Pomoc przy renowacji radia krok po kroku ZRK MINI ADMIRAŁ

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pony007
5...9 postów
5...9 postów

Pomoc przy renowacji radia krok po kroku ZRK MINI ADMIRAŁ

Post autor: pony007 »

Witajcie!

Tytułem wstępu... jestem Łukasz, mam 23 lata, mieszkam w Kaliszu

Na początku chciałbym przeprosić, bo mój pierwszy post na forum- a ja od razu wyskakuje z linkiem. Nie jestem spamerem, a naprawdę liczę na Waszą pomoc. Wysłałem też parę maili do osób prawdopodobnie znających się na rzeczy.

Chodzi o to, że moje hobby (tu uwaga- nie jestem handlarzem, ani pseudo "koneserem) to stare, Polskie samochody- mam Syrenkę, Polskiego Fiata 126p oraz naprawdę unikatowego Żuka. W końcu przyszedł czas, że mi się poszczęściło i trafiłem na radio, które rocznikowo pasuje do Żuka. ZRK Admirał- w tragicznym stanie. Chciałbym prosić o pomoc- takie Wasze rady co i jak, żeby nie popsuć bardziej.
http://www.odrdzewiacz.fora.pl/wnetrze, ... i,137.html
Nie trzeba się logować ani nic. Tak samo, nie musicie odpisywać tam- chociaż byłbym bardzo wdzięczny. Możecie też poczytać o sprzęcie, samochodach itp.

Dzięki dla moderatorów, jeśli nie usuniecie tego posta...:)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Re: Pomoc przy renowacji radia krok po kroku ZRK MINI ADMIRA

Post autor: Witek »

Witamy.
Zacznę od odbiornika MIKI.
Radio wygląda na kompletne (oprócz lamp). Niestety przód jest nieoryginalny, przełożony od Admirała. Radio rzadko spotykane.
Naprawa/renowacja układu może dostarczyć niezłych wrażeń. Trzeba zastosować kilka zasad uruchamiania odbiorników lampowych.
Do uruchomienia polecam drugie radio.
Admirał, nie widzę braków. Korozję i tlenkowe naloty można łatwo usunąć, resztę umyć. Po wysuszeniu trzeba dokonać pomiarów i próby uruchomienia.
Radio proste i łatwe w naprawie. Najwięcej problemów sprawą obwody strojone rdzeniem. Zwykle rozpadają się części klejone.
Zajmując się renowacją pojazdów, nie będziesz miał problemu z renowacją radia. Uruchomić natomiast powinien ktoś z odpowiednią wiedzą z tego zakresu.
Niestety na odbiór ciekawych stacji nie ma co liczyć. Zakłócenia przemysłowe skutecznie uniemożliwią odbiór. Jedyna szansa to wypoczyn za miastem :)
Koledze do zabytkowego samochodu zabudowałem mały nadajniczek AM, spięty z odtwarzaczem MP3. Tym sposobem może używać oryginalnego radia słuchając własnej audycji na fali 1000KHz.
Na zachętę fotki mojego Admirała po naprawie.
IMG_6141_1.JPG
IMG_6144_1.JPG
IMG_6152_1.JPG
IMG_6154_1.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pony007
5...9 postów
5...9 postów

Re: Pomoc przy renowacji radia krok po kroku ZRK MINI ADMIRA

Post autor: pony007 »

Wow! Piękna robota!

Super pomysł z tym nadajniczkiem i mp3.

Zacząłem właśnie czyścic radio, poprawię luty i resztę oddam bratu:)