Antena GP na 100 Mhz

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Antena GP na 100 Mhz

Post autor: Mikołaj K. »

Witajcie
W sąsiednim wątku poruszyłem temat budowy nadajnika na fale UKF, a w tym chciałbym się dowiedzieć czegoś o budowie do niego odpowiedniej anteny.
Po szybkim zorientowaniu się w temacie mam kilka wątpliwości. Otóż zdecydowałem się na budowę anteny typu GP. Będzie posiadała promiennik o długości λ/4 czyli ok. 72cm. Tutaj jest pierwsza wątpliwość. Czy długość promiennika liczy się jako całkowita długość pręta, czy od części wystającej poza izolator?
Druga wątpliwość nasuwa mi się przy projektowaniu przeciwwag. W wikipedii oraz na wielu zdjęciach mają one długość podobną do promiennika, oraz najczęściej są one 3 lub 4. Znalazłem dość interesujący artykuł http://epaper.szczecin.hamradio.pl/pdfy ... sp1vdv.pdf gdzie jest napisane że przeciwwagi powinny być wyłącznie w liczbie parzystej, oraz ich długość jest zależna od ich ilości, np. dla 4 przeciwwag jest to 0.1λ czyli 30cm. Prosiłbym o nakierowanie mnie na właściwy trop

Materiały jakie posiadam do jej budowy to cztery metrowe pręty aluminiowe 5mm, oraz jeden 6mm pusty w środku.

Nigdy się tym nie zajmowałem, a jest to bardzo ciekawa dziedzina elektrotechniki! :D

Pozdrawiam
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Re: Antena GP na 100 Mhz

Post autor: akordeonista »

Proponuję poczytać jeszcze trochę, np. o współczynniku skrócenia oraz o kącie nachylenia przeciwwag do promiennika pionowego. Ten kąt decyduje o impedancji falowej anteny - 180 stopni, czyli dipol pionowy ma 75 omów, 135 stopni - 50 omów a 90 stopni to około 35 omów.
Jeszcze pytanie - czy Kolega ma zamiar nadawać na 100 MHz? Szczerze odradzam - pasmo jest chronione, zwłaszcza powyżej 108 MHz - można sobie narobić kłopotów :( . Pozdrawiam - SP5SAT
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Tak, o kątach nachylenia czytałem i wybrałem 135°.
Nadawać chcę z naprawdę malutką mocą, więc nawet takiej anteny nie potrzebuję, ale przy okazji mogę się nauczyć je budować. Z resztą nikogo nie będę zagłuszał, najbliższe domostwo jest jakieś 400m dalej, oddzielone lasem...
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
geguś

Post autor: geguś »

Malutka moc to do 10mW, tyle możesz wypchać w antenę bez obaw. Ale to raczej nie ten kaliber co nie? To czy będziesz zagłuszał dom oddalony o 400m to bądź spokojny. Poczytaje też o propagacji, aktywności słonecznej i się nie dziw, że np. w Hiszpani jakiś gość będzie klnął na polaków, bo mu jakiś w.... puszcza swoje trele morele.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Daj sobie spokój z GP. Skieruj swoją uwagę na antenę typu "J". W sieci mnóstwo info na ten temat znajdziesz.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Więc jeszcze poczytam o poszczególnych antenach. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy złącza typu F będą odpowiednie do połączenia anteny z nadajnikiem? A może nada się najzwyklejsze BNC?
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

Złącza typu F raczej występują wyłącznie w wersji 75-cio omowej , więc raczej nie , chyba , że pogodzisz się z niedopasowaniem impedancji . Pozostaje Ci tylko BNC lub UC - to ostatnie do większych mocy . Fider też musi mieć odpowiednią impedancję , w tym przypadku 50 omów .
Co ja pacze ?
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Więc wykorzystam złącza BNC, z resztą nawet okazało się że mam zapomniane kable połączeniowe jeszcze polskiej produkcji, właśnie zakończone po obu stronach wtykami BNC 50Ohm.
Wstępnie go przetestowałem, podłączając nim bezpośrednio generator do oscyloskopu i nie ważne jak bym nim nie "tarmosił", to przebieg nie jest zakłócony.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

geguś

Panowie, czy Wy nie przesadzacie? Chłop uczy się dopiero podstaw, a tu mu już złożone anteny dajecie. I czym to zestroi? To może od razu LPDY? Pewnie nikomu nie będzie przeszkadzało, że zrobił siewnik harmonicznych na całe pasmo RTV. I pytam się jeszcze raz, dlaczego na paśmie chronionym?
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

geguś pisze:Panowie, czy Wy nie przesadzacie? Chłop uczy się dopiero podstaw, a tu mu już złożone anteny dajecie. I czym to zestroi? To może od razu LPDY? Pewnie nikomu nie będzie przeszkadzało, że zrobił siewnik harmonicznych na całe pasmo RTV. I pytam się jeszcze raz, dlaczego na paśmie chronionym?
Mam na oku taki reflektometr http://ep.com.pl/files/7525.pdf, jedynie muszę kupić do niego gniazda.

Na tym paśmie dlatego, że nie muszę budować jednocześnie nadajnika i odbiornika. Przez to łatwiej mi się będzie skupić na nadajniku, czyli czymś co mnie w tej chwili bardziej interesuje.
To służy naprawdę tylko do nauki, z resztą szybko to rozmontuję żeby zbudować coś równie ciekawego. Myślę że następne co zrobię to nadajnik z odbiornikiem na 27MHz. Za to nikt nie powinien się mnie czepieć :) http://www.uke.gov.pl/zasady-korzystani ... nych-12033#
geguś

Mikołaj K. pisze:Na tym paśmie dlatego, że nie muszę budować jednocześnie nadajnika i odbiornika. Przez to łatwiej mi się będzie skupić na nadajniku, czyli czymś co mnie w tej chwili bardziej interesuje.
Rozumiem, że taki argument jest wystarczający do usankcjonowania łamania prawa. Dla Ciebie może i tak. Nie chaciał bym usłycieć Ciebie na pasmach amatorskich, jeżeli nie posiadasz licencji. Rozumiem także, że jak widzisz pijaka na drodze to też Ci wisi, bo przecież pojeździ chwilę i albo wysiądzie z auta albo wytrzeźwieje. To tylko na chwilę łamie prawo. I dlatego w tym kraju jest taki syf. Karności to się trzeba uczyć od bardziej rozwiniętych krajów, a nie myśleć, że jesteśmy pępkiem świata.

Miłej zabawy na paśmie.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

A któż z nas nie radiochuliganił w młodości ?! Ja tak. Trzeba jedynie zachować umiar.
W Polsce i w innych krajach o bardziej rygorystycznym prawie też obecni są "wolni nadawcy".
W temacie o zanikaniu AM-u i FM-u sporo było o tym napisane. Pozwolę sobie przypomnieć linki tam zamieszczone przeze mnie na str. 11 :
viewtopic.php?f=11&t=21326&start=150
Nie akceptuję bezmyślnego, tym bardziej złośliwego działania takich nadawców. Zgadzam się z kol. Gegusiem - nie wolno powodować zakłóceń w pasmach chronionych. Też jestem wrażliwy na intruzów w pasmach amatorskich. Kol. Mikołaj K zapewnia jednak, że mieszka na odludziu. Mam nadzieję, że nie będzie się "mocował".
W paśmie radiofonicznym FM można bez pozwolenia nadawać z bardzo mizerną mocą :
http://allegro.pl/transmiter-nadajnik-f ... 96915.html
Tak naprawdę to legalnie można nadawać na własnoręcznie wykonanym nadajniku tylko w pasmach przydzielonych krótkofalowcom - oczywiście po uzyskaniu licencji.