W sąsiednim wątku poruszyłem temat budowy nadajnika na fale UKF, a w tym chciałbym się dowiedzieć czegoś o budowie do niego odpowiedniej anteny.
Po szybkim zorientowaniu się w temacie mam kilka wątpliwości. Otóż zdecydowałem się na budowę anteny typu GP. Będzie posiadała promiennik o długości λ/4 czyli ok. 72cm. Tutaj jest pierwsza wątpliwość. Czy długość promiennika liczy się jako całkowita długość pręta, czy od części wystającej poza izolator?
Druga wątpliwość nasuwa mi się przy projektowaniu przeciwwag. W wikipedii oraz na wielu zdjęciach mają one długość podobną do promiennika, oraz najczęściej są one 3 lub 4. Znalazłem dość interesujący artykuł http://epaper.szczecin.hamradio.pl/pdfy ... sp1vdv.pdf gdzie jest napisane że przeciwwagi powinny być wyłącznie w liczbie parzystej, oraz ich długość jest zależna od ich ilości, np. dla 4 przeciwwag jest to 0.1λ czyli 30cm. Prosiłbym o nakierowanie mnie na właściwy trop
Materiały jakie posiadam do jej budowy to cztery metrowe pręty aluminiowe 5mm, oraz jeden 6mm pusty w środku.
Nigdy się tym nie zajmowałem, a jest to bardzo ciekawa dziedzina elektrotechniki!

Pozdrawiam