Retro Radio AGA 1743 z Dzierżoniowa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Seszip1948
3 posty
3 posty

Retro Radio AGA 1743 z Dzierżoniowa

Post autor: Seszip1948 »

Mam retro radia z Państwowej Fabryki Odbiorników Radiowych W Dzierżoniowie. Model AGA 1743. Odbiornik Nr.005925. Radio mam od dość dawna. Jeszcze przed zmianą napięcia zasilania z 220/380V na 230/400V radio było sprawne. Zostało tylko kontrolnie pare razy uruchomione i potem odstawione na półkę. Obecnie mając trochę więcej czasu spróbowałem je ponownie uruchomić. Radio nie dział. Przypuszczam, że ma to związek z napięciem. Tajemnice radiotechniki są mnie obce. Radio wewnątrz było potwornie zakurzone, delikatnie je dokładnie wew. wyczyściłem. Nieszczęście się stało gdy zacząłem myć płytę szklaną z wyskalowanymi stacjami radiowymi pod bieżącą wodą. Skala mnie spłynęła w 90 %. Jak ja odtworzyć? Czy mógłby mnie ktoś pomóc w uruchomieniu radia , może jakiś fan radiotechniki? Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Retro Radio AGA 1743 z Dzierżoniowa

Post autor: ed_net »

Szkoda ,że nie zapytałeś wcześniej o czyszczenie skali , w tych modelach tylko w grę wchodzi czyszczenie na sucho.
Co do uruchomienia to jeśli cewek nie zżarły myszy lub w zapale czyszczenia nie pourywałeś końcówek to radio jest dosyć proste do uruchomienia.
Kilkakrotnie na forum były dyskusje o uruchamianiu tego typu radii , a pewnikiem trzeba sprawdzić u Ciebie bezpiecznik ,elektrolity, potencjometr i kondensator sprzęgający.
Napiecie w sieci jest w granicy normy dla radii lampowych i nie to jest przyczyną braku odbioru.
A próbowałeś dołączyć kilkumetrową antenę ?
A na jakich typach lampach jest to radio ? bo bywały różne.
Pozdrawiam ed_net.
Seszip1948
3 posty
3 posty

Post autor: Seszip1948 »

Czyściłem ostrożnie, wymieniłem zerwaną linkę napędu skali. Oczy wiście nie podłączyłem prowizorycznej anteny. po włączeniu i nagrzaniu się i po podłączeniu ANTENY radio działa. Co prawda cicho ale jednak. Czy z tym można sobie poradzić. Radio przez ostatnie naście lat stało w suchym pomieszczeniu, w mieszkaniu na szafie,
Co do skali, czy masz jej schemat?
Pozdrawiam z Warszawy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czy po dotknięciu gniazda gramofonowego głośno buczy? Jeżeli tak to podejrzewam że czeka cię strojenie. Czy kabel który siedzi w gnieździe antenowym nie jest na drugim końcu zwarty? W ten sposób zwierałby gniazdo antenowe z uziemieniem.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Sprawdż tor małej częstotliwości jak napisał Telewizorek t.j. przełącznik w pozycji gramofon i śrubokrętem dotnij do gniazda gramofonowego . Powinno być słychać wyrażne i głośne buczenie .
Wcześniej przeczyść końcówki wtyczki i gniazdo przewodów do głośnika -mogły się utlenić.
Jak będzie dobrze buczeć to niestety ,ale trzeba zajrzeć do schematu ,który jest na Forum i zacząć mierzyć napięcia.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam.
To jest Aga na lampach "7" amerykańskich i prostowniczej 5Voltowej.
Ja nie wiem, czy mnie wzrok nie myli,ale w tej Adze jest wstawiona lampa ogromna 5C3S prostownicza z Iż 3A zamiast 5C4S z Iż 2A.Może to ona wywaliła Koledze bezpiecznik?Dobrze by było to sprawdzić.I to, czy rozmieszczenie nóżek na cokole 5C3S i 5Y3 amerykańskiej od tej Agi są identyczne.To samo dla potencjalnego lepszego zamiennika,tak nie obciążającego trafa sieciowego,czyli dla radzieckiej lampy 5C4S(wszystkie nazwy piszę polskimi literami tutaj,bo tu nie mam grażdanki rosyjskiej), którą można jeszcze wylicytować na znanym forum aukcyjnym.

Pozdrawiam Kolegów.
Jacek.