Kolumny głośnikowe stereo do 7.500 zł

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adama
1 post
1 post

Kolumny głośnikowe stereo do 7.500 zł

Post autor: adama »

Witam serdecznie wszystkich członków forum. Jestem "młodzik" w temacie HI-FI i proszę o wyrozumiałość. Potrzebuję Waszej rady…mianowicie chcę kupić kolumny stereo wolnostojące, muzyka naprawdę mieszana. Bardzo odpowiadają mi wizualnie kolumny KEF R500 http://unlimitediq.com/kolumny-glosniko ... -r500.html oraz Tannoy Precision 6.2 http://unlimitediq.com/kolumny-glosniko ... on-62.html, mogę poświęcić maksymalnie 7.500 zł na kolumny. Na elektronikę przewiduję maksymalnie 5.000 zł i rozważam Audiolab 8200CD i 8200A. Z opinii, które udało mi się zasięgnąć większość poleca Audiolab - recenzje również ma dobre. Czy Audiolab i wspomniane kolumny dobrze się zgrają? Co powiecie o zestawie http://unlimitediq.com/systemy/1228-aud ... dc6-t.html ? Oszczędzałem na zestaw stereo 2 lata i nie chciałbym wyrzucić pieniędzy do kosza. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję wszystkim za rady.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Kolumny głośnikowe stereo do 7.500 zł

Post autor: painlust »

Ale mam nadzieję, że wiesz o tym, że to nie jest forum audiofilskie...
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

Po prostu idź do dystrybutora z ulubioną płytą i posłuchaj a później wybierz co Ci pasuje , kwestia wyglądu jest tu chyba drugoplanowa.
Pozostają jeszcze różne czasopisma ( tzn ogłupiacze ) ałódjiofilskie :lol: :mrgreen: :) :D , które znacznie " ułatwią "Ci wybór :lol: :lol: :lol: :lol:
Co ja pacze ?
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
A czy Kolega rozróżnia muzykę Bethovena od Haendla lub Haydna ?
Znaczną część uczestników forum też stać na bardzo dobry sprzęt grający , a rzadko czytam żeby Ktoś epatował na jakie go kwoty stać.
Życzę przyjemnego słuchania; myślę , że na dobry gramofon to też trzeba wydać te minimum 50 tys. zł.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
tedikruk111
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Ja bym zaczął od ustalenia pewnych rzeczy, dla mnie oczywistych.
Ale jak to ma być sprzęt na pokaz jakieś "trendy" to odpuść dalsze czytanie,szkoda czasu.

Po pierwsze: pomieszczenie, wielkość,kształt,układ wyposażenia czyli meble,rozmieszczenie otworów,
drzwi okna, tłumienie ścian czyli zasłony dywany makatki "słomianki", albo profesjonalne wygłuszenie.
Dalej, czy to ma być pomieszczenie do słuchania i odpoczynku czy imprezowy dla kilku osób?
Wielu forumowiczów może się ze mną nie zgadzać, ale po to właśnie istnieją fora internetowe.
Więc załóżmy, mamy coś 4X6m, kolumny po kątach węższej ściany, na przeciwległej wiszą jakieś Kowary,
okno na dłuższej ścianie, a drzwi jak zwykle po drugiej.
I jak dla mnie 2X35-40W wzmacniacz lampa w cenie 3-4 tyś max da sobie radę
A teraz Twoje pytanie. Jakie głośniki? Ja bym szukał coś z niskotonowych o średnicy min 30cm,
a najlepiej dwa na kolumnę. Moc tak około 100W jedna, ale sprawność min 90 db.Wyglądu toto
nie będzie miało, ale da czadu jak potrzeba, a i pokaże kryształ przy relaksie. Przytargać do domu
ze dwa komplety kolumn, ze dwa wzmacniacze i usłyszysz jak to chodzi różnych kombinacjach
osobo-sprzętowych. Szampan też ma wpływ. Odsłuchem w "salunach"jest tak; towar musi się sprzedać.Przy odpowiedniej motywacji to nawet niemowa pięknie zaśpiewa.Paru kolegów z forum napisze taką recenzję dla dowolnego sprzętu że wszystkim opadnie szczęka z wrażenia.
Może na innych forach są wypowiedzi na temat interesujących Cię kolumn? Ale rzeczowych a nie
sroczek chwalących swój ogonek.

Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ja tam bym poszukał głośników o dużej średnicy, dużej sprawności i przyzwoitym dole, najlepiej z projektem zwrotnicy dostępnym w internecie, jeśli masz 7,5k, to możesz sobie kupić frezarkę i wszystkie potrzebne rzeczy, obudowa ze sklejki lub MDF-u, na to ładny fornir i a) oddać do malowania lakiernikowi b)użyć wosku/oleju, chyba że wystarczy jeszcze na jakąś możliwą sprężarkę i pistolet, to możesz sam próbować.
np. http://allegro.pl/aurum-cantus-ac-130-f ... 43538.html kupując 4 sztuki mógł byś zrobić MTM-y, uzyskałbyś sprawność powyżej 90dB, do tego jakieś porządne wysokotonowe, porządna skrzynka w fornirze i MIODZIO.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

AndrzejJ pisze:Ja tam bym poszukał głośników o dużej średnicy, dużej sprawności i przyzwoitym dole, najlepiej z projektem zwrotnicy dostępnym w internecie, jeśli masz 7,5k, to możesz sobie kupić frezarkę i wszystkie potrzebne rzeczy, obudowa ze sklejki lub MDF-u, na to ładny fornir i a) oddać do malowania lakiernikowi b)użyć wosku/oleju, chyba że wystarczy jeszcze na jakąś możliwą sprężarkę i pistolet, to możesz sam próbować.
np. http://allegro.pl/aurum-cantus-ac-130-f ... 43538.html kupując 4 sztuki mógł byś zrobić MTM-y, uzyskałbyś sprawność powyżej 90dB, do tego jakieś porządne wysokotonowe, porządna skrzynka w fornirze i MIODZIO.
:arrow: AndrzejJ -chyba nie z tymi głośnikami , do których link podałeś . Fs = 35 Hz przy tej średnicy membrany ??? Do dużych one zdecydowanie nie należą .
Jakim cudem stosując głośniki o efektywności 89 dB chcesz osiągnąć powyżej 90 ???
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Połączenie dwóch głośników? Powierzchnia memebrany zwiększa się dwukrotnie, a sprawność rośnie?
http://replayrex.blogspot.com/2011/01/a ... nikow.html
Ból starych 12' to właśnie brak dołu, sam to odczułem.
Ostatnio zmieniony sob, 11 maja 2013, 21:44 przez AndrzejJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Uwzględnijmy, że mamy dwa głośniki, i uzyskamy wzrost 2dB(takie podaję żeby było bezpiecznie), dlatego podałem "powyżej 90dB", skuteczność rośnie, i dla dwóch głośników uzyskamy 2db więcej, takie problemy pojawiają się dla większej liczby głośników, przecież chyba nie zaprzeczysz że skuteczność wzrośnie?
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

AndrzejJ pisze:Połączenie dwóch głośników? Powierzchnia memebrany zwiększa się dwukrotnie, a sprawność rośnie?
http://replayrex.blogspot.com/2011/01/a ... nikow.html
Ból starych 12' to właśnie brak dołu, sam to odczułem.
Masa drgająca zwiększa się też dwukrotnie a moc doprowadzona do każdego głośnika też dwukrotnie - ale maleje :roll:
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Następnym razem przeczytaj wątek do końca, cytuję co napisał jethrotull:
jethrotull pisze:Jest poprawny, o ile spełniony jest warunek, że odległość między głośnikami jest dużo mniejsza niż odległość między kazdym z głośników a mikrofonem.

wymóżdżyłem coś takiego, znajomy matematyk sprawdził pod względem rachunkowym, więc myślę że jest ok:

oznaczmy:
J = natężenie dźwięku w W/m^2
P = wartość skuteczna ciśnienia akustycznego

J ~ P^2,
w związku z tym P = sqrt(A*J), gdzie A to pewna stała

załóżmy że chwilowa wartość ciśnienia akustycznego wynosi p(t) = p_a*sin(wt)
gdzie p_a jest amplitudą ciśnienia akustycznego, a w pulsacją

stąd zasady dodawania P
dla źródeł nieskorelowanych P + P = P*sqrt(2)
dla źródeł skorelowanych P + P = 2P

SPL na mocy definicji = 20*log_10(P/P0)
(1)czyli dla jednego źródła mamy 20*log_10(sqrt(J*A)/P0)
(2)dla dwóch źródeł skorelowanych 20*log_10(2*sqrt(J*A / 2) / P0)
(3)dla dwóch źródeł nieskorelowanych 20*log_10(sqrt(2)*sqrt(J*A / 2) / P0)

pomińmy na razie logarytmy i ich mnożniki, oraz P0
(1) sqrt(J*A)
(2) 2*sqrt(J*A / 2)
(3) sqrt(2)*sqrt(J*A / 2)

po obrachowaniu wychodzi, że:

(1) = (2) / sqrt(2)
(1) = (3)

co to oznacza dla SPL można się przekonać podstawiając do wzoru definicyjnego SPL podanego wczesniej.

20*log_10(sqrt(2)) = ...ok 3 :)

c.n.d.
Nie jest to też żadne odkrycie, bo tak się przyjmuje od zawsze, po prostu Piotr był ciekawy dlaczego, a to że ktoś tak napisał nie znaczy że jest to poprawne.
W dodatku chodziło o połączeni 16 czy 32 głośników.
Piotr także pisał, także w tym wątku:
Piotr pisze::arrow: Jethrotull
Niewiem dokładnie do czego dążysz. Atakując od innej strony dostajesz to, co było na początku, czyli zysk 3dB.

:arrow: STUDI
Niestety nie masz w tym przypadku racji. Spwność połączenia dwóch głośników na pewno rośnie o 3dB. Niezależnie od impedancji. Chodzi tu o sprawność z jednostki mocy dostarczonej do całej skrzynki nie patrząc na proporcje U/I.

Dwa głośniki wpływają na siebie. Przyjmuję założenie, że są dostatecznie małe w porównaniu do długości fali. To założenie jest słuszne, gdyż sprawa dotyczy głównie niskich tonów.

Można to pokazać następująco:
Skoro obydwa głośniki promieniują to samo, można rozpatrując jeden z nich, drugi zastąpić powierzchnią, od której odbija się dźwięk.
Wiadomo, że skuteczność głośnika promieniującego w półprzestrzeń rośnie o 3dB, gdyż ta sama energia zostaje wypromieniowana w połowie pełnego kąta. Można to porównać do żarówki świecącej w lustro.

Dla czterech głośników sprawa nadal jest jasna, o ile są ułożone w kwatracie. Wtedy każdy z nich promieniuje do 1/4 przestrzeni.

Problem pojawia się przy większej liczbie, lub innym ułożeniu.
Ktoś ma pomysł na rachunki? Na przykład (dla uproszczenia) dla przypadku pionowej kolumny rozciągającej się od podłogi do sufitu w pomieszczeniu o nieskończonej powierzchni. Wtedy każdy głośnik promieniuje do walca o skończonej wysokości (równej odległości między głośnikami), zamiast do przestrzeni.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Czyli przy odpowiedniej liczbie dostatecznie małych głośników perpetuum mobile :lol:
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dalej nie przeczytałeś wszystkich postów, przy dwóch czy czterech głośnikach tak jest, ale przy 16 czy 32 już nie...i to nie ze względu na masę membrany czy ich łączną powierzchnię, ale wzajemny wpływ fal dźwiękowych na siebie.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

ale po co te brednie..? W tej kwocie można śmiało złożyć porządne 3drogi na 8" czy 10" wooferze i zjada to te Aurum Cantusy w układzie MTM czy TMM z dwoma wooferkami, które dla mnie jest bez sensu.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se