Linka skali radia DOMINANTE problem.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kapala
25...49 postów
25...49 postów

Linka skali radia DOMINANTE problem.

Post autor: kapala »

Witam serdecznie -jako że nie znalazłem nigdzie na forum tematu dotyczącego prowadzenia linki skali do UKF-u w odbiorniku DOMINANTE W 101,bardzo proszę szanownych kolegów o pomoc w tym względzie .
Poświęciłem sporo czasu by od nowa założyć zerwaną linkę ,ale albo jestem tak nieudolny ,albo coś się sprzysięgło przeciwko mnie bo w jedna stronę z oporami wskazówka mi się przesuwa,natomiast w drugą za nic w świeci nie chce ruszyć.
Oczywiście jeśli nie dostane podpowiedzi będę nadal ślęczał nad nim ,ale jeśli ktoś by mi pomógł zaoszczędzić nerwy będę w siódmym niebie .
Dziękuję za poświęcenie mi chwilki czasu na przeczytanie postu,ufam że nie zostanie bez odpowiedzi.
pozdrawiam wszystkich ;-
józef
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Linka skali radia DOMINANTE problem.

Post autor: jacekk »

Być może linka jest za słabo naciągnięta, lub jest z niewłaściwego (za śliskiego) materiału.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Rzeczywiście krucho z tym schematem olinowania. Spróbuj w Radiomuseum wyśledzić coś z miniaturek dla różnych modeli Dominante i na podstawie ich wyrywkowych powiększeń. W ten sposób odtworzyłem sznurkologię dla jednej z Olympii.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zobacz czy na ośce tej co jest gałka, nie blokuje Ci się linka. Nachodzi jeden zwój na drugi. Spróbuj zmienić kolejność nawijania przy zachowaniu kierunku nawijania. Trochę to ciężko wytłumaczyć, jeżeli prowadziłeś linkę np. od lewej strony + nawinięcie na ośkę, to spróbuj od prawej. Zakładam że nie dałeś za dużo zwojów i wszystkie rolki są w odpowiednim położeniu. Pogmatwane to jak całe nawijanie. :D
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

TELEWIZOREK52 pisze:Zobacz czy na ośce tej co jest gałka, nie blokuje Ci się linka. Nachodzi jeden zwój na drugi. Spróbuj zmienić kolejność nawijania przy zachowaniu kierunku nawijania. Trochę to ciężko wytłumaczyć, jeżeli prowadziłeś linkę np. od lewej strony + nawinięcie na ośkę, to spróbuj od prawej. Zakładam że nie dałeś za dużo zwojów i wszystkie rolki są w odpowiednim położeniu. Pogmatwane to jak całe nawijanie. :D
Zmiana strony ,jak najbardziej lub w ostateczności zdjęcie linki / po wykonaniu dotychczasowego "schematu" / i wymiana jej na inną , z innego,"świeżego" materiału, materiału. Może to być n.p tzw kordonek o średnicy zbliżonej do zdjętej linki.A tak przy okazji te " zmagania z linkami " utrwalają pozytywne "odruchy" ,cierpliwość,wytrwałość,wyobrażnię.Ważne jest także aby zachować "umiar" w czasie i stosować "relaksujące" przerwy w tym jakże "pasjonującym " zajęciu.
Pozdrawiam.
kapala
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kapala »

Witam dziękuję wszystkim za pomoc.
Uporałem się z linką i teraz śmiga mi płynnie,nawet nie spodziewałem się że w tym miejscu może być problem...Otóż przy cofaniu wskazówki zauważyłem jakby sprężyna napinająca linkę raz się rozciągała i chciała jakby pomóc lince przejść dalej ale nie dawała rady.Okazało się że kółko to na głowicy na którym nawija się linka chodzi strasznie ciężko w jedną stronę ,w drugą można by powiedzieć fajnie WD-40 w rękę i teraz chodzi jak w tańcu.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi,temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam;-
józef
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Radzę użyć oleju np. do maszyn precyzyjnych bądź innego w stanie ciekłym. Z tych aerozolowych polecam Balistol. Troszkę mało przyjemnie pachnie ale naprawdę smaruje. WD40 i większość "zamienników" po niezbyt długim czasie wysycha i po prostu znika.. I problem wraca.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

anka pisze: tak przy okazji te " zmagania z linkami " utrwalają pozytywne "odruchy" ,cierpliwość,wytrwałość,wyobrażnię.Ważne jest także aby zachować "umiar" w czasie i stosować "relaksujące" przerwy w tym jakże "pasjonującym " zajęciu.
Dlatego kiedyś gdy byłem mniej cierpliwy, prosiłem o pomoc przy nawijaniu linek kolegów wędkujących.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

kapala pisze:WD-40 w rękę i teraz chodzi jak w tańcu.
WD40 ze względu na spustoszenie jakie sieje w zegarach i innych urządzeniach mechaniki precyzyjnej powinno być zakazane.
Pod ręką warto mieć np teslanole FX (z tetrą czy tam tri do rozpuszczania zżywiczałych smarów) albo Kombi Oel.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Nie wolno zakazać .Lud prosty wie co dobre i do zupy nawet dodaje.
Pozdrawiam T