Obudowa do DKE?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Obudowa do DKE?
Kupiłem ostatnio obudowę. Wygląda jak obudowa do DKE, ale jescze z czymś takim się nie spotkałem. Obudowa wygląda na wyrób fabryczny, raczej nie amatorski. Może ktoś z kolegów widział już coś takiego lub podobnego.
Paweł
- tetroda
- 625...1249 postów
Re: Obudowa do DKE?
To jest obudowa do powojennych radyj na bazie DKE 38, być może np. odbiornika "ludowego" składanego krótko po wojnie w Dzierżoniowie.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Koledzy to jest Forum radiotechniczne, więc słowo "radio" przewija się u nas często i we wszystkich odmianach. Dlatego musimy dbać zwłaszcza o słownictwo zawodowe. Jedyną poprawną formą dopełniacza liczby mnogiej jest "radiów". komu to nie odpowiada niech używa formy opisowej np. "radioodbiorników". Zauważyłem, że od jakiegoś czasu wielu z Was ogarnęła jakaś palma używania NIEPRAWIDŁOWEJ formy "radyj". Toż to nóż się otwiera. Jak możecie szerzyć niewiedzę i przynosić wstyd temu Forum. Proszę o opamiętanie. Jak tylko zdrowie pozwoli, będę tępił te pisownię. Najgorsze, że młodzi to czasem czytają i nasiąkają Waszą ignorancją...tetroda pisze:do powojennych radyj
To jest poprawna forma ale z początków radiotechniki czyli z przed ponad stu lat. Mickiewicza i Reja też mamy poprawiać bo starszą polszczyzną są napisane?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Co to za argument, że kiedyś to była forma poprawna! Jest przecież mnóstwo form gramatycznych i form pisowni, które dzisiaj są błędem. Jednym z takich przypadków jest słowo "radio" w dopełniaczu liczby mnogiej, czyli "radyj". Chcecie tak długo powtarzać ten błąd aż stanie się obowiązujący? Żeby to jeszcze było ładne słowo ale to okropnie brzmiący archaizm, zupełnie nie przystający do współczesnego polskiego.
Nudzisz się dzisiaj jak widzę...
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Nie prowokuj, nie prowokuj bo zacznę opowiadać o funkcji kondenzatorów przy harmonizacji stacyj.
Rozwiązanie jest proste. Do radyj przedwojennych używamy takiej nazwy, do powojennych radioodbiorników. Pisownia ma być odzwierciedleniem rocznika radia. I wszyscy zadowoleni, żyli długo i szczęśliwie. 

- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Przede wszystkim przepraszam Kolegę pawfil za o.t.
Na koniec dodam tylko, że sam inż. Niemcewicz miał awersję do tej odmiany i swojej kultowej książce nadał tytuł "Budowa radjoodbiorników i wzmacniaczy". Przypominam, był to rok 1927. A powiedzcie sobie: "budowa radyj i wzmacniaczy" prawda, że brzmi lekko obrzydliwie? W każdym razie kończę - i tak czuję, że lekko rozwaliłem wątek ale prawdę mówiąc nie myślałem, że będziecie dyskutować z oczywistą, prostą wiedzą o zasadach językowych...
Na koniec dodam tylko, że sam inż. Niemcewicz miał awersję do tej odmiany i swojej kultowej książce nadał tytuł "Budowa radjoodbiorników i wzmacniaczy". Przypominam, był to rok 1927. A powiedzcie sobie: "budowa radyj i wzmacniaczy" prawda, że brzmi lekko obrzydliwie? W każdym razie kończę - i tak czuję, że lekko rozwaliłem wątek ale prawdę mówiąc nie myślałem, że będziecie dyskutować z oczywistą, prostą wiedzą o zasadach językowych...
Chyba chalny(halny),tfu wizzard się szykuje bo cisnienie Wam wzrosło.
Luzik panowie.
Carpe diem!
Pozdrawiam obie a nawet 3 walczące strony.
Osobiście to lubię takie słowa jak radyj,karandasz,raniec itp.
Nie wim czy z kropami czy bez to itp.
Jakoś nie lubię ojczystego języka bo nadmiernie pokręcony .Warto by zrobic porzadna reforme a juz nienawidze diakrytycznych!!
T
Luzik panowie.
Carpe diem!
Pozdrawiam obie a nawet 3 walczące strony.
Osobiście to lubię takie słowa jak radyj,karandasz,raniec itp.
Nie wim czy z kropami czy bez to itp.
Jakoś nie lubię ojczystego języka bo nadmiernie pokręcony .Warto by zrobic porzadna reforme a juz nienawidze diakrytycznych!!
T
No, zwątpiłem. Czy dopełniacz liczby mnogiej od słowa "dziecko" bedzie brzmiał: dzieciów? Coś się chyba koledze pokiciało, ewentualnie przegapiłem, że kolega żartował i słowo " radiów" to dowcip. Jest takie coś, jak odmiana nieregularna i jeśli trudno zrozumiec, to należy zapamiętac. Język polski jest najpiękniejszym językiem na świecie i należy mu się trochę szacunku. A w ogóle , to pozdrawiam, nie denerwujmy się!Waldemar D. pisze:Koledzy to jest Forum radiotechniczne, więc słowo "radio" przewija się u nas często i we wszystkich odmianach. Dlatego musimy dbać zwłaszcza o słownictwo zawodowe. Jedyną poprawną formą dopełniacza liczby mnogiej jest "radiów". komu to nie odpowiada niech używa formy opisowej np. "radioodbiorników". Zauważyłem, że od jakiegoś czasu wielu z Was ogarnęła jakaś palma używania NIEPRAWIDŁOWEJ formy "radyj". Toż to nóż się otwiera. Jak możecie szerzyć niewiedzę i przynosić wstyd temu Forum. Proszę o opamiętanie. Jak tylko zdrowie pozwoli, będę tępił te pisownię. Najgorsze, że młodzi to czasem czytają i nasiąkają Waszą ignorancją...tetroda pisze:do powojennych radyj
-
- 1250...1874 posty
Proszę, niech każdy nastawi aparat,
Bo sfrunęły się ptaszki dla odbycia narad:
...
"Halo! O, halo lo lo lo lo!
Tu tu tu tu tu tu tu
Radio, radijo, dijo, ijo, ijo,
Tijo, trijo, tru lu lu lu lu
Pio pio pijo lo lo lo lo lo
Plo plo plo plo plo halo!"
„Ptasie radio” Julian Tuwim
... no właśnie - APARAT RADIOWY !
(Chyba nas przeniosą do "przekomarzalni".)
Bo sfrunęły się ptaszki dla odbycia narad:
...
"Halo! O, halo lo lo lo lo!
Tu tu tu tu tu tu tu
Radio, radijo, dijo, ijo, ijo,
Tijo, trijo, tru lu lu lu lu
Pio pio pijo lo lo lo lo lo
Plo plo plo plo plo halo!"
„Ptasie radio” Julian Tuwim
... no właśnie - APARAT RADIOWY !
(Chyba nas przeniosą do "przekomarzalni".)
Witam .Trzymam w ręku obudowę od DKE i zerkam na foto.W zasadzie różnica tkwi w "braku" poziomego grzebienia z "gapą".Obudowa prawdopodobnie pochodzi z tej samej formy /matrycy/ którą stosownie "zaadaptowano" do eksploatacji w nowych warunkach.
Ad.Poprawności języka na forum.Daleki jestem od intencji pouczania Kogokolwiek . Sądzę jednak że , Nasze forum chlubnie rózni się od wielu innych tym że ,wymiana poglądów , komentarze , informacje .....prezentowane są poprawnym językiem.To jest godny szacunku "nawyk" i starajmy się go na Naszym forum zachować.
Pozdrawiam.
Ad.Poprawności języka na forum.Daleki jestem od intencji pouczania Kogokolwiek . Sądzę jednak że , Nasze forum chlubnie rózni się od wielu innych tym że ,wymiana poglądów , komentarze , informacje .....prezentowane są poprawnym językiem.To jest godny szacunku "nawyk" i starajmy się go na Naszym forum zachować.
Pozdrawiam.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Kolego adfam, więcej pokory...
http://www.raciborz.com.pl/art12448.html
Pokory Ci umnie dostatek, ale i ten przytyk przyjmę, jako dowód słuszności mojej teorii. Żeby zaś nie denerwować moderatora, powiem tylko, że lepsza forma archaiczna, niż niewłaściwa. Co do głównego wątku, zauważyłem, że większość DKE, miała pracowicie zamazane swastyki na obudowie. Brak tych swastyk sugeruje, że to wyrób "demokracji ludowej". PozdrawiamWaldemar D. pisze:Kolego adfam, więcej pokory...