praktycznie brak(PL-504 i PY88 ktoś zostawił), zachowała się jednak tylnia scianka, kineskop zapewne zbity(Patrz foto - to efekt pęknięcia?) Lamp brak, ale płytka wygląda na kompletną, przełączniki też chodzą jakoś tak nie za dobrze, może na coś się nada
Drugi z nich to Libra... zapomniałem numerka, kineskop ma odłamaną szyjkę, obudowa względnie dobra, elektronika kompletna i nawet lamp nie brakuje, jedynie głośnik zdezelowany - myślę, że z tego coś by się udało zrobić.
Poza tym wszystkim przytargałem kineskop Unitra A56-701, wydaje się nie być zbity ani nic, ktoś wie w jakich telewizorach je montowano? Na oko ma coś ponad 21 cali..

Więc zacznę od telewizora w najlepszym stanie: Neptun 426 - wydaje się być kompletny, narazie jednak go nie podłączam bo jak wszystko inne jest mokry, odczekam parę dni i może coś z tego będzie, zaciekawił mnie przełącznik kanałów, czy on nie jest dotykowy?
Drugim eksponatem jest Lazuryt - Ten już w gorszym stanie - brak lamp, drewno zjedzone w pewnym stopniu przez korniki. Elektronika bez większych uszczerbków więc myślę, że coś może z niego być.
No i dwa pozostałe eksponaty które narazie zostawiłem w garażu, nie mam zbytnio miejsca w domu a na dworze nie chciałem zostawiać - Jeden to Unitra T50 05 w stanie gorzej niż złym - obudowy praktycznie brak(PL-504 i PY88 ktoś zostawił), zachowała się jednak tylnia scianka, kineskop zapewne zbity(Patrz foto - to efekt pęknięcia?) Lamp brak, ale płytka wygląda na kompletną, przełączniki też chodzą jakoś tak nie za dobrze, może na coś się nada
Drugi z nich to Libra... zapomniałem numerka, kineskop ma odłamaną szyjkę, obudowa względnie dobra, elektronika kompletna i nawet lamp nie brakuje, jedynie głośnik zdezelowany - myślę, że z tego coś by się udało zrobić.
Poza tym wszystkim przytargałem kineskop Unitra A56-701, wydaje się nie być zbity ani nic, ktoś wie w jakich telewizorach je montowano? Na oko ma coś ponad 21 cali..
Albo Libra lub "libropodobny"Javoreczek pisze:Ten przełącznik kanałów i płytka z gniazdami to jakiś Neptun (621?)nowa_era pisze:elementy jakiegoś telewizora, nie jestem w stanie stwierdzić jakiego, może ktoś pomoże?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Lazuryt 105 i zmęczona Libra 203 "najcenniejsze"
Chętnie taką Librę wymienię na "coś"
Mam kilka TV identycznych układowo i to sprawnych, na wymianę.
Do Libry mam po prostu sentyment, dla kogoś innego to złom. To moje dzieciństwo...
Pozdrawiam!
Chętnie taką Librę wymienię na "coś"

Do Libry mam po prostu sentyment, dla kogoś innego to złom. To moje dzieciństwo...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Libropodobne miały suwaki, a ten ma pokrętła.Jarek XYD pisze:Albo Libra lub "libropodobny"
Jest. Do tego podświetlany czerwonymi ledami. Założyłem sobie kiedyś taki do Antaresa zamiast niekontaktujących Isostatów. We wczesnych latach 80-tych to był bajernowa_era pisze:zaciekawił mnie przełącznik kanałów, czy on nie jest dotykowy?

-
- 3125...6249 postów
A56-701X = Helios, Neptun 515 i pochodnych.nowa_era pisze:Poza tym wszystkim przytargałem kineskop Unitra A56-701, wydaje się nie być zbity ani nic, ktoś wie w jakich telewizorach je montowano? Na oko ma coś ponad 21 cali..
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Akurat brak lamp to najmniejszy problem. To pospolite śmieciówki których niemal każdy z nas ma od pyty. Sam poratowałbym kompletem, jeśli tylko od Warszawy nie za daleko.nowa_era pisze:Drugim eksponatem jest Lazuryt - Ten już w gorszym stanie - brak lamp, drewno zjedzone w pewnym stopniu przez korniki. Elektronika bez większych uszczerbków więc myślę, że coś może z niego być