Nietypowo, bo pytanie małe o radio.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nietypowo, bo pytanie małe o radio.

Post autor: jacekk »

A mianowicie co kupić aby było lampowe, miało głowicę z górnym UKF, miało pełny tor p.cz, było niedrogie i ładne a najważniejsze aby dobrze grało? Jakoś sam żadnego pomysłu na taki odbiornik nie mam. Przystawka superreakcyjna to jednak tylko żałosna namiastka. Kanciaste klocki z późnego a właściwie końcowego okresu produkcji odbiorników lampowych jakoś nieszczególnie mi się podobają delikatnie mówiąc, wielkie Niemieckie radia są nie dosyć że czasem kolosalnych rozmiarów to jeszcze ceny za w miarę ładny egzemplarz są odpowiednie do wymiarów. To zaś pewnie jest zaleta, wiadomo że większy głośnik lepiej przenosi niższe częstotliwości niż mały.

Ps. Długo myślałem w którym dziale to pytanie umieścić, ale ten ze względu na tematykę wydaje mi się najlepszy.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nietypowo, bo pytanie małe o radio.

Post autor: Piotrek J. »

Najlepsze to jakieś Saby lub Grundigi.
W Sabach powinieneś celować w modele Wildbad, Villingen, albo jak jeszcze lepsze to Freudenstadt.
Grundigi to modele zaczynające się od cyfry 2 lub 3 (np. 2070) - to taka średnia półka, więc nie są za duże.
Okres to 53-58, niekoniecznie musi być z 3D, byle miało więcej głośników.

Pozostaje Ci przeglądać Allegro, nie sugeruj się wygórowanymi cenami, zauważ że te z "super ceną" to są wystawiane miesiącami. Ale jaka cena jest dla Ciebie do przyjęcia?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Właśnie koszta są tu kluczowe, im mniej tym lepiej. Właśnie przejrzałem allegro pod kątem tych dwóch marek i jakoś bez rewelacji. Pozostaje czekać...
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Proponuję któryś z telefunkenów serii Gavotte lub Jubilate. Małe, wielkości naszej Sonatiny, zgrabne. Trudno to porównać do Saby, ale są przyzwoite i tanie. Znajomej kupiłem Jubilate za 130 zł w bardzo dobrym stanie, była zadowolona. Na Gavotte był swego czasu szał na Allegro, bo dochodziły do 3 stów, ale chyba się to uspokoiło. Warto pomyśleć o którejś Bella-Luxus od Loewe-Opta.
Były też nieduże, ale urodziwe AEG, modelu nie pamiętam. Mocno upakowane, z 4 głośnikami.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Proponuję jakieś Nordmende z lat 50'.
Naprawdę przyzwoite i długowieczne radioodbiorniki.
Carmen, Othello to bardzo fajne radyjka, a Tannhauser to już wysoka klasa. A ceny Nordmende dość przyzwoite.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Dopiero teraz zajarzyłem, że chodziło o małe pytanie, a nie o małe radio. W takim razie śmiało polecam Amati - bardzo dobre duże radio, kompletnie niedoceniane. Przez to jego ceny teraz są śmieszne.