Regenerowany MV3 - brum i spadek napięcia anodowego

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Re: Regenerowany MV3 - brum i spadek napięcia anodowego

Post autor: geguś »

akordeonista pisze:Przepraszam, może głupio pytam, ale czy sprawdziłeś mostek w zasilaczu? Przy przebitej jednej diodzie efekty mogą być podobne do opisywanych. SP5SAT
Upalenie ( przerwa) jednej diody może powodować brum. Natomiast przebicie powoduje zwarcie i działanie zabezpieczenia, albo spadek napięcia jak źródło mało wydajne.

Gitarzysta. Chodzi o to, że moc żarówki jeżeli porównywalna jest z mocą trafa, to napięcie odłożone na jednym i drugim będzie +/- po połowie, a przy takim już żarówka będzie żarzyć, co widać że układ pracuje prawidłowo bez niej, więc trafo jest ok.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Witam szacowne grono pastwiące się nad „biednym” :wink: wzmacniaczem. Nie jestem "gitarnikiem" ani specem od akustyki zadam więc kilka pytań "ogólnych" i bez obrazy że są "naiwne":
1) PCB wygląda na nowe, jest kopią oryginału? Bezbłędną? Elementy były sprawdzane przed montażem?
2) warto "na początek" stwierdzić czy to przydźwięk czy wzbudzenie. Nie zawsze jest to jednoznaczne ale, zmierzmy częstotliwość tego "brumu". jak ma 50 Hz i jest stała to w zasadzie przydźwięk jak pływa przy zmianach barwy tonu to wzbudzenie.
3) włącz wzmacniacz odczekaj jak zacznie brumić i wyjmij wtyczkę z sieci, brum zaniknie wraz z Ua czy natychmiast po wyjęciu?
4) jak ten brum wygląda na oscyloskopie?
5) jak wygląda Ua na oscyloskopie (UWAGA pomiar wymaga dobrej sondy i ROZSĄDKU bo podkład to 300VDC!)
6) jak wyjdzie że to przydźwięk to sprawdzić umasienie obudowy (punkty styku masy PCB i puszki potencjometrów z obudową), przywracając oryginalne.
7) i jeszcze jedno, lampy miały sprawdzaną izolację K -> Ż (na zimno i na ciepło!). Kiedyś dość długo szukałem przyczyny dziwnej pracy odbiornika komunikacyjnego a lampa w p.cz. miała 30kOhm między K i Ż.
Pozdrawiam, HaMar
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: isophon »

:arrow: Gitarzysta
Załóż "klatkę" (tj tę dziurkowaną obudowę).
Następnie napisz co się dzieje.
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 8)
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Gitarzysta »

Już odpowiadam na Twoje pytania HaMar.
1. PCB jest wierną kopią oryginału wykonaną przez użytkownika tego forum mianowicie przez isophon`a i naprawdę wykonał je na bardzo wysokim poziomie. Nie znalazłem żaden różnicy porównują ją z oryginałem poza jedną o której pisałem z wykonawcą na PW i poprawił PCB ale ten błąd niema znaczenia i równie dobrze można uznać to że nie jest to błąd. Każdy element przed wlutowaniem był mierzony! przebierałem nawet rezystory 1% tak z nadmiaru czasu. Dokładność to 3 miejsca po przecinku ;D

2. Po przeczytaniu pytanie nr.2... Można stwierdzić że jest to wzbudzenie (pływa przy zmianie barwy)
3. Brum jest cały czas obecny aż Ua zejdzie do zera (wyładują się kondensatory zasilacza) jest słyszalny jakieś 4 do 5 sekund od momentu wyłączenia napięcia anodowego (żarzenia cały czas jest)
4. Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć, ponieważ nie posiadam oscyloskopu (szukam jakiegoś ale zazwyczaj same trupy są na aukcjach i ogłoszeniach)
5. Z wyżej wymienionego powodu, również nie odpowiem na to pytanie.
6. Jak w punkcie 2 wygląda to na wzbudzenie się, Masa do przedniej płyty jest doprowadzona przewodem prosto z zasilacza, pewniej się raczej nie da.
7. Dużo czytałem na temat przebicia izolacji między katodą a żarzeniem, jednak lampy są nowe i obie po włożeniu do odwracacza fazy zachowują się tak samo.

A tak pomijając powyższe pytania. Zauważyłem, że jak mam odlutowany kabel z sygnałem od C18 to wzmacniacz łapie buczenie dość znacznie z obojętnie, którą lampą, natomiast jeżeli mam podłączony kabel sygnałowy na C18 i masę kabla to jak jego drugi koniec mam włożony do PC to jest niemal cisza. Mówiąc krótko chodzi mi o to, że gdy siatka jest zwarta przez kondensator do masy (po przez PC`a) to mam ciszę, a jeżeli mam włożoną lampę przedwzmacniacza i odpięty kabel z C18 to buczenie jest taki same, czyli jest coś w stylu zimnego lutu pomiędzy lampami (poprawiałem połączenia ale nic nie pomogło)

Zaraz założę drugą część obudowy.
Po pierwsze:``Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz``
Po drugie: Mądrym nie jest ten, który coś wie i wszystkim się chwali, ale ten, który mimo swojej wiedzy siedzi cicho i potrafi słuchać innych.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

No to przynajmniej wiemy z czym mamy do czynienia!
Punkt sumowania sygnału z obu kanałów (połączenie C17, C18, C27 i R16) jest wyjątkowo wysokoomowy (po 220kOhm w stronę wyjść stopni poprzedzających), będzie zawsze zbierał "śmieci". Próbowałeś "umasić" grubym drutem obudowy potencjometrów, czyli tak:
http://www.elmuz.com.pl/sklep/galerie/m ... j_1760.jpg
Szkoda że nie masz oscyloskopu, bardzo by się tu przydał.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Tutaj jest film, który nagrałem kilkanaście minut temu:
http://www.youtube.com/watch?v=BE9OTVGinjA

Potencjometry są tak połączone. Jest to zrobione od przodu wzmacniacza. Pod podkładki jest dany przewód (oczywiście obdarty z izolacji) to pomogło ale tak już mam od wczoraj.

Wiem, że oscyloskop byłby tu przydatny i nie tylko tutaj ale finanse... jak bym mógł to kupił bym nowy już dawno :/

PS. C27 i R16 są odłączone ze względu na brak lampy EF86 (właśnie po to, żeby nie zbierały śmieci).
Po pierwsze:``Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz``
Po drugie: Mądrym nie jest ten, który coś wie i wszystkim się chwali, ale ten, który mimo swojej wiedzy siedzi cicho i potrafi słuchać innych.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Witam w nowym dniu i z nowym spojrzeniem na problem. Film dużo zmienił, na "moje ucho", zmienia sie barwa (harmoniczne/zniekształcenia) owego przebiegu ale nie częstotliwość czyli jednak jest to przydźwięk a nie wzbudzenie. Jeżeli Kolega posiada częstościomierz warto zmierzyć jaką ma częstotliwość.
1) Łączenie "przodów"/śrub potencjometrów nie musi w tym wypadku być skuteczne. Jak pamiętam, takie "NRD-potki" mają tylną obudowę oddzieloną od kubka płytką izolacyjną, teoretycznie przejście jest przez "łapki" zamykające ale z czasem potrafiło sie tam zrobić kilka kOhm.
2) Co do lamp, cały czas mówisz o podstawianiu i wymianie lamp stopni napięciowych a brałeś pod uwagę upływność Ż-K lamp mocy? Może jedna z nich "sieje" na obwody żarzeniowe czułych lamp wejściowych? Podstawiałeś, przynajmniej po 1szt z pary mocy?
3) Spróbuj zamknąć przez 47-100nF do masy punkt sumowania obu kanałów (połączenie C17, C18, C27 i R16), czy jest cisza?
4) Czy regulując P3 zmienia się głośność brumu? Ponieważ "głośność" to rzecz subiektywna i na filmie nieuchwytna, masz czym zmierzyć jego poziom na wyjściu (wskazane true RMS)?
5) Czy trafo (ekran/rdzeń) sieciowe jest "umasione"?
6) Zgadzam się z Kolegą że problem jest w przedwzmacniaczu ale czy tam powstaje? Patrz p2.
Pozdrawiam, HaMar
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

Czy jest założony ekran na ECC83 w przedwzmacniaczu?
Czy jest podłączony do masy?
Czy obudowa (łącznie z klatką) jest podłączona do przewodu ochronnego?
Nie wiem, czy opisałeś to w filmiku (nie mam możliwości odsłuchania).
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

I ja również witam w nowym dniu ;)
Jedyną rzeczą ocalałą po przepięciu w sieci to miernik uniwersalny AXIO AX-585 i moja stacja lutownicza :( nawet generator sygnałów poleciał (swoja drogą muszę do niego zerknąć)

1. Owszem zgadzam się z Tobą, jednak tak jak jest też działa (jest pełne przejście) ponieważ dotknięcie potencjometru palcem nie robi na wzmacniaczu wrażenia, a wcześniej wzrastał przydźwięk.

2. Do tej pory nie miałem problemów z nowymi lampami od JJ, posiadam piec gitarowy i mam tam dwie sztuki EL84 mogę na próbę te wstawić, chociaż nie wiem czy to dobry pomysł bo dostały po czterech literach i dzwonią jak dzwonki na mszy. Uroki Comba gitarowego...

3. Zamknąłem punkt o którym mówisz kondensatorem 47nF do masy przydźwięk jest ale znacznie mniejszy.

4. A i owszem, tak jak mówiłem na filmie. Gdy zmniejszam wartość P3 (próbując zwiększyć głośność) przydźwięk się nasila.
Miernik ustawiony na pomiar napięcia zmiennego wszystkie potencjometry na ``zero``:
-Przy samym żarzeniu jest 0.0053V
-Przy włączonym anodowym miernik wskazuje od 0.0270V do 0.0300V
Miernik ustawiony na pomiar napięcia zmiennego, potencjometr głośności na max:
-Przy samym żarzeniu jest 0.0054V
-Przy włączonym anodowym miernik wskazuje 0.2V!

5. Ekran transformator jest połączony z przewodem PE ale nie do masy zasilacza.

Isophon - Ekran jest cały czas założony i podłączony do masy. Obudowa (klatka) nie jest podłączona do PE, styka się ze szkieletem i frontem, więc jest na niej potencjał masy zasilacza (układu) więc zatrzymuje zakłócenia.

Jak dla mnie problem nie leży tylko na ekranowaniu itd (bo ciągle na tym się skupiamy) przecież w nim nie działa regulacja niskich częstotliwości (są obcinane z sygnału wejściowego i na kolumnie ich niema) Cały preamp działa jak filtr górno-przepustowy.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Rozpocznę od końca. Rzecz najważniejsza, jak sugeruje Isophon całe urzadzenie powinno mieć jedną wspólną masę! Ponieważ trafo ma podłączone PE, powinno dalej, jednopunktowo łączyć się z obudową i masą na PCB!
I dalej w kolejności "co mi przyszło do głowy":
ad3. sugeruje to że przydźwięk wnika na wszystkie stopnie, z różną siłą pewnie zależną od czułości danego stopnia
ad2. jak masz co, włóż dla sprawdzenia. Mikrofonowanie nie ma tu znaczenia, nie tego problemu szukamy.

Gitarzysta napisał "...Jak dla mnie problem nie leży tylko na ekranowaniu itd (bo ciągle na tym się skupiamy) przecież w nim nie działa regulacja niskich częstotliwości (są obcinane z sygnału wejściowego i na kolumnie ich niema) Cały preamp działa jak filtr górno-przepustowy..." Jeżeli wzmacniacz jest przesterowany przydźwiękiem to częstotliwości bliskie temu przydźwiękowi mogą być nieprawidłowo wzmacniane. Moim zdaniem to problem "na potem" a może wcale go nie ma.

Na chwilę obecną mam dwa podejrzenia: upływy z żarzenia i błędnie prowadzone masy.
P.S:
Jeżeli posiadasza zasilacz stabilizowany DC 6,3V warto go użyć próbnie do żarzenia, jeden z domysłów byłby sprawdzony.
P.S.2:
Sprawdzałeś izolację Uż Ua na trafo?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Tak więc cały wzmacniacz otrzymał wspólną masę (przewód PE) i żadnej zmiany.
Wsadziłem lampy z pieca Sovtek - Ruskie... różnica taka, że te lampy z pieca mają więcej detali w dźwięku i dynamiki niż JJ a wzmacniacz nadal zachowuje się jak wcześniej.

Posiadam zasilacz stabilizowany (regulowany) ale ma za małą wydajność prądową i załącza się w nim zabezpieczenie. Opcja jest taka, że mogę dwie ECC83 żarzyć stałem stabilizowanym (po wy lutowaniu zworek) a EL84 zostawić na AC z transformatora.

Zadam dość głupie pytanie, a jak mam sprawdzić izolację Uż a Ua na transformatorze?
i drugie głupie pytanie czy np przebity kondensator w prempie można dać podobny objawy tzn brak regulacji. Powiem szczerze, że przez pół nocy z nim walczyłem i nic.
Ktoś wcześniej napisał, że przecież to nie prom kosmiczny a problem pewnie banalny. W ciemno zgadzam się z takim stwierdzeniem. Zawsze najtrudniej znaleźć prostą usterkę... ``Najciemniej pod latarnią...``

Właśnie przed chwilką żarzyłem lampę przedwzmacniacza z zasilacza prądem DC - efekt taki, że zrobiło się jeszcze gorzej, momentami pojawiały się jakieś trzaski, taki trochę metaliczny dźwięk. Jak dla mnie to nie tędy droga... Może się mylę bo z pewnością mam mniej doświadczenia niż Wy. Być możne jest to spowodowane przez wysoką częstotliwość pracy przetwornicy impulsowej (taka jest w tym zasilaczu)
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

A jak się zachowuje wzmacniacz przy zwartym wejściu (bez podawania sygnału)?
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

1) próbne żarzenie stałym przynajmniej części lamp preampa, pozwoli sprawdzic drogę przenikania brumu.
2) przebicie którego kondensatora podejrzewasz? Prawdę mówiąc nie mam pomysłu na przebicie które dałoby taki efekt.
3) również zaczymam mocno sądzić że sprawa jest trywialna :twisted: , tyko ją znaleźć :!:
4) sprawdzałeś izolację potencjometrów względem ich masy/obudowy?
5) jesteś na 100%! pewien poprawności lutowań potencjometrów do płytki (nie chodzi mi o ich jakość a o poprawność połączeń)?
6) sprawdż PCB na okoliczność mikropęknięć i mikropołączeń włosowych (niedotrawione ścieżki często grubości mniejszej niż włos).
7) czym myłeś PCB po montażu? czasem różne "wynalazki" wnikają w PCB i ta zaczyna przewodzić!
8 ) Co do pomiaru izolacji trafo:
a) jak dysponujesz zasilaczem powiedzmy 100V to połącz w szereg: +100V->jedna końcówka Uż->jedna końcówka Ua->r=100k->miliamperomierz 1mA lyb mniej-> -100V. Miernik powinien pokazać ZERO!
b) jak masz tylko omomierz lub lepiej miernik konduktancji to zmierz rezystancję (lub przewodność) między Uż a Ua, powinna być absolutna przerwa.
c) metoda doraźna, zamień końcówki Ua lub Uż na styku z trafo, jeżeli jest przenik to co prawda nie zniknie ale jest szansa że jego charakter się zmieni.

P.S: zaraz zaraz , pisałeś że brum nie zanika po wyłączniu zasilania aż do chwili zaniku energii w filtrach Ua, czy próbę tą wykonywałeś przez wyjęcie wtyczki czy wyłacznikiem? Bo jak wtyczką to wszystkie poszukiwania "w układzie" można "o kant ..stołu", zakłócenia wchodzą "z powietrza!"
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Gitarzysta pisze:Właśnie przed chwilką żarzyłem lampę przedwzmacniacza z zasilacza prądem DC - efekt taki, że zrobiło się jeszcze gorzej, momentami pojawiały się jakieś trzaski, taki trochę metaliczny dźwięk. Jak dla mnie to nie tędy droga... Może się mylę bo z pewnością mam mniej doświadczenia niż Wy. Być możne jest to spowodowane przez wysoką częstotliwość pracy przetwornicy impulsowej (taka jest w tym zasilaczu)
Czy dołączyłeś jedną końcówkę tego zasilacza do masy? A przydźwięk/brum był?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Jeju postaram się odpowiedzieć na tą ``stertę`` pytań.
Wzmacniacz zachowuje tak tak samo z otwartym i zwartym wejściem z tą różnicą że przy zwartym buczenie zmienia swoją częstotliwość (wyższy dźwięk ale minimalnie)

Odkryłem, że problem leży po stronie pierwszej połówki lampy. Zwiększałem głośność i było dość cicho, kręciłem dalej i nagle wielkie oczy. Skończył się ruch potencjometru, ruszyłem nim w drugą stronę i wzmacniacz przyjął na siebie niesamowicie głośne trzaski z potencjometru (zaraz go wywalam) tak więc druga połówka wzmacnia dobrze, nawet bardzo dobrze a pierwsza ledwo ledwo (głośność w PC na 100%)

HaMar:
nie podejrzewam żadnego kondensatora ale miałem kiedyś przypadek właśnie taki, że był padnięty kondensator i siał podobny zamęt w układzie (nie pamiętam już gdzie się znajdował i w czym)

5. Tak jestem pewny połączeń (sprawdzałem je kilka razy pod lupą i nawet poprawiałem na wszelki wypadek)
6. Sprawdzałem to zanim zacząłem składać PCB - nic takiego nie stwierdziłem.
7. Przyznam się, że o tym zapomniałem. PCB nie zostało przemyte. Czym proponujesz? Na PCB jest powłoka środkiem Plastik 70 (nie chcę jej zmyć)

Odłączałem samo napięcie anodowe (włącznikiem) żarzenie pracowało dalej.
``Czy dołączyłeś jedną końcówkę tego zasilacza do masy? A przydźwięk/brum był?``
UPS... Zapomniałem... Przydźwięk był, mało tego był głośniejszy o ile dobrze pamiętam.
(za dużo różnych informacji do głowy dociera... na pewno jak się zwiększył to opisałem to w tym samym poście)

Zrobiłem test aby potwierdzić moją hipotezę z początku tego postu.
C1 Zwarłem do masy a sygnał podałem bezpośrednio na C13
Owszem wzmacniacz dość znaczenie buczy a w sumie to bardziej szumi bo szumy własne karty dźwiękowej są słyszalne nawet na słuchawkach (brak pokrywy ze względy na ilość kabli) a czułość jest ogromna (druga połówka ECC83 w pre) wzmacniacz jest w pełni wysterowaniu już przy głośności w komputerze na poziomie 10% dźwięk jest czysty i jest całe nienaruszone spektrum częstotliwości.